Ο βασιλιάς του Βελγίου παραδέχτηκε ότι το Βέλγιο είχε επιβάλλει ρατσιστικό καθεστώς στο Κονγκό


Ο βασιλιάς του Βελγίου Φίλιππος παραδέχτηκε σε ομιλία του ότι το Βέλγιο είχε επιβάλλει «ρατσιστικό καθεστώς» στο Κονγκό. Ο Φίλιππος επισκέφθηκε την πρώην αποικία της χώρας που είχε υποφέρει πολλαπλά.

«Το καθεστώς ήταν άνισο, αδικαιολόγητο αφ’εαυτό, στιγματισμένο από τον πατερναλισμό, τις διακρίσεις και τον ρατσισμό», είπε ο βασιλιάς σε ομιλία του στο Κοινοβούλιο του Κονγκό.

Συνέχισε λέγοντας ότι, «επιβεβαιώνω τη βαθιά μου θλίψη για αυτά τα εγκλήματα του παρελθόντος».

Είναι η πρώτη επίσκεψη του βασιλιά του Βελγίου στην πρώην αποικία της χώρας, όπου πολλοί παραμένουν οργισμένοι επειδή το Βέλγιο δεν έχει ζητήσει συγγνώμη για τις δεκαετίες βάναυσης κυριαρχίας και τη γενοκτονία πάνω από 10 εκατομμυρίων Κονγκολέζων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τα θύματα της γενοκτονίας από φόνους, λιμούς και ασθένειες έφτασαν έως και τα 10 εκατομμύρια Κονγκολέζους κατα τη διάρκεια της κυριαρχίας του Βελγίου από το 1885 ως το 1960, αφού ο βασιλιάς Λεοπόλδος Β' διεκδίκησε το Ελεύθερο Κράτος του Κονγκό ως προσωπικό του φέουδο.

Οι θηριωδίες δεν είχαν τέλος. Χωριά που δεν συνέλεγαν αρκετό καουτσούκ ήταν, για παράδειγμα, υποχρεωμένα να παραδίδουν στη θέση του ακρωτηριασμένα χέρια!

Διαβάστε επίσης:

Το 2020, ο Φίλιππος έγινε ο πρώτος Βέλγος αξιωματούχος που εξέφρασε μεταμέλεια για «τον πόνο και την ταπείνωση» που βίωσε το Κονγκό, όμως δεν ζήτησε συγγνώμη.



Πάντως ο πρόεδρος του Κονγκό Φελίξ Τσισεκέντι και πολλοί πολιτικοί υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό την επίσκεψη, όπως και μερικοί κάτοικοι που ελπίζουν ότι θα φέρει επενδύσεις και νέο ενδιαφέρον για τη σύγκρουση που μαίνεται στις ανατολικές περιοχές της χώρας.

Εν τω μεταξύ, ο βασιλιάς επέστρεψε μια μάσκα του λαού των Σούκου, που χρησιμοποιούνταν σε τελετές μύησης, στο Εθνικό Μουσείο του Κονγκό ως «επ' αόριστον δάνειο». Η μάσκα βρισκόταν για δεκαετίες στο Βασιλικό Μουσείο του Βελγίου για την Κεντρική Αφρική.



Είναι ένα από τα δεκάδες χιλιάδες αντικείμενα που άρπαξαν οι βελγικές αρχές κατά την αποικιοκρατία.

«Είμαι εδώ για να σας επιστρέψω αυτό το εξαιρετικό έργο για να μπορέσουν οι Κονγκολέζοι να το ανακαλύψουν και να το θαυμάσουν», δήλωσε ο Φίλιππος ενώ βρισκόταν δίπλα στον Τσισεκέντι.

Στην πράξη είναι ένα «δάνειο επ’αόριστον» καθώς ο νόμος δεν επιτρέπει τον δανεισμό αντικειμένων που ανήκουν σε ομοσπονδιακή συλλογή.

Ο βασιλιάς έφθασε την Τρίτη με τη σύζυγό του, τη βασίλισσα Ματθίλδη, και τον πρωθυπουργό Αλεξάντερ Ντε Κρο για μια επίσκεψη διάρκειας μιας εβδομάδας.

Ωστόσο και πάλι ο βασιλιάς του Βελγίου δεν ζήτησε συγνώμη για τη γενοκτονία του κονγκολέζικου λαού. Φαίνεται ότι οι γαλαζοαίματοι όχι μόνο δεν ζητάνε συγνώμη αλλά ούτε αποζημιώνουν.

Τι ποσό μπορεί αν ζητήσει το Κονγκό από το Βέλγιο ως αποζημίωση;
Πόσα εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια πιστεύετε ότι θα είναι αρκετά;

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'