Σεισμοί και ηφαίστεια στην Ελλάδα!

Στην Ελλάδα υπάρχουν 39 ηφαίστεια , με μεγαλύτερα-εκτός της Σαντορίνης αυτά στη Μήλο, τη Νίσυρο και τα Μέθανα.
Κανένας δε γνωρίζει το διάστημα μεταξύ δύο εκρήξεων. Το Σιούφερ Χιλ στο νησί Μονσεράτ στις Δυτικές Ινδίες βρυχήθηκε το 1995 μετά από 400 χρόνια σιωπής.


Η ηφαιστειακή ενέργεια άρχισε να εκδηλώνεται στην περιοχή του Αιγαίου κατά τη διάρκεια του Μειοκαίνου περίπου. Όλα τα ηφαίστεια της περιοχής είναι σήμερα εσβεσμένα , εκτός από τα ηφαίστεια των Μεθάνων, της Σαντορίνης και της Νισύρου.

Το ηφαίστειο της Σαντορίνης

Η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης το 1.650 πΧ ήταν μια από τις μεγαλύτερες στα τελευταία 10.000 χρόνια. Το μάγμα που αναπήδησε ήταν περίπου 30 κυβικά χιλιόμετρα. Η τέφρα σκέπασε μια μεγάλη έκταση στην ανατολική Μεσόγειο και την Τουρκία. Πιθανά, η έκρηξη ήταν η αιτία για το τέλος του Μινωικού πολιτισμού στην Κρήτη. Η Σαντορίνη έχει γίνει από πολυσύνθετες μεταπτώσεις ηφαιστείων. Έχουν γίνει τουλάχιστον 12 μεγάλες ισχυρές εκρήξεις στα τελευταία 200.000 χρόνια, στο νησί. Το Ακρωτήρι είναι μια Μινωική πόλη στα νότια της Θήρας και ήρθε στο φως από αρχαιολογικές έρευνες. Περίπου, 1-2 μέτρα από τέφρα σκέπασε την πόλη η οποία είχε πληθυσμό περίπου 30.000 κατοίκους. Φαίνεται από τις ανασκαφές ότι οι κάτοικοι είχαν εκκενώσει με επιτυχία την πόλη πριν την έκρηξη, εξ αιτίας του γεγονότος ότι κανένα ανθρώπινο σώμα δεν βρέθηκε μέσα στην τέφρα. Οι αρχαιολόγοι λέγουν, επίσης, ότι οτιδήποτε αντικείμενο μπορούσαν να μεταφέρουν από τα σπίτια, το είχαν πάρει. Ένδεκα εκρήξεις έγιναν μέχρι το 197 πΧ, στα δύο νησιά, τη Σαντορίνη και στη Νέα Καμμένη. Η πιο πρόσφατη έκρηξη της Σαντορίνης ήταν το 1950, στην Νέα Καμμένη. Η έκρηξη κράτησε λιγότερο από ένα μήνα. Το αποτέλεσμα της ήταν η δημιουργία ενός θόλου και η παραγωγή ροή λάβας.


Η Σαντορίνη Έχει τη μεγαλύτερη καλδέρα όλου του κόσμου, με ύψος 300 m και διαμέτρου 11 km.

Η Νίσυρος εχει μια από τις μεγαλύτερες καλδέρες στο κόσμο, με ύψος 650 m και διαμέτρου 3000m.
Στον Έβρο υπάρχουν στην περιοχή Φερρών-Σαππών πολλά μικρά ηφαίστεια, και στην Έδεσσα στην περιοχή της Αλμωπίας επίσης


Στις 13 Ιουνίου 2009 γράφει το in.gr

Αλλεπάλληλες μικροδονήσεις, εκλύσεις αερίων και παραμόρφωση του πυθμένα καταγράφουν Έλληνες και Γερμανοί γεωλόγοι στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο, το οποίο κρύβεται 6,5 χλμ βορειοανατολικά της Σαντορίνης.

Το Κολούμπο έχει ύψος 470 μέτρα και φτάνει μέχρι τα 17 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο κρατήρας του όμως φαίνεται δυσανάλογα μεγάλος, με διάμετρο ενάμισι χιλιόμετρο.


Όργανα που ποντίστηκαν στο βορειοανατολικό άκρο της Σαντορίνης αποκαλύπτουν ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα στο Κολούμπο δεν σταματά ποτέ, με συνεχείς μικροσεισμούς έως 4 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ και διαρκή μετατόπιση του πυθμένα γύρω από τον κρατήρα.


«Είναι μια μικρή παραμόρφωση, μερικά χιλιοστά του χιλιοστού, την οποία ανιχνεύσαμε τόσο στις πλαγιές του ηφαιστείου όσο και σε απόσταση 10-15 χλμ περιμετρικά από αυτό» εξηγεί στην εφημερίδα Τα Νέα ο Μάρτιν Χεντς, υποψήφιος διδάκτορας του Ινστιτούτου Γωφυσικής και Σεισμολογίας στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου.


Καθησυχάζει πάντως ότι «δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αυτό το ηφαίστειο, που εξερράγη τελευταία φορά το 1650, θα ξαναναστατώσει το Αιγαίο στο άμεσο μέλλον».


Γύρω από το Κολούμπο έχουν επίσης ανακαλυφθεί υδροθερμικά φρεάτια, δομές σαν υποβρύχιες καμινάδες, μέσα από τις οποίες αναβλύζουν αέρια, όπως υδρόθειο και διοξείδιο του άνθρακα, με θερμοκρασία 200 βαθμών Κελσίου.


Κάτω από το ηφαίστειο κρύβεται ένας θάλαμος γεμάτος μάγμα, διαμέτρου περίπου 5 χιλιομέτρων. Τα φαινόμενα προκαλούνται από ρευστό διάπυρο υλικό που ανεβαίνει από αυτόν τον μαγματικό θάλαμο, εξηγεί ο Κώστας Παπαζάχος του ΑΠΘ.


Η κατάσταση παραμένει πιο ήσυχη στο γειτονικό ηφαίστειο που βρίσκεται κάτω από την καλντέρα της Σαντορίνης. Δονήσεις στο νησί δεν καταγράφονται και τα υδροθερμικά αέρια που απελευθερώνονται στη θάλασσα έχουν θερμοκρασία μόλις 17 βαθμούς Κελσίου.


Το ηφαιστειακό κέντρο της Σαντορίνης στο οποίο ανήκει το Κολούμπο είναι τμήμα του Ηφαιστειακού Τόξου του Νοτίου Αιγαίου, μαζί με το Σουσάκι, τα Μέθανα, τη Μήλο και τη Νίσυρο.


Το τόξο εμφανίστηκε πριν από περίπου 13 εκατ. χρόνια, όταν το βόρειο τμήμα της αφρικανικής τεκτονικής πλάκας άρχισε να βυθίζεται κάτω από την πλάκα του Αιγαίου. 

http://to-sisaki.blogspot.com

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'