Έρευνα για απάτη στην ελληνική πρεσβεία στην Ινδία;


Προβληματισμό προκαλεί η είδηση ότι υπάλληλοι ελληνικής πρεσβείας στην Ασία εμπλέκονται σε απάτη και παθητική δωροδοκία. Κι ο προβληματισμός είναι μεγαλύτερος καθώς δεν έχει ξεκινήσει ακόμα ποινική διαδικασία παρά μόνο πειθαρχική. Πιθανότατα κάποιοι θα πέσουν στα μαλακά πάλι.

Πειθαρχική έρευνα διεξάγεται το τελευταίο διάστημα εις βάρος υπαλλήλων της ελληνικής πρεσβείας σε μεγάλη ασιατική χώρα. Ανάμεσα στους ελεγχόμενους είναι και ο Ελληνας πρέσβης, ο οποίος μάλιστα, κατόπιν άνωθεν υπόδειξης, έχει ήδη μετακινηθεί από το πόστο του και επιστρέψει στην Ελλάδα. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ίδιος και αρκετοί ακόμη υπάλληλοι της ελληνικής πρεσβείας εμπλέκονται σε απάτη με προξενικές θεωρήσεις, τις οποίες χορηγούσαν σε πολίτες της ασιατικής χώρας που ήθελαν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Την πειθαρχική έρευνα, που διεξάγεται με ευθύνη του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, συνδράμουν κατά πληροφορίες και στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που ταξίδεψαν για τον σκοπό αυτόν στην ασιατική χώρα.

Σύμφωνα με την Καθημερινή αρμόδιες πηγές περιέγραψαν ότι τα μέλη της ελληνικής διπλωματικής αποστολής υποδέχονταν τα αιτήματα των πολιτών της συγκεκριμένης χώρας για χορήγηση προξενικών θεωρήσεων (σ.σ. προκειμένου να επισκεφθούν την Ελλάδα), αλλά τελικά χορηγούσαν βίζες με το σταγονόμετρο και μόνο σε όσους δέχονταν να καταβάλουν χρήματα προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημά τους.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, στις εγκαταστάσεις της ελληνικής διπλωματικής αποστολής στην πρωτεύουσα της ασιατικής χώρας βρέθηκαν χιλιάδες διαβατήρια πολιτών οι οποίοι είχαν υποβάλει αίτημα για να λάβουν προξενική θεώρηση (βίζα), αλλά το αίτημά τους παρέμενε σε εκκρεμότητα.

Η χορήγηση βίζας γινόταν μόνο σε όσους δέχονταν να καταβάλουν χρήματα, προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημά τους.

Πλήθος καταγγελιών
Όπως αναφέριε η Καθημερινή άλλες πηγές ενημέρωσης ανέφεραν ότι η υπόθεση έγινε γνωστή στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών ακριβώς επειδή υπήρξε πλήθος καταγγελιών από τους πολίτες της συγκεκριμένης χώρας που επιθυμούσαν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα για επαγγελματικούς λόγους ή για αναψυχή. Κάποιες άλλες πληροφορίες, που δεν κατέστη εφικτό να επιβεβαιωθούν από επίσημα χείλη, ανέφεραν ότι αλλοδαποί με πλαστές θεωρήσεις από τη συγκεκριμένη ελληνική προξενική αρχή συνελήφθησαν στο εξωτερικό και έτσι η υπόθεση ήρθε στο φως.
Εκπρόσωποι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που ρωτήθηκαν σχετικά είπαν στην Καθημερινή ότι η έρευνα προς το παρόν παραμένει σε πειθαρχικό επίπεδο, ωστόσο άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να κινηθούν άμεσα και ποινικές διαδικασίες εις βάρος των εμπλεκομένων. Σημειώνεται ότι τη συγκεκριμένη ασιατική χώρα είχε πρόσφατα επισκεφθεί ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των διπλωματικών και εμπορικών σχέσεων και, ως εκ τούτου, η ερευνώμενη δράση των διπλωματικών υπαλλήλων αποτελούσε πλήγμα στα συμφέροντα της χώρας.

Μήπως πρόκειται γαι την ελληνική πρεσβεία στην Ινδία;
Διόλου τυχαία, πριν από μερικά εικοσιτετράωρα το ελληνικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι η ελληνική πρεσβεία και το προξενείο στην εν λόγω ασιατική χώρα ενισχύθηκαν άμεσα, σε συνεννόηση με το ελληνικό υπουργείο Τουρισμού, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κατακόρυφη αύξηση αιτήσεων για θεωρήσεις εισόδου από αλλοδαπούς που διαβιούν εκεί, οι οποίοι επιθυμούν να μεταβούν στη χώρα μας για τουρισμό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Και κατά το παρελθόν, πάντως, είχε αποκαλυφθεί η δράση παρόμοιων «κυκλωμάτων» σε πρεσβείες της χώρας στο εξωτερικό.
Μετά από καταγγελίες για άκρως προβληματική κατάσταση με τις βίζες στην Ινδία, τους πρώτους μήνες του 2019 είχε δοθεί εντολή για Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ). Πράγματι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μετά τις εκλογές του 2019, έγινε η έρευνα, η οποία ολοκληρώθηκε περί τα τέλη του ιδίου έτους.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες όπως αναφέρει το antinews, από αυτήν προέκυψαν σημεία και τέρατα. Μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά, ότι εκδίδονταν κάθε χρόνο πάνω από ογδόντα χιλιάδες βίζες σε πρόσωπα που προσκόμισαν αμφίβολης γνησιότητας πιστοποιητικά και που μόνο για τουρισμό στην Ελλάδα δεν έρχονταν. Εκτιμάτο, μάλιστα, ότι από την έκδοση των βιζών τα κέρδη των κάθε λογής κυκλωμάτων ανέρχονταν ετησίως στα σαράντα εκατομμύρια ευρώ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, κάθε τέτοιου είδους «βίζα» κόστιζε πέντε χιλιάδες ευρώ.

Μετά από αυτή την ΕΔΕ, κρίθηκε σκόπιμο να προβεί σε εκτεταμένο έλεγχο για το θέμα η Επιθεώρηση του υπουργείου Εξωτερικών. Ωστόσο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Όταν λοιπόν το 2020 τοποθετήθηκε νέος πρέσβης στην Ινδία, ο οποίος θεωρείται έμπειρος διπλωμάτης, ο ίδιος, γνωρίζοντας τα «προβλήματα», λέγεται ότι ήταν αρκετά φειδωλός ως προς την έκδοση βιζών. Ενδιαφέρον είναι ότι φέτος τον Μάϊο έγινε γνωστό ότι μετακινείται ο συγκεκριμένος πρέσβης από το Νέο Δελχί, ενδεχομένως στην Αθήνα (!).

Πάντως, κοινή πεποίθηση στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ του υπουργείου Εξωτερικών είναι ότι, αν και ξηλώθηκαν κάποιοι κρίκοι, τα κυκλώματα εμπορίας βιζών εξακολουθούν να υφίστανται.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στις δημόσιες δηλώσεις του υπογραμμίζει με κάθε ευκαιρία τη σημαντικότητα των σχέσεων της Ελλάδας με την Ινδία, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει προβεί σε επισκέψεις στη χώρα. 

Η Ινδία είναι μια μεγάλη διεθνής δύναμη και επιβάλλεται η Ελλάδα να ισχυροποιήσει τις σχέσεις της μαζί της. Από την άλλη, όμως, εδώ και χρόνια παρατηρείται μια αρκετά μεγάλη ροή Ινδών, αλλά και υπηκόων άλλων γειτονικών κρατών (Μπαγκλαντές, Σρι Λάνκα, κ.ο.κ.) προς την Ελλάδα. Ως εκ τούτου, επιβάλλεται ιδιαίτερη προσοχή στην έκδοση βιζών. Πόσο μάλλον, όταν ήδη, μέσα από ΕΔΕ, έχει διαπιστωθεί υπερπλουτισμός κυκλωμάτων και διαφθορά.

Παραπομπές:
  • https://www.kathimerini.gr/society/561903307/ereyna-gia-apati-se-elliniki-presveia-asiatikis-choras/
  • https://antinews.gr/%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CE%B5%CE%BE%CF%89%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CF%84%CE%B9-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CE%BC%CE%B5/
  • https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/ellada/ipallilos-tou-ipex-chorlngise-se-mia-evdomada-500-mavres-vizes/
  • https://www.ereportaz.gr/ypex-o-potamos-vizon-i-ede-kai-i-amesi-enischysi-tou-prosopikou-tis-ellinikis-presveias-stin-india/

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς με ενεργό σύνδεσμο ο δημιουργός.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'