Michael Burry: Ο άνθρωπος που προέβλεψε την κρίση του 2008 προειδοποιεί για τη μεγαλύτερη φούσκα όλων των εποχών


Ο Michael Burry είναι γιατρός και διάσημος επενδυτής, που προέβλεψε το κραχ της κρίσης των στεγαστικών δανείων του 2007 που πυροδότησε τη μεγάλη κρίση του 2008, μερικά χρόνια πριν μπορέσει κάποιος καν να το φανταστεί. 

Αντιστάθηκε στις αντιδράσεις των πελατών του σχετικά με το μέγεθος των απαιτήσεών του, ο Burry τελικά απέκτησε προσωπικά κέρδη 100 εκατομμυρίων δολαρίων από τα στοιχήματα στην αγορά δανείων subprime και έφερε στους πελάτες του κέρδη πάνω από 700 εκατομμύρια δολάρια. Η ιστορία αυτού του οραματικού στοιχήματος καταγράφηκε στην ταινία του Χόλιγουντ «The Big Short», όπου ο ηθοποιός Christian Bale έπαιξε τον χαρακτήρα του Burry και μιμήθηκε εύστοχα τους εκκεντρικούς τρόπους του.



Για την επιτυχή πρόβλεψη της κρίσης και της φούσκας του 2007-2008 δέχτηκε πολλές επισκέψεις από το FBI και ανακρίθηκε από αυτό, ουσιαστικά έμμεσα κατηγορήθηκε ότι αυτός προκάλεσε την κρίση, χωρίς ποτέ να αποδειχθεί κάτι τέτοιο και χωρίς να υπάρχουν στοιχεία εναντίον του.


Ο Burry αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Vanderbilt, αλλά δεν άσκησε την ιατρική για πολύ καιρό καθώς τον κέρδισε το ενδιαφέρον και το ταλέντο του στις οικονομικές επενδύσεις. Ίδρυσε τη Scion Capital (Από το βιβλίο του Terry Brooks «The Scions of Shannara» του 1990 -Σιών;) το 2000 και απέφερε εξαιρετικές αποδόσεις για τους πελάτες του, προβλέποντας επίσης και τη φούσκα των .com. 

Από το 2000 έως το 2008, μετά το οποίο ρευστοποίησε το hedge fund του για να επικεντρωθεί στον προσωπικό του πλούτο, η Scion Capital σημείωσε αποδόσεις 489,34%, ενώ ο S&P 500 επέστρεψε λίγο κάτω από το 3% την ίδια περίοδο. Ο επενδυτής άνοιξε ξανά το hedge fund του, αυτή τη φορά με το όνομα Scion Asset Management, το 2013 και αρχικά ξεκίνησε να επενδύει αποκλειστικά σε νερό, χρυσό και αγροτική γη.



«Η μεγαλύτερη κερδοσκοπική φούσκα όλων των εποχών»

Με τον ερχομό του 2022, ο Michael Burry διατύπωσε και πάλι απόψεις για την αγορά που δεν είναι αρεστές στις τράπεζες και τις κυβερνήσεις. Τον Μάιο, ο επενδυτής σημείωσε ότι η αμερικανική αγορά φαίνεται να ακολουθεί το μοτίβο των προηγούμενων κρίσεων με το σχηματισμό φούσκας, φέρνοντας την σε θέση για κραχ τεραστίων διαστάσεων. Ο δείκτης βαριας τεχνολογίας Nasdaq Composite έχει χάσει 27% από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα και μετοχές με μεγάλη κεφαλαιοποίηση όπως η Alphabet Inc. (Google), η Meta Platforms, Inc. (Facebook) και η Amazon.com, Inc. έχουν πέσει σημαντικά τους τελευταίους μήνες. Ο Burry πιστεύει ότι η τροχιά του S&P 500 τα τελευταία 10 χρόνια είναι παρόμοια με το γράφημά του για τα 10 χρόνια πριν από τη συντριβή του dot.com το 2000, καθώς και με το γράφημα του Dow για τη δεκαετία που προηγήθηκε του Μεγάλου Κραχ του 1929

Κατηγορεί την ανθρώπινη φύση για αυτή την επανάληψη της ιστορίας, κατά την οποία οι χρηματιστηριακές φούσκες σχηματίζονται και τελικά σκάνε με οδυνηρές συνέπειες. Τον Ιούνιο του 2021, έκανε tweet σχετικά με τη «Μεγαλύτερη κερδοσκοπική φούσκα όλων των εποχών» προβλέποντας ότι η υπερβολική κερδοσκοπία και τα δάνεια θα μπορούσαν να προκαλέσουν συντριβή της αγοράς. Έχει επίσης πει σε tweets που διαγράφηκαν, από τότε ότι η αγορά «χορεύει στην κόψη του μαχαιριού».

To 2021 έκλεισε τον λογαριασμό του στο twitter καθώς και πάλι δέχτηκε επισκέψεις από το FBI.
Φαίνεται ότι οι τραπεζίτες και η κθβέρνηση των ΗΠΑ θέλουν να φιμώσουν τον Michael Burry.

Την Δευτέρα άνοιξε το Twitter του κι έγραψε:

"Just getting one thing right is hard, 1999 tech bubble, 01-05 value revival, 2005 housing bubble, 2009 almond farms, 2020 COVID bottom, 2020 lockdown horrors, 2021 meme stocks, 2021 crypto leverage, 2021 inflation, 2022 not done yet, late 2022 ????"

Που σημαίνει:

«Το να κάνεις ένα πράγμα σωστά είναι δύσκολο, το 1999 η τεχνολογική φούσκα, το 2001-2005 η αναβίωση αξίας, το 2005 η κρίση των στεγαστικών, το 2009 οι φάρμες αμυγδάλου, το 2020 η βουτι΄του COVID, το 2020 ο τρόμος των λοκντάουνς, oi μετοχές meme (όπως Gamestop, AMC για όσους δεν γνωρίζουν), 2021 η μόχλευση στα κρυπτονομίσατα, το 2021 ο πληθωρισμός, το 2022 δεν τελείωσε ακόμα, τέλος του 2022;»

Αμέσως μετά έκλεισε πάλι το twitter του.

Στα τέλη Μαΐου ο Burry έγραψε ότι, η πτώση των μετοχών και η επιβράδυνση των πωλήσεων κατοικιών του θύμισε το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων και μια αεροπορική καταστροφή.

O Michael Burry είναι αυτιστικός και ο γιος του επίσης διαγνώστηκε με μια μορφή του Asperger.
Λατρεύει την μουσική heavy metal και τα αγαπημένα του συγκροτήματα είναι οι Obituary, οι Lamb of God, οι Amon Amarth, οι Slipknot, οι King Diamond οι Pantera.




Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'