Πλανήτης Άρης: Οι βράχοι που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν

Στο κέντρο της εικόνας δίπλα στο Perseverance εικονίζεται ένας πυριγενής βράχος.
Φωτογραφία: NASA/JPL–Caltech
Το Perseverance βρίσκεται στον Κόκκινο Πλανήτη εδώ και 18 μήνες κι ερευνά για ίχνη ζωής στον «βυθό» της αρχαίας λίμνης του κρατήρα Jezero συλλέγοντας δείγματα πυρήνων από πετρώματα του κρατήρα. Όμως τα βράχια που βρήκε δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. Όχι εκεί, όχι στο «βυθό» της αρχαίας λίμνης.


Ωστόσο κάποια στιγμή επιστήμονες της αποστολής εντόπισαν βασαλτικά πετρώματα και ζήτησαν από το όχημα να συλλέξει δείγματα από κάποια εξ αυτών. Με τέσσερις δημοσιεύσεις τους στο περιοδικό science ερευνητικές ομάδες αναφέρουν ότι αποτελεί μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι τα πετρώματα αυτά βρίσκονται στον κρατήρα αφού πρόκειται για πυριγενή πετρώματα και δεν έπρεπε να βρίσκονται εκεί. Τα εκρηξιγενή ή πυριγενή πετρώματα δημιουργούνται από το μάγμα κυρίως στο εσωτερικό ενός πλανήτη.

Διαβάστε επίσης:
Κάτι ανοίγει τρύπες στο βυθού του Ατλαντικού -Προμηνύματα της ανάδυσης της Ατλαντίδας;
Πάλι σε λειτουργία ο επιταχυντής του CERN παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Πολεμάρχου
NASA: «H Κίνα θέλει να καταλάβει τη Σελήνη»


H ανακάλυψη ηφαιστειακών πετρωμάτων στον «βυθό» της αρχαίας λίμνης του κρατήρα Jezero στον Άρη ήταν τεράστια έκπληξη, αφού οι προσδοκίες των επιστημόνων ήταν το όχημα Perseverance να εντοπίσει ιζηματογενή πετρώματα προερχόμενα από λάσπη και άλλα ιζήματα που «έκατσαν» στον βυθό της αρχαίας λίμνης πριν 3,7 δις χρόνια.

O πιο προηγμένος ρομποτικός εξερευνητής του Άρη, το Perseverance βρίσκεται στον Κόκκινο Πλανήτη εδώ και 18 μήνες και αφού επέβλεψε την ομαλή λειτουργία του drone που μετέφερε μαζί του ξεκίνησε το βασικό μέρος της αποστολής του που είναι η ανακάλυψη κάποιου ίχνους ζωής που μπορεί να υπήρχε κάποτε στον Άρη.

Στο πλαίσιο της αποστολής το όχημα συλλέγει δείγματα πυρήνων από πετρώματα του κρατήρα στον οποίο βρίσκεται. Τα δείγματα αυτά αποθηκεύονται σε ειδικά δοχεία από τιτάνιο και θα σταλούν στη Γη για αναλύσεις με επόμενες προγραμματισμένες αποστολές στον Άρη.

Το όχημα βρίσκεται στον διαμέτρου 45 χλμ. κρατήρα Jezero όπου υπήρχε κάποτε αρχαία λίμνη την οποία τροφοδοτούσε το νερό ενός ή περισσότερων ποταμών δημιουργώντας μάλιστα ένα δέλτα άρα οι πιθανότητες να είχαν αναπτυχθεί εκεί κάποιες μορφές ζωής είναι αυξημένες. Τα στελέχη της αποστολής αξιολογούν τις εικόνες και επιλέγουν πετρώματα που παρουσιάζουν γεωλογικό ενδιαφέρον. Στη συνέχεια επικοινωνούν με το όχημα και του ζητούν να προσπαθήσει να πάρει δείγματα από τον πυρήνα τους.

Η περαιτέρω μελέτη αυτών των πετρωμάτων μπορεί να αποκαλύψει την κλιματική ιστορία του Άρη και να οριοθετήσει την χρονική περίοδο που υπήρχε νερό στην επιφάνεια του πλανήτη και άρα να μάθουμε χρονικά πότε μπορεί να αναπτύχθηκαν οι πρώτες μορφές ζωής εκεί, γεγονός που θα βοηθήσει στις έρευνες που γίνονται σήμερα για την ανακάλυψη κάποιου ίχνους αυτής της ζωής.

Παραπομπές:
  1. https://www.science.org/doi/10.1126/science.abo2196
  2. https://www.space.com/perseverance-mars-rover-suprising-volcanic-rocks

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'