Συνεχόμενες Απεργίες στο Ηνωμένο Βασίλειο - Η Βρετανία στο δρόμο της εξέγερσης;

Συνεχόμενες απεργίες για εργαζόμενους στα τρένα, στα πανεπιστήμια, στα νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ζητούν μισθολογικές αυξήσεις μεγαλύτερες του πληθωρισμού. Τα συνδικάτα αγωνίζονται. 


Σήμερα Σάββατο, βρίσκονται εκτός λειτουργίας 7 εταιρείες τρένων που συνδέουν σχεδόν όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ τέσσερις ακόμα θα έχουν εξαιρετικά περιορισμένα δρομολόγια. Οι εταιρείες οι οποίες δεν εκτελούν κανένα δρομολόγιο είναι οι Avanti West Coast, Chiltern Railways, Cross Country, East Midlands Railway, Northern Trains, Southeastern και West Midlands Trains, ενώ με περιορισμένα είναι οι Great Western Railway, Greater Anglia, London North Eastern Railway, Transpennine Express. Σημαντικό να αναφερθεί ότι λόγω των συνδέσεων θα επηρεαστούν και άλλες υπηρεσίες όπως το Heathrow Express.

Το συνδικάτο της Aslef, το οποίο εκπροσωπεί πάνω από 21 χιλιάδες οδηγούς τρένων στις παραπάνω εταιρείες, αποφάσισε να προχωρήσει στην σημερινή απεργιακή κινητοποίηση καθώς οι εταιρείες δεν έδωσαν καμία αντιπρόταση για αύξηση μισθών. Χαρακτηριστικό της χαώδους κατάστασης που επικρατεί είναι ότι το London Overground, μία υπηρεσία που εξυπηρετεί πολλές περιοχές του Λονδίνου και συνδέεται άμεσα με το μετρό, είχε προγραμματίσει και εκείνο απεργία, η οποία όμως τελευταία στιγμή ακυρώθηκε.

Δείτε επίσης


Αυξήσεις στους μισθούς λόγω πληθωρισμού
Εδώ και μήνες οι εργαζόμενοι απαιτούν μισθολογική αναβάθμιση με γνώμονα τον υψηλό πληθωρισμό του 11%. Ο Γενικός Γραμματέας της Aslef, Μικ Γούιλαν, ζήτησε «συγγνώμη από τους επιβάτες για μια ακόμα ταλαιπωρία αλλά είναι ο μόνος τρόπος που έχουμε για να διεκδικήσουμε τις δικές μας ανάγκες και κατ’ επέκταση τις ανάγκες του κόσμου».

Η πλευρά που εκπροσωπεί τις εταιρείες, Rail Delivery Group, δήλωσε βέβαια «εξαιρετικά εκνευρισμένη» με την απόφαση. Παράλληλα δε υποστηρίζουν ότι θέλουν να προχωρήσουν σε αύξηση μισθών με την προϋπόθεση ότι πρέπει να «εκμοντερνιστούν» κάποια άλλα πράγματα ώστε να εξοικονομήσουν χρήματα.

Όμως παρά τις δηλώσεις τους και οι δύο πλευρές δείχνουν ανυποχώρητες. Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Μεταφορών χαρακτήρισε «απογοητευτικό και αντιπαραγωγικό να γίνεται μια τέτοια απεργία σε αυτή τη χρονική συγκυρία: με το Μουντιάλ, τις εκπτώσεις και τις χριστουγεννιάτικες αγορές». Επισημαίνεται ότι την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όλες οι πλευρές μέχρι να βρεθεί μια λύση που θα τους εξυπηρετεί όλους.

Κόντρα Συστήματος Υγείας NHS με την βρετανική κυβέρνηση
Τον Δεκέμβριο αναμένονται ξανά 48ωρες απεργίες στους σιδηρόδρομους (13 με 14 και 16 με 17), ενώ εκατοντάδες χιλιάδες νοσοκόμοι του Royal College of Nursing ψήφισαν να προχωρήσουν σε ιστορική απεργία τις ημερομηνίες 15 και 20 Δεκεμβρίου.

Σε αυτή την περίπτωση βέβαια οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση αναμένεται να είναι πιο σκληρές. Οι εργαζόμενοι του βρετανικού συστήματος υγείας NHS σε Αγγλία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία ζητούν αύξηση 17 έως 19% δηλαδή ένα 8% - κατά μέσο όρο αύξηση- μετά την απορρόφηση του πληθωρισμού που βρίσκεται στο 11%.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ αν και εξέφρασε χθες τον «τεράστιο σεβασμό» του προς τον κλάδο χαρακτήρισε τις απαιτήσεις «προφανώς ανέφικτες» για τα οικονομικά δεδομένα τους κράτους, καθώς υπολογίζεται ότι η πιθανότητα μια τέτοιας αύξησης θα κοστίσει στο κράτος περί τα 10 δισεκατομμύρια λίρες.

Το παράδειγμα των Βρετανών εργαζομένων θα πρέπει να ακολουθήσουν και οι εργαζόμενοι των φτωχών χωρών όπως η Ελλάδα, που παραμένουν με μισθούς πείνας καθηλωμένους για πολλά χρόνια.

Όπως αναρωτιέται ο σχολιαστής Adam Boulton στο SKY news «η χρονιά των απεργιών για τη Βρετανία μήπως πηγαίνει προς εξέγερση;». Και συνεχίζει, «αναμφίβολα είναι η χρονιά των απεργιών, κατευνόμαστε προς γενική απεργία;»

Συνολικά απεργούν:

  • 70.000 πανεπιστημιακοί του συνδικάτου University and College Lecturers (ULU) εγκατέλειψαν τις θέσεις τους αυτή την εβδομάδα
  • 115.000 ταχυδρομικοί υπάλληλοι στο συνδικάτο των εργαζομένων επικοινωνιών συνεχίζουν τις απεργίες το Νοέμβριο και Δεκέμβριο
  • 400.000 δάσκαλοι, καθηγητές και υποστηρικτικό προσωπικό του συνδικάτου NASUWT - National Education Union (NEU) ψηφίζουν γι απεργία κατά τον νέο χρόνο. Το ξεχωριστό συνδικάτο τω Σκωτσέζων δασκάλων έχει ήδη λάβει δράση. 
  • 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι στο συνδικάτο Public and Commercial Services Union (PCS) ψήφισαν για απεργία

Επίσης ετοιμάζουν απεργίες το επίγειο προσωπικό αεροπορικών εταιρειών στο GMB, λιμενεργάτες, οδηγοί λεωφορείων του Λονδίνου, ανάμεσα σε άλλα συνδικάτα.

Αλληλεγγύη στους Απεργούς.

Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'