Κάτι ανοίγει τρύπες στο βυθού του Ατλαντικού -Προμηνύματα της ανάδυσης της Ατλαντίδας;


Ερευνητές ανακάλυψαν μια σειρά από μυστηριώδεις, «τέλεια ευθυγραμμισμένες» τρύπες στον πυθμένα του Ατλαντικού Ωκεανού περίπου 2,6 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της θάλσσας. Είναι άγνωστη η αιτία της δημιουργίας τους. Πρόκειται για κάποια χαμένη τεχνολογία της Ατλαντίδας ή κάποιο άγνωστο πλάσμα του βυθού;
Οι παράξενες τρύπες εντοπίστηκαν από το πλήρωμα του σκάφους Okeanos Explorer της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) καθώς διερευνούσαν τη Μεσο-Ατλαντική υφαλορράχη, μια ως επί το πλείστον ανεξερεύνητη περιοχή του θαλάσσιου πυθμένα που είναι μέρος της μεγαλύτερης οροσειράς του κόσμου.


Η Μεσο-Ατλαντική υφαλοράχη, ή Μεσο-Ατλαντική Ράχη είναι η οροσειρά της ωκεάνειας λεκάνης του Ατλαντικού που εκτείνεται σε όλο το μήκος του από Βορρά μέχρι Νότου. Πρόκειται για επιμήκη ζώνη τεκτονικού ρήγματος, συνολικού μήκους 40.000 χλμ. αποτελούμενη από βουνά, ηφαίστεια και οροπέδια μεταπτώσεων. Κορυφή της Μεσο-Ατλαντικής υφαλοράχης αποτελούν οι Αζόρες.

Αν η Ατλαντίδα υπήρξε στον Ατλαντικό Ωκεανό τότε η Μεσο-Αντλαντική υφαλοράχη αποτελεί τμήμα της βυθισμένης Ατλαντίδας.

Διαβάστε επίσης:


Οι τρύπες σχηματίζουν μια ευθεία γραμμή και εμφανίζονται σε τακτικά επαναλαμβανόμενες αποστάσεις και περιβάλλονται από μικροσκοπικούς σωρούς ιζημάτων. Δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται τρύπες στην περιοχή, αναφέρει το Livescience.

Δύο επιστήμονες από την Εθνική Υπηρεσία Θαλάσσιας Αλιείας των ΗΠΑ εντόπισαν επίσης μυστηριώδεις τρύπες κατά τη διάρκεια κατάδυσης το 2004.

«Αυτές οι τρύπες έχουν αναφερθεί στο παρελθόν από την περιοχή, αλλά η προέλευσή τους παραμένει μυστήριο», έγραψαν οι ερευνητές της NOAA στο Facebook. «Ενώ φαίνονται σχεδόν ανθρωπογενείς, οι μικροί σωροί ιζημάτων γύρω από τις τρύπες τους κάνουν να φαίνονται σαν να έχουν ανασκαφεί από... κάτι».

  

Το 2004, οι επιστήμονες πρότειναν ότι ένας οργανισμός που ζούσε μέσα στο ίζημα του πυθμένα έκανε τις τρύπες, αλλά επειδή κανείς δεν έχει δει τέτοια πλάσματα να κάνουν τις τρύπες, η ακριβής προέλευσή τους είναι άγνωστη. Μήπως πρόκειται για κάποιο άγνωστο τέρας του βυθού;

Το άλυτο μυστήριο θυμίζει έναν υποθαλάσσιο πλακόστρωτο δρόμο στα Μπιμίνι που ανακάλυψαν ερευνητές πριν μερικά χρόνια.

Οι επιστήμονες πιθανολογούν ότι η θέρμανση και η ψύξη του πυθμένα της θάλασσας μέσω πολλαπλών ηφαιστειακών εκρήξεων δημιούργησαν το παράξενο μονοπάτι.

Οι ερευνητές θα συνεχίσουν να εξερευνούν την περιοχή μέχρι τον Σεπτέμβριο ως μέρος της αποστολής Voyage to the Ridge 2022, η οποία στοχεύει στη χαρτογράφηση των κοραλλιογενών υφάλων και των σπογγαλιευτικών βιότοπων της περιοχής παράλληλα με τη μελέτη των υδροθερμικών αεραγωγών της περιοχής και των ζωνών θραύσης και ρωγμών.

Παραπομπές:
  1. https://www.livescience.com/perfectly-aligned-holes-seafloor
 
Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'