Κατάρ: Νέος κίνδυνος από τις καμήλες και τον... κορωνοϊό MERS


Οι θεατές με υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει να αποφεύγουν τις καμήλες, το γάλα καμήλας και τα ούρα καμήλας κατά την επίσκεψη τους στο Κατάρ για το Μουντιάλ.

Επιστήμονες προειδοποιούν ότι η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλου ΦΙΦΑ 2022 «ενέχει αναπόφευκτους κινδύνους πιθανόν μεταδοτικών ασθενειών». Ενώ οι κύριες έννοιες τους είναι ο COVID-19 και η ευλογιά των πιθήκων, προειδοποιούν γι άλλο ένα μέλος της συμμορίας των κορωνοϊών: Το Αναπνευστικό Σύνδρομο Μέσης Ανατολής (MERS).

Γράφει ο NIKOLAVS LVPVS

Μεταξύ 20 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου 2022 περίπου 1.5 εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο θα μαζευτούν στο Κατάρ να δουν το Μουντιαλ, που θα αποτελέσει μια από τα μεγαλύτερες αθλητικές διεθνείς διοργανώσεις από τον καιρό που ξεκίνησε η πανδημία του COVID-19.

Δείτε επίσης:


Μαζικές συγκεντρώσεις σαν αυτήν πάντα ενέχουν κάποιο κίνδυνο μεταδοτικών ασθενειών ωστόσο ερευνητές σε μια νέα μελέτη τους υποστηρίζουν ότι η απειλή είναι πολύ μεγάλη ειδικά αυτή την περίοδο του χρόνου, λαμβάνοντας υπόψην τις κρίσεις των συστημάτων υγείας σε όλο τον κόσμο.

Μαζί με τις προειδοποιήσεις για τον COVID-19 και την ευλογιά των πιθήκων, οι τρεις ερευνητές σημειώνουν την απειλή του MERS, για την οποία οι επισκέπτες του Κατάρ θα πρέπει να είναι ενήμεροι. Αυτή η ακαδημαϊκή έρευνα δεν είναι το μόνο ανησυχητικό νέο. Μια πρόσφατη αναφορά [1] από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων επίσης προειδοποίησε ότι «οι πιθανές απειλές κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου περιλαμβάνουν COVID-19, MERS-CoV και ευλογιά των πιθήκων».

Όπως και ο COVID-19, ο MERS προκαλείται από έναν κορωνοϊό. Πιστεύεται ότι ο ιός προέρχεται από τις νυχτερίδες ωστόσο οι καμήλες είναι οι συνήθεις δεξαμενές αυτού του παθογόνου και συχνά είναι υπεύθυνες για μολύνσεις ανθρώπων. Τα τυπικά συμπτώματα είναι ίδια με του COVID-19, όπως πυρετός, βήχας και δύσπνοια.

Αυτή είναι μια Καμήλα

Ο MERS για πρώτη φορά αναφέρθηκε το 2012 στη Σαουδική Αραβία και από τότε έχει προκαλέσει 2.600 κρούσαματα με 935 σχετιζόεμνους θανάτους σε 27 χώρες. Οι περισσότερες περιπτώσεις ήταν στη Σαουδική Αραβία με 2.193 κρούσματα και 854 θανάτους, αλλά υπήρξε κι ένας μικρός αλλά σημαντικός αριθμός κρουσμάτων και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής όπως το Κατάρ.

Η Καμήλα του Καρόλου

Το Κατάρ με πληθυσμό 2.9 εκατομμυρίων έχει συνολικά 28 κρούσματα, Το 2022 έχουν καταγράψει μόνο 3 κορούσματα. Δεν ακούγοντια πολλά αλλά οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι άνθρωποι με κίνδυνο να αναπτύξουν ασθένειες όπως αυτοί με τα αδύνατα ανοσοποιητικά θα πρέπει να γνωρίζουν τον κίνδυνο και να προσπαθήσουν να αποφύγουν την επαφή με τις καμήλες.

«Επιδημιολογικά δεδομένα από το Κατάρ έδειξαν 28 περιστατικα MERS (1.7 ανά 1.000.000 εκατ.) και τα περισσότερα είχαν ιστορικό επαφής με καμήλες. Συνεπώς οι άνθρωποι που κινδυνεύουν περισσότερο να νοσίσουν σοβαρά συμβουλεύονται να αποφύγουν την επαφή με δρομάδες καμήλες, να μην πίνουν ωμό γάλα καμήλας ή ούρα καμήλας και να μην τρώνε κρέας που δεν είναι σωστά μαγειρεμένο», γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης [2].

Παραπομπές:
  1. https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/communicable-disease-threats-report-6-12-november-2022-week-45
  2. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S205229752200107X

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'