Συμφωνίες επενδύσεων Βενεζουέλας με Τουρκία, Ιράν, Κατάρ


Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο απηύθυνε την Τετάρτη ηχηρή έκκληση προς Τούρκους επενδυτές κατά την επίσκεψη του στην Άγκυρα, τονίζοντας τα πολλά πλούτη της χώρας του, όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και ο χρυσός. 

Σημειώνοντας ότι η Βενεζουέλα βρίσκεται στον δρόμο της ανάκαμψης έπειτα από «ένα τσουνάμι κυρώσεων» που επιβλήθηκαν το 2019 από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την παρένθεση της πανδημίας, διαβεβαίωσε ότι ανοίγει μια «νέα εποχή». 

«Ανακαλύπτουμε νέους πόρους και πολλά πλούτη: καλώ τους επενδυτές από την Τουρκία να έρθουν για εξόρυξη, τουρισμό, τις αλυσίδες εφοδιασμού, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τον χρυσό...» 

 «Ελάτε, τώρα είναι η ώρα!» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Η επίσκεψη Μαδούρο στην Άγκυρα έρχεται την παραμονή της Συνόδου Κορυφής της Αμερικής, που διοργανώνει ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν στην Καλιφόρνια, στην οποία δεν προσκλήθηκε ο αρχηγός του κράτους της Βενεζουέλας. 

Με τον ίδιο τρόπο, ο Ερντογάν είχε αποκλειστεί με λίγους ακόμη ηγέτες από τη «Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία» που διοργάνωσε τον περασμένο Νοέμβριο ο Λευκός Οίκος. 

Το 2019, ο αρχηγός του τουρκικού κράτους ήταν ένας από τους λίγους ηγέτες στον κόσμο που εξέφρασε την υποστήριξή του στον Μαδούρο, αφού οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους είχαν αναγνωρίσει τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας. 

 Ο Ερντογάν ανακοίνωσε την πρόθεσή του να επισκεφθεί το Καράκας τον Ιούλιο. 

Οι δύο ηγέτες συνδέονται με μια σειρά από περισσότερες από 50 εμπορικές συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένων τριών που υπογράφηκαν σήμερα για τον τουρισμό, τη γεωργία και τις τραπεζικές συναλλαγές. 

Το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών τριπλασιάστηκε φτάνοντας το ένα δισεκατομμύριο δολάρια μέσα σε τρία χρόνια, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. Και η τουρκική αεροπορική εταιρεία Turkish Airlines εκτελεί επτά εβδομαδιαίες πτήσεις μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Καράκας. 

Μετά την Άγκυρα, ο Μαδούρο επισκέφθηκε την Αλγερία, σπουδαίο παραγωγό ενέργειας και φυσικού αερίου.

Συμφωνία συνεργασίας με το Ιράν
Μετά την Αλγερία το Σαββατοκύριακο ο Μαδούρο επισκέφθηκε το Ιράν όπου υπέγραψε 20ετή συμφωνία συνεργασίας για την ενίσχυση της συμμαχίας τους απέναντι στις ΗΠΑ, τον κοινό τους αντίπαλο. Νωρίτερα, ο Μαδούρο είχε μεταβεί στο Κουβέιτ.

Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις σε βάρος τόσο του Ιράν όσο και της Βενεζουέλας, δύο χωρών μελών του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών.



Επίσκεψη Μαδούρο στο Κατάρ
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο έφθασε χτες στο Κατάρ πραγματοποιώντας αιφνιδιαστική επίσκεψη στο πλούσιο σε κοιτάσματα φυσικού αερίου κράτος του Κόλπου, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Κατάρ QNA.

Ο Μαδούρο έγινε δεκτός στο διεθνές αεροδρόμιο της Ντόχας από τον υπουργό Εξωτερικών Σουλτάν μπιν Σαάντ Αλ Μουραΐχι, σύμφωνα με εικόνες από την άφιξή του που έδωσε στη δημοσιότητα το QNA.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στη Μέση Ανατολή, θα μείνει δύο ημέρες στο Κατάρ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Το Κατάρ είναι μεγάλος σύμμαχος των ΗΠΑ. Όμως το 2014, ο Μαδούρο δήλωσε ότι οι τράπεζες του Κατάρ βοηθούσαν τη χώρα του χορηγώντας τους σημαντικά δάνεια όταν η εξαρτώμενη από το πετρέλαιο οικονομία της Βενεζουέλας ήταν σε ελεύθερη πτώση.

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'