ΝΑΤΟ: Πρόκληση οι δυνατότητες της Ρωσίας στην Αρκτική -Οι ΗΠΑ ορίζουν πρέσβη για την Αρκτική

REUTERS/POOL

«Οι δυνατότητες της Ρωσίας στον Βορρά αποτελούν στρατηγική πρόκληση για το ΝΑΤΟ και η συμμαχία χρειάζεται μια ισχυρή παρουσία στην περιοχή της Αρκτικής», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Νορβηγός Γενς Στόλτενμπεργκ κατά την επίσκεψή του στον Καναδά την Παρασκευή, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
«Η σημασία του Βορρά αυξάνεται για το ΝΑΤΟ και για τον Καναδά, επειδή βλέπουμε μια σημαντική ρωσική στρατιωτική ανάπτυξη με νέες βάσεις, νέα οπλικά συστήματα», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος έκανε δηλώσεις δίπλα στον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό.

Δείτε επίσης:
Ρωσική «επέλαση» στην Αρκτική με διαστημικό πλοίο
Βόρειος Πόλος: «Φουντώνει» η μάχη της Αρκτικής -Λόγω της Κούφιας Γης;
Προειδοποίηση από τη NASA: Ο Βόρειος Πόλος πλέον μετακινείται προς Λονδίνο κι Όχι προς Καναδά


«Η γεωπολιτική κατάσταση έχει αλλάξει τους τελευταίους μήνες, για αυτό και κατανοώντας ότι η Ρωσία αποτελεί αυξανόμενη ανησυχία για όλους μας, είναι επίκαιρο να μοιραστούμε με τον Γενικό Γραμματέα και με το ΝΑΤΟ όλα όσα κάνει ο Καναδάς μέσω της NORAD», είπε ο Τριντό, αναφερόμενος στον αμερικανο-καναδικό βορειοαμερικανικό αμυντικό οργανισμό.

Οι ΗΠΑ θα ορίσουν πρέσβη για την Αρκτική
Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να ορίσουν έναν γενικό πρεσβευτή για την Αρκτική, αντικατοπτρίζοντας την αυξανόμενη στρατηγική και εμπορική σημασία της περιοχής καθώς το λιώσιμο των πάγων ανοίγει νέους θαλάσσιους δρόμους και τεράστιους πόρους πετρελαίου και ορυκτών.

Η Κίνα, η οποία αυτοχαρακτηρίζεται ως κράτος «σχεδόν στην Αρκτική», έχει επίσης φιλοδοξίες στην περιοχή και έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να οικοδομήσει έναν «Πολικό Δρόμο του Μεταξιού». Η Κίνα έχει στραμμένο το βλέμμα της στους ορυκτούς πόρους και τις νέες ναυτιλιακές διαδρομές, καθώς οι πάγοι υποχωρούν με την άνοδο της θερμοκρασίας.

Σε δήλωσή του την Παρασκευή, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σχεδιάζει να αναδείξει τη σημασία της περιοχής εντός της κυβέρνησης των ΗΠΑ διορίζοντας έναν γενικό πρεσβευτή για την περιοχή της Αρκτικής, που υπόκειται στην έγκριση της Γερουσίας.

Δεν ανέφερε ποιος θα προταθεί.

«Μια περιοχή της Αρκτικής που είναι ειρηνική, σταθερή, ευημερούσα και συνεργάσιμη είναι κρίσιμης στρατηγικής σημασίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε το υπουργείο.

«Ως ένα από τα οκτώ κράτη της Αρκτικής, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί εδώ και καιρό να προστατεύουν την εθνική μας ασφάλεια και τα οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και των επενδύσεων και την προώθηση της συνεργασίας με αρκτικά κράτη, συμμάχους και εταίρους». είπε.

Τα οκτώ κράτη της Αρκτικής είναι ο Καναδάς, η Δανία, η Φινλανδία, η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'