Έφεση Ασάνζ κατά της έκδοσης του στις ΗΠΑ


Οι δικηγόροι του Τζούλιαν Ασάνζ (Julian Assange) κατέθεσαν έφεση κατά της απόφασης της Μεγάλης Βρετανίας να τον εκδόσει στις συμμαχικές ΗΠΑ, με την επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα να υποστηρίζει την υπόθεση του ιδρυτή των Wikileaks.


Σε βάρος του 51χρονου Ασάνζ εκκρεμούν 17 κατηγορίες για κατασκοπεία στις ΗΠΑ και μία κατηγορία για «κατάχρηση υπολογιστή» που επισύρουν μέγιστη ποινή φυλάκισης 175 ετών.

Οι αμερικανικές αρχές θέλουν να δικάσουν τον Ασάνζ για «κατασκοπεία» εξαιτίας της δημοσιοποίησης 700.000 εμπιστευτικών και απορρήτων διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων των ΗΠΑ, το 2010 και το 2011, κυρίως για τα εγκλήματα των ΗΠΑ στις εισβολές στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Διαβάστε επίσης:
• Αυτοί που απαγόρεψαν τα ρωσικά μέσα, καταδικάζουν και τον Julian Assange
• H Εκστρατεία των Wikileaks για την αποκάλυψη της "Μυστικής" Διατλαντικής Συμφωνίας (TTIP) μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ -Έδωσε χρήματα και ο Βαρουφάκης

Το WikiLeaks αναφέρει ότι η νομική ομάδα του Ασάνζ έχει «απόλυτα τεκμηριωμένους λόγους να ασκήσει έφεση» στο ανώτατο δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου κατά της απόφασης της υπουργού Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Πρίτι Πατέλ, η οποία ενέκρινε την έκδοσή του τον Ιούνιο.

Οι δικηγόροι του Ασάνζ υποστηρίζουν ότι «διώκεται και τιμωρείται για τις πολιτικές του απόψεις».

Η σύζυγός του υποστηρίζει ότι η δίωξη του είναι παράνομη. «Έχουν προκύψει συντριπτικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η δίωξη των ΗΠΑ εναντίον του συζύγου μου είναι εγκληματική κακοποίηση», έγραψε η Στέλλα Ασάνζ στο Twitter το Σάββατο.

«Οι δικαστές του ανώτατου δικαστηρίου θα αποφασίσουν τώρα εάν δοθεί στον Τζούλιαν η ευκαιρία να θέσει την υπόθεση κατά των ΗΠΑ ενώπιον ανοιχτού δικαστηρίου κατά την έφεση».

Ο Ασάνζ παραμένει στη φυλακή Μπέλμαρς του Λονδίνου, όπου βρίσκεται υπό κράτηση από τον Απρίλιο του 2019.

Πέρυσι ένας δικαστής του Ηνωμένου Βασιλείου εμπόδισε την έκδοσή του, αλλά η κυβέρνηση των ΗΠΑ άσκησε έφεση στο ανώτατο δικαστήριο.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Άντονι Αλμπανέζε, έχει δηλώσει προηγουμένως «φτάνει πια» σχετικά με τη συνεχιζόμενη κράτηση του Ασάνζ.

Η έκκληση έρχεται μετά τη συνάντηση της επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Mισέλ Μπατσελέ, με τους δικηγόρους του Aσάνζ και τη σύζυγό του στη Γενεύη.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Άμυνας του Ασάνζ, η υγεία του Αυστραλού εκδότη επιδεινώθηκε πρόσφατα καθώς υπέστη ένα μικρό εγκεφαλικό.

H diem25 που ίδρυσε ο Γ. Βαρουφάκης μαζεύει υπογραφές για την απελευθέρωση του.
Υπογράψτε αν συμφωνείτε με την απελευθέρωση του Τζουλιάν Ασάνζ.

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'