Εξωγήινοι έφτιαξαν το σύμπαν μας; Ζούμε μέσα στο Μάτριξ;


Ο Avi Loeb, αστροφυσικός του Harvard δεν έχει πάψει να εκπλήσει με τις θεωρίες του για το πρώιμο σύμπαν, τις μαύρες τρύπες, τις εκπομπές ακτίνων γάμμα, για τους εξωγήινους και άλλα θέματα του τομέα του. Αυτή τη φορά μας ήρθε με μια νέα και άκρως επαναστατικη θεωρία. Τη θεωρία ότι το σύμπαν μας κατασκευάστηκε από κάποιον πολύ ανεπτυγμένο εξωγήινο πολιτισμό.

Σύμφωνα με το άρθρο του στο Scientific American, ο Loeb αναφέρει ότι το σύμπαν μας έχει επίπεδη γεωμετρία και μηδενική καθαρή ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι ένας ανώτερος από τον δικό μας πολιτισμός, με πρόσβαση σε εξελιγμένη κβαντική τεχνολογία θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να φτιάξει σε συνθήκες εργαστηρίου ένα σύμπαν σαν το δικό μας. Αυτή είναι μια θεωρία που πατάει πάνω σε δύο διαφορετικά σενάρια, σύμφωνα πάντα με τον Loeb. 

Από τη μία είναι η φιλοσοφική ιδέα της Δημιουργίας, αυτή που βρίσκεται πίσω από κάθε θρησκευτική ερμηνεία της καταγωγής του κόσμου που θέλει μια ανώτερη δύναμη να κινεί τα νήματα. Από την άλλη η κοσμική θεώρηση θέλει τη κβαντική βαρύτητα, αυτή που μας κάνει να ζούμε κολλημένοι πάνω στον πλανήτη μας. Οι δύο αυτές θεωρίες συναντιούνται κάπου στη μέση. 

Ο συγκερασμός των δύο αυτών θεωριών θέλει έναν ανώτερο και πολύ πιο ανεπτυγμένο πολιτισμό να κατέχει σε βάθος τα μυστικά της κβαντομηχανικής, αλλά και του τρόπου λειτουργίας της βαρύτητας. Με αυτά τα δύο εργαλεία είναι δυνατόν να δομηθεί, να αναλυθεί, να αποδομηθεί και τέλος, να ξαναφτιαχτεί κάθε πιθανό κομμάτι του σύμπαντός μας.  

Δείτε επίσης:

Ωστόσο η αποδοχή της Δημιουργίας δίνει κατευθείαν μια θρησκευτική χροιά στη θεωρία του Loeb. Εβραίος ο ίδιος πιθανότατα είναι θρησκευόμενος και επηρεασμένος από τις προσωπικές του πεποιθήσεις δημιουργεί θεωρίες για να αποδέιξει την ύπαρξη κάποιου θεού, έστω κι αν αυτός είναι Εξωγήινος.

Η θεωρία του Loeb έρχεται να φέρει και μια νέα μέθοδο κατηγοριοποίησης των πολιτισμών με βάση το πόσο ανεπτυγμένοι είναι. Μέχρι τώρα το κυρίαρχο μοντέλο ήταν αυτό του Σοβιετικού Αστροφυσικού Nikolai Kardashev, σύμφωνα με το οποίο οι πολιτισμοί χωρίζονται με βάση το επίπεδο της ενέργειας που παράγουν και καταναλώνουν. 

Οι τρεις κατηγορίες του Nikolai Kardashev είναι οι εξής:

Πολιτισμός τύπου 1: ο πλανήτη μας που αντλεί ενέργεια μόνο από το φως του Ήλιου, το πιο κοντινό του αστέρι. 
Πολιτισμός τύπου 2: ανήκουν θεωρητικά οι πολιτισμοί  που μπορούν να χρησιμοποιούν και την ενέργεια του κοντινού τους αστεριού και όχι μόνο το φως, 
Πολιτισμός τύπου 3: ανήκουν οι πολιτισμοί που μπορούν να αξιοποιούν την ενέργεια ολόκληρου του γαλαξία τους.




Ο Loeb από τη πλευρά του κατηγοριοποιεί τους πολιτισμούς με βάση την ικανότητά τους να αναπαράγουν αστροφυσικές συνθήκες. 

Σύμφωνα με τον Loeb οι πολιτισμοί χωρίζονται σε:

Πολιτισμός τύπου Α: είναι ο πολιτισμός που θα μπορούσε να αναδημιουργήσει τις κοσμικές συνθήκες που τον δημιούργησαν, συγκεκριμένα να παράγει ένα μίνι σύμπαν σε εργαστηριακές συνθήκες.

Πολιτισμός τύπου Β: ο πολιτισμός που έχει τη δυνατότητα να αναπαράγει και να ρυθμίζει τις συνθήκες οι οποίες είναι απαραίτητες για να ζήσει, ακόμα κι αν σβήσει ξαφνικά το άστρο του. 

Πολιτισμός τύπου Γ: ο πολιτισμός με χαμηλή τεχνολογική πρόοδο. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει κι ο ανθρώπινος πολιτισμός. Κι αυτό γιατί αν ξαφνικά ο Ήλιος σβήσει, τότε θα πάψει αυτόματα και ο ανθρώπινος πολιτισμός. 

Πολιτισμός τύπου Δ: Υπό όρους ο άνθρωπος θα μπορούσε να πέσει και στην κατηγορία Δ, λόγω του τρόπου με τον οποίο καταστρέφει, το περιβάλλον και κάνει σιγά-σιγά αβίωτο τον πλανήτη. 

Προχωρώντας τη θεωρία της εξωγήινης προελευσής μας, ο Loeb υποστηρίζει ότι θα μπορούσαμε να είμαστε ένα πείραμα μέσα από το οποίο ένας ανώτερος πολιτισμός προσπαθεί να βρει τη λύση σε ένα σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης του ίδιου του είδους του. Το μοντέλο αυτό προϋποθέτει έναν και μόνο κυριάρχο πολιτισμό σε ένα ευρύτερο σύμπαν μιας και δεν θα μπορούσαν να συνυπάρξουν πολλά σύμπαντα σαν το δικό μας.  Στο πλαίσιο εργαστηριακών πειραμάτων ένα ςανώτερος πολιτισμός θα μπορούσε θεωρητικά να φτιάξει ένα μίνι σύμπαν με τη χρήση μεγάλων ποσοτήτων σκοτεινής ενέργειας, το είδος ενέργειας που ευθύνεται για την επιτάχυνση της διαστολής ενός σύμπαντος. 
 
Όσο εξωφρενική κι αν ακούγεται η ιδέα του αστροφυσικού, το ότι είμαστε δηλαδή κάτι σαν ποντίκια για έναν ανώτερο πολιτισμό που δεν βλέπουμε καν, δημιουργεί σοβαρούς προβληματισμούς. 

Χρειάζεται η ανθρωπότητα να υπάρχει δημιουργός;
Τι είναι αυτό που τελικά κάνει έναν πολιτισμό ανεπτυγμένο; 
Η επίτευξη της αθανασίας;
Είναι το επίπεδο της τεχνολογικής του εξέλιξης; 
Μήπως είναι η πλήρης αντίληψη της λειτουργίας του σύμπαντος;


Τελικά ζούμε μέσα στο σύμπαν ολόγραμμα, ζούμε μέσα στο Μάτριξ

Παραπομπές:
https://www.scientificamerican.com/article/was-our-universe-created-in-a-laboratory/


Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'