Πολωνία: Εξοπλίζεται σαν αστακός

Ο Πολωνός Υπουργός Άμυνας Μάριουζ Μπλάτσακ κατά την τελετή υπογραφή της παραλαβής των τεθωρακισμένων. Φωτογραφία: PAP/Rafał Guz

Η πολωνική κυβέρνηση αντέδρασε με ιδιαίτερη ανοχή προς την Ουκρανία, στο περιστατικό στο χωριό Πρζεβοντόβ, όπου δύο πολίτες σκοτώθηκαν από ουκρανικό πύραυλο την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο έθεσε ως στόχο τον εξοπλισμό της χώρας. Χθες, η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα προμηθεύσει την Πολωνία με συστοιχίες πυραύλων Πάτριοτ, ώστε να ενισχύσει την άμυνά της.


Η Πολωνία ήδη διαθέτει περισσότερα τεθωρακισμένα και πυροβόλα από τη Γερμανία. Ο στρατός της είναι λίγο μικρότερος (150.000 έναντι 170.000 στη Γερμανία) αλλά ο στόχος είναι να διπλασιαστεί, φθάνοντας τους 300.000 στρατιώτες το 2035. Διαθέτει επίσης 30.000 στρατιώτες του Σαββατοκύριακου, πολίτες που εκπαιδεύονται επί 16 ημέρες και εν συνεχεία επανέρχονται για αναμνηστικές εκπαιδεύσεις.

Δείτε επίσης:
Η Πολωνία διαδραματίζει ρόλο-κλειδί στον ιμπεριαλιστικό στρατηγικό σχεδιασμό των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, καθώς εκεί προσγειώνεται μεγάλο μέρος του οπλισμού που κατευθύνεται προς τις δυνάμεις του Κιέβου. «Η Πολωνία έχει γίνει ο σημαντικότερος εταίρος μας στην ηπειρωτική Ευρώπη», είπε στο Politico υψηλόβαθμος αξιωματούχος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που υπηρετεί στην Ευρώπη. Ο αξιωματούχος αναφέρθηκε στον ρόλο της Πολωνίας στην υποστήριξη της Ουκρανίας και την ενίσχυση της άμυνας του ΝΑΤΟ στη Βαλτική.

Η θέση των ΗΠΑ
Τον Ιούλιο ο Πολωνός υπουργός Αμυνας Μάριουζ Μπλάτσακ υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα αποκτήσει τον ισχυρότερο στρατό ξηράς στην Ευρώπη. Με αφορμή τη Ρωσία, η Βαρσοβία αποφάσισε να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες από το 2,4% του ΑΕΠ στο 5%, όπως επισημαίνει άρθρο της ιστοσελίδας Politico με τίτλο «Η επόμενη στρατιωτική υπερδύναμη της Ευρώπης».
Ωστόσο ο πύραυλος που χτύπησε την Πολωνία ήταν ουκρανικός.

Οι ΗΠΑ καλωσόρισαν τις δεσμεύσεις της Πολωνίας για αύξηση των στρατιωτικών δαπανών –αν και υπάρχουν αμφιβολίες για το αν θα υλοποιηθούν– ενώ διατυπώνονται και γκρίνιες για το γεγονός ότι η χώρα έχει επιλέξει εξοπλιστικά συστήματα από τη Νότια Κορέα.

Την άνοιξη η Πολωνία υπέγραψε συμβόλαιο ύψους 4,9 δισ. δολαρίων για την προμήθεια 250 αμερικανικών τεθωρακισμένων τύπου Abrams και ένα άλλο ύψους 4,6 δισ. δολαρίων για την προμήθεια 32 αμερικανικών μαχητικών τύπου F-35. Παράλληλα όμως έχει παραγγείλει νοτιοκορεατικά τεθωρακισμένα, πυροβόλα, ελαφρά αεροσκάφη και εκτοξευτήρες πυραύλων αξίας 10-12 δισ. δολαρίων.

Αυτές οι αγορές είναι φυσικά ανοικτή πρόκληση για τα όνειρα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν περί ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας, της δυνατότητας της Ευρώπης να υπερασπιστεί το έδαφός της με δικά της –κυρίως γαλλικά– όπλα. Η ακροδεξιά κυβέρνηση της Πολωνίας, που επεμβαίνει ανοιχτά στα θέματα της δικαιοσύνης εκβιάζει έτσι την Γαλλία.
«Είμαστε πρόθυμοι να αγοράσουμε όπλα από άλλες χώρες της Ε.Ε. αλλά πρέπει να σταματήσουν τον πόλεμό τους σε βάρος της ΠολωνίαςΜπορούμε να κλείσουμε συμφωνίες και να ξοδέψουμε χρήματα, αλλά όχι όταν μας λένε ότι στην Πολωνία δεν υπάρχει κράτος δικαίου», είπε ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος PiS, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι τον περασμένο μήνα. 

Αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας
Στο εσωτερικό της χώρας υπάρχουν αμφιβολίες για το πώς θα χρηματοδοτηθούν οι εξαγγελίες και για το αν αυτές αποτελούν τμήμα της προεκλογικής στρατηγικής του PiS, ώστε το κόμμα να ανακόψει τις απώλειές του στις δημοσκοπήσεις. «Εντάξει, χρειαζόμαστε τεθωρακισμένα και πυροβόλα, αλλά τόσα πολλά;», διερωτήθηκε ο στρατηγός εν αποστρατεία και πρώην επικεφαλής του πολωνικού Γραφείου Εθνικής Ασφαλείας, Στανισλάβ Κοζιέτζ. Συνέχισε δηλώνοντας, «Πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα στις στρατιωτικές δαπάνες και στο συνολικό επίπεδο ανάπτυξης μιας χώρας».

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'