H Υπερτεχνολογία της τουρκικής πολεμικής μηχανής


Κι ενώ η ελληνική κυβέρνηση αγοράζει γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη Rafale, επιζητώντας ίσως ακόμα και την προστασία του αγίου Ραφαήλ, παρακαλάει τις ΗΠΑ να αγοράσει αμερικανικά F-35, η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν έχει ήδη αναπτύξει μια πολεμική μηχανή Υπερτεχνολογίας βασισμένη σε μεγάλο βαθμό στην τουρκική πολεμική βιομηχανία. 

Του Nicolavs Lvpvs

Τις τελευταίες δεκαετίες οι Έλληνες συγγραφείς και μπλόγκερς, συνομωσιολόγοι και μη, γράφουν κείμενα και κάνουν βίντεο για την Υπερτεχνολογία των Αρχαίων Ελλήνων δοξάζοντας τους αρχαίους θεούς και την Υπερμάχω, ενώ οι σύγχρονοι Τούρκοι παρουσιάζουν Υπερτεχνολογία που κατασκευάζουν μόνοι τους. Μηχανές τεχνιτής νοημοσύνης, drones, ρομποτική τεχνολογία, ακόμα και πυραύλους κρουζ κι ελικόπτερα είναι τα επιτεύγματα της τουρκικής υπερτεχνολογίας πολέμου.


Σας παρουσιάζω την τουρκική πολεμική Υπερτεχνολογία
Οι τουρκικές αμυντικές δαπάνες μόλις που ξεπερνούν τα 20 δισ. δολάρια ετησίως, αλλά τα επιτεύγματα της Άγκυρας –για έναν τόσο χαμηλό προϋπολογισμό– είναι εντυπωσιακά. Σκεφτείτε ότι τα τελευταία λίγα χρόνια η Τουρκία κατέστειλε τις εξεγέρσεις των Κούρδων, υποστήριξε το Κατάρ στην αντιπαράθεσή του με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συνέδραμε τις δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας στη Λιβύη, ενώ πραγματοποίησε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία. Επιπλέον, η τουρκική παρέμβαση έγειρε την πλάστιγγα υπέρ του Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ εναντίον της Αρμενίας. Σήμερα, η Τουρκία παρέχει σημαντική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Ρωσία. Ο αριθμός των στρατιωτικών εμπλοκών που συντηρεί η Άγκυρα είναι εντυπωσιακός και τα αποτελέσματα από τις κινήσεις της στο πεδίο είναι αξιοσημείωτα. Τα περισσότερα εξ αυτών οφείλονται στα προηγμένα οπλικά συστήματα της Άγκυρας, αλλά και στις τακτικές και στη στρατηγική που εφάρμοσαν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. 

Πώς μπορεί να αποδώσει ο εξοπλιστικός τομέας μέσα από μια πολιτική αυτονομίας; Όπως γράφει ο Amir Husain στο Forbes [γ], αυτό είναι που μαθαίνουμε από τις πρόσφατες στρατιωτικές κινήσεις της Άγκυρας. Οι τουρκικές αμυντικές δαπάνες –ύψους κάτι παραπάνω από 20 δισ. δολάρια τον χρόνο– συντηρούν τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ δίνοντας παράλληλα τον χώρο για έξυπνες επενδύσεις στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, η οποία αυτή τη στιγμή εργάζεται πάνω σε 700 διαφορετικά projects. Projects που δίνουν μια γεύση από τον πόλεμο του μέλλοντος και αφορούν επιθετικά και αμυντικά όπλα, στρατιωτικό υλικό και λογισμικό.

Διαβάστε επίσηςΕΡΕΥΝΑ –Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΥΠΕΡΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ, ΟΙ ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΣΤΟΕΣ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΚΑΙ Η ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Γεώργιος Γκιόλβας - Ο εφευρέτης των υπερόπλων


Μερικά παραδείγματα της Υπερτεχνολογίας της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας 

Τα Kargu [1]
Πλήρως αυτόνομα τετρακόπτερα drones που μπορούν να πλήξουν ανθρώπινο δυναμικό και πολεμικό εξοπλισμό. Έχουν εμβέλεια 5 χιλιομέτρων και διάρκεια πτήσης 30 λεπτά. Απαιτείται μόνο ένας χειριστής για την πλοήγησή τους. Έχουν χρησιμοποιηθεί σε μάχες στη Λιβύη και ίσως στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Το τετρακόπτερο Kargu 

Στόλος «Καμικάζι» Kargu

Τα TB2 [2]
Το TB2 της Baykar είναι πλέον το drone με τις περισσότερες εξαγωγές στον κόσμο, ξεπερνώντας τα κινεζικά και αμερικανικά MALE UAVs. Έχει χρησιμοποιηθεί εκτεταμένα στις συρράξεις με τις αρμενικές δυνάμεις, αλλά κα στη Συρία, όπου αντιμετώπισε με επιτυχία τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας σε συνέργεια με τουρκικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου όπως το Koral. Εξοπλισμένο με το σύστημα όρασης EO/IR CATS της Aselsan και οπλισμένο με πυρομαχικά ακριβείας MAM-C, MAM-L και LUMTAS τουρκικής κατασκευής, το TB2 έχει προκαλέσει εκατοντάδες θανάτους και έχει εξουδετερώσει τεθωρακισμένα και άρματα πυροβολικού.



Anka-S και Aksungur [3][4]
Το Anka είναι μεγαλύτερο και πιο προηγμένο (σε σύγκριση με το TB-2) μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Turkish Aerospace. Το Aksungur είναι drone που μπορεί να συμμετέχει σε αποστολές ανθυποβρυχιακού πολέμου.

To ANKA

Το Aksungur


Το Akinci [5]
Ένα νέο drone της Baykar το οποίο σημείωσε ρεκόρ πετώντας στα 38.000 πόδια για σχεδόν 26 ώρες. Μπορεί να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο βάρους 1,35 τόνων και φέρει τους τουρκικής κατασκευής πυραύλους αέρος-αέρος Bozdogan και Gokdogan που μπορούν να πλήξουν στόχο τόσο εντός όσο και εκτός οπτικού πεδίου. 



MIUS Nexgen [6]
Το μαχητικό Mach 1 drone πολλαπλών ρόλων της Baykar θα αρχίσει να πετάει εντός του 2023. Ικανό για αποστολές αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους. Θα αναπτυχθεί στο τουρκικό πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων Anadolu ενισχύοντας τις επιχειρησιακές του δυνατότητες. Εκτιμάται πως το Anadolu θα φέρει έως και 50 μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB-3 και MIUS.


Το μαχητικό drone νέας γενιάς

Κι ενώ οι Έλληνες ονειρεύονται το Μπέβατρον του... Γκιόλβα, οι Τούρκοι κατασκευάζουν ενεργειακό κανόνι ακτίνων λέιζερ για χτυπήματα εναντίον εχθρικών εναερίων drones.

Roketsan Alka Laser [7]
Όπλο κατευθυνόμενης ενέργειας που πλήττει μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα (UAS), το Alka χρησιμοποιήθηκε το 2019 στη Λιβύη και κατέστρεψε ένα κινεζικό μη επανδρωμένο WL2. Το όπλο λέιζερ/EM των 50 Kw έχει εμβέλεια 1 χιλιομέτρου και τη δυνατότητα να εξουδετερώνει drones σε απόσταση 4 χιλιομέτρων.



EW Aselsan Koral [8]
Ένα χερσαίο σύστημα ηλεκτρονικής επίθεσης με βεληνεκές λειτουργία 200 χλμ. με δυνατότητα παρεμβολής και αποσυντονισμού ραντάρ.

Το Koral, όχημα ηλεκτρονικού πολέμου

AUSV-ULAQ [9]
Μια σειρά από τουρκικά μη επανδρωμένη σκάφη επιφάνειας θαλάσσης ικανά για ανθυποβρυχιακό πόλεμο, για επιχειρήσεις αντι-επιφανειακού πολέμου κλπ. Τα οπλικά τους συστήματα είναι τουρκικής κατασκευής, όπως τα αντιαρματικά L-UMTAS και άλλα βλήματα εδάφους-αέρους. Έχουν τη δυνατότητα κίνησης σε μεγάλες ταχύτητες και κατά ομάδες. 

To μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας ULAQ

To Μητρικό σκάφος drones-UAV Anadolu [10]
Το Anadolu, το οποίο αναμένεται να βγει και επισήμως στις θάλασσες εντός του 2022, είναι ένα πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων 27.000 τόνων που ναυπηγήθηκε στην Τουρκία και μπορεί να μεταφέρει 50 AA και A2G drones. Το πλοίο θα λειτουργεί επίσης ως κέντρο διοίκησης και θα προστατεύεται από αυτόνομα USV. To Anadolu ξεκίνησε ήδη τα δοκιμαστικά του ταξίδια.

Το μητρικό σκάφος drones Anadolu 

Κι ενώ στην Ελλάδα ονειρεύονται την Ομάδα Έψιλον και το Μπέβατρον... οι Τούρκοι αναπτύσσουν ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο.

Υπερηχητικό ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο Sapan [11]
Το Συμβούλιο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας (TUBITAK) αναπτύσσει το Sapan, ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο, ικανό να εκτοξεύει βλήματα σε υπερηχητικές ταχύτητες.

To υπερηχητικό ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο Sapan

Επιπλέον, «τρέχουν» και άλλα projects, όπως το μη επανδρωμένο άρμα Altay, το επιθετικό ελικόπτερο Gokbey, η ανάπτυξη μη επανδρωμένων ελικόπτερων με πυροβόλο, οι πύραυλοι κρουζ SOM (Standoff Missile), η κορβέτα Milgem, το πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος Hisar, το ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης S-band Aselsan EIRS, το ραντάρ AESA, ενώ σχεδιάζεται και το ΤΑΙ TFX, ένα μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς.

Σε συνδυασμό με έργα υποδομής, όπως τη δημιουργία ενός διαστημοδρόμιου, οι τουρκικές επενδύσεις σε οπλικά συστήματα υποδηλώνουν μια ολιστική προσέγγιση υψηλής μόχλευσης και χαμηλού προϋπολογισμού για τον πόλεμο του μέλλοντος. O ηλεκτρονικός πόλεμος αναδεικνύει τα drones, τα οποία με τη σειρά τους ανοίγουν τον δρόμο για τα μη επανδρωμένα οχήματα εδάφους, τα οποία θα μπορούν να αφαιρέσουν... φόρτο πολεμικής εργασίας από άρματα όπως το Altay, το οποίο θα είναι εξοπλισμένο με λέιζερ για να αμυνθεί κατά των drones ή με το υπερηχητικό, ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο. Τα παλιά F-16 θα αναβαθμιστούν με ραντάρ AESA και πυραύλους αέρος-αέρος που θα μπορούν να χτυπούν στόχους εκτός οπτικού πεδίου και στις επιχειρήσεις τους θα τα συνδράμουν αυτόνομα αεροσκάφη τύπου MIUS, ικανά για πτήσεις αέρος-αέρος.

Η εικόνα που προκύπτει από τη μελέτη της ανάπτυξης στον τουρκικό αμυντικό τομέα δείχνει οικονομικά προσοδοφόρες αναβαθμίσεις, επενδύσεις σε συστήματα επόμενης γενιάς και μια αδιαπραγμάτευτη επιδίωξη για αυτονομία σε όλους τους τομείς.

Με λίγα λόγια μια εντυπωσιακή πολεμική μηχανή Υπερτεχνολογίας με λογικό κόστος.
Και μια πολύ δυνατή εγχώρια πολεμική βιομηχνία που όχι μόνο δίνει δουλειές στους Τούρκους πολίτες αλλά εξάγει οπλικά συστήματα.

Κάποια στιγμή στην Ελλάδα ίσως δουν ένα τουρκικό μητρικό σκάφος και νομίζουν ότι είναι UFO. 

Παραπομπές:
1. α. https://www.stm.com.tr/en/kargu-autonomous-tactical-multi-rotor-attack-uav
    β. https://en.wikipedia.org/wiki/STM_Kargu
    γ. https://www.forbes.com/sites/amirhusain/2022/06/30/turkey-builds-a-hyperwar-capable-military/?sh=5e33839055e1
2. α. https://www.baykartech.com/en/uav/bayraktar-tb2/
    β. https://www.reuters.com/business/aerospace-defense/exclusive-after-ukraine-whole-world-is-customer-turkish-drone-maker-says-2022-05-30/
3. https://www.tusas.com/en/products/uav/operative-strategic-uav-systems/anka
4. https://www.tusas.com/en/products/uav/high-payload-capacity-uas/aksungur
5. https://www.baykartech.com/en/uav/bayraktar-akinci/
6. https://www.trtworld.com/turkey/baykar-s-unmanned-combat-aerial-vehicle-enters-production-line-55468
7. https://www.roketsan.com.tr/en/products/alka-new-network-enabled-weapon
8. https://www.aselsan.com.tr/en/capabilities/electronic-warfare-systems
9. https://www.ulaq.global/
10. α. https://www.navalnews.com/naval-news/2022/06/turkiyes-drone-carrier-tcg-anadolu-starts-official-sea-trials/
      β. https://www.forbes.com/sites/davidaxe/2021/05/10/behold-the-turkish-navys-drone-aircraft-carrier/
11. https://www.sage.tubitak.gov.tr/en/haber/sapan-project-successfully-completed

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'