Άγνωστος πολιτισμός έχτισε το Ελβετικό Στόουνχετζ

Φωτογραφία: Αρχαιολογικό Γραφείο Τουργκάου

Στα βάθη της Λίμνης Κωνσταντίας στην Ελβετία, πρόσφατες αρχαιολογικές έρευνες αποκάλυψαν 170 πέτρινες κατασκευές που χρονολογούνται στην Εποχή του Λίθου. Δεν είναι ξεκάθαρο ποιος έχτισε αυτές τις πέτρινες στήλες ούτε για ποιο λόγο, αλλά κάποιοι περίεργοι σκάβουν λίγο βαθύτερα στο μυστήριο της περιοχής γύρω από τον βυθισμένο αρχαιολογικό χώρο.


Γράφει ο NIKOLAVS LVPVS

Το αποκαλούμενο ως «Το Ελβετικό Στόουνχετζ» βρίσκεται στη Λίμνη Κωνσταντίας, στα σύνορα Γερμανίας, Ελβετίας κι Αυστρίας.

Το 2015 σχεδόν 170 στοίβες από πέτρες ανακαλύφθηκαν στη νότια όχθη της Λίμνης Κωνσταντίας, σε απόσταση περίπου 300 μέτρων από την ακτή στα ρηχά σε βάθος 5 μέτρων. Όλες μαζί οι στοίβες απο πέτρες σχηματίζουν ένα σχέδιο μήκους 10 χιλιομέτρων.

Όπως αναφέρεται σε μελέτη του 2021 [1] είναι ξεκάθαρο ότι αυτές οι πέτρινες στοίβες δεν είναι φυσικοί σχηματισμοί και πιθανότατα κατασκευάστηκαν από ανθρώπους της Νεολιθικής περιόδου, με μερικές από τις κατασκευές να πηγαίνουν πίσω πάνω από 5.500 χρόνια.

Διαβάστε επίσης:

Υποβρύχια φωτογραφία του βυθού της Λίμνης Κωνσταντίας με τις πανάρχαιες πέτρινες κατασκευές

Λίγο αργότερα, δεν είναι ξεκάθαρο πότε, οι πέτρινες στοίβες βρέθηκαν κάτω από το νερό της λίμνης λόγω της κλιματικής αλλαγής που ανέβασε τη στάθμη του νερού κατά 3-5 μέτρα.

Οι αρχαιολόγοι του Μουσείου Αρχαιολογίας στο Καντόνι του Τούργκαου ανέφεραν ότι πριν λίγες εβδομάδες έγινε μια νέα αποστολή στον υποθαλάσσιο αρχαιολογικό χώρο, η οποία αποκάλυψε νέα στοιχεία όπως στοίβες με ξύλα κάτω από τις πέτρες που έχουν σημάδια από πέτρινο τσεκούρι. 

Οι προηγούμενες έρευνες στη Λίμνη Κωνσταντίας αποκάλυψαν υποθαλλάσιες πασσαλόπηκτες κατοικίες που χρονολογούνται από τη Νεολιθική εποχή κι εμφανίζονται να βγαίνουν από το νερό σαν στήλες. Οι αρχαιολόγοι προτείνουν ότι οι πέτρινες στήλες που ανακαλύφθηκαν χτίστηκαν από την ίδια κοινότητα που έχτισε τις πασσαλόπηκτες κατοικίες περίπου το 3.500 ΠΚΕ, όπως και οι στήλες. 

Ωστόσο ειναι πολύ δύσκολο να αποδειχθεί ότι οι πέτρινες στοίβες συνδέονται με τις κατοικίες αφού οι ερευνητές δεν ξέρουν σχεδόν τίποτα για τους κατοίκους της περιοχής κατά τη Νεολιθική περίοδο. Αν και ξέρουμε λίγα για τα κτίρια που έζησαν, ο πολιτισμός τους, η διατροφή τους, τα πιστέυω τους και ο τρόπος ζωής τους παραμένουν πραγματικά ένα άλυτο μυστήριο. Πρόκειται γι άλλον ένα χαμένο πολιτισμό εντελώς άγνωστο σε εμάς.

«Δεν ξέρουμε γιατί οι Νεολιθικοί κάτοικοι των πασσαλόπηκτων σπιτιών έχτισαν αυτή την κατασκευή μήκους 10 χιλιομέτρων με περίπου 170 στοίβες από πέτρες, κατά μήκος της ακτής της Λίμνης Κωσταντίας», είπε ο εκπρόσωπος του αρχαιολογικού μουσείου [3].

Και πρόσθεσε, «παγίδες ψαρέματος, οχυρωματικά έργα, καθαρισμός του αγρού, τόπος για την ανάπαυση των νεκρών, αστρονομικό ημερολόγιο, θρησκευτική κατασκευή; Δεν ξέρουμε!».

*ΠΚΕ: Προ Κοινής Εποχής


Παραπομπές:
  1. https://boris.unibe.ch/156636/
  2. https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-7520961/Archaeologists-claim-Swiss-Stonehenge-man-Neolithic-monument.html
  3. https://www.iflscience.com/underwater-swiss-stonehenge-was-built-by-unknown-ancient-culture-66346


Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'