Τα πρόβατα κάνουν κύκλους λόγω... άγχους. Εσείς τι λέτε; (ΒΙΝΤΕΟ)

Πριν λίγες ημέρες έγινε διάσημο σε όλο τον πλανήτη το βίντεο που έδειχνε μια ομάδα από πρόβατα σε φάρμα στην Κίνα να κάνει κύκλους για 12 συνεχόμενες ημέρες.

Ο Κινέζος βοσκός της φάρμας είχε πει τότε ότι δεν μπορούσε να καταλάβει για ποιο λόγο τα πρόβατα είχαν αυτή τη συμπεριφορά.

Τότε φυσικά έσπευσαν οι συνομωσιολόγοι να θυμηθούν προφητείες και σενάρια για τη συντέλεια του κόσμου. Ωστόσο υπήρχε και η υπόθεση ότι τα πρόβατα προσβήθηκαν από μια σοβαρή ασθένεια, την λιστερίωση, η οποία μπορεί να προκαλέσει αποπροσανατολισμό στα ζώα και να τα κάνει να διαγράφουν κυκλικές πορείες.

Δείτε το βίντεο παρακάτω και γράφτε μας τη γνώμη σας.


Διαβάστε επίσης:

Σύμφωνα με επιστήμονες, όμως, η εξήγηση της συμπεριφοράς των προβάτων έχει απολύτως φυσικά αίτια και σίγουρα δεν σχετίζεται με την ασθένεια λιστερίωση η οποία μπορεί να προκαλέσει αποπροσανατολισμό στα ζώα και να τα κάνει να διαγράφουν κυκλικές πορείες, καθώς όσα ζώα προσβάλλονται από αυτήν αποβιώνουν σε 48 ώρες.

Τι συνέβη λοιπόν; Φαίνεται ότι τα πρόβατα πάσχουν από άγχος και όχι από λιστερίωση.

«Φαίνεται ότι τα πρόβατα αυτά είναι στην συγκεκριμένη στάνη για μεγάλη περίοδο και αυτό μπορεί να τα έχει οδηγήσει σε μια στερεοτυπική συμπεριφορά με τον επαναλαμβανόμενο κύκλο λόγω του άγχους που τους έχει δημιουργήσει ο επί μακρόν περιορισμός τους», δήλωσε στο Newsweek [1] ο Ματ Μπελ, καθηγητής στο Τμήμα Γεωργίας στο πανεπιστήμιο του Γκλόστερ.

«Αφού ξεκίνησαν κάποια πρόβατα, στη συνέχεια συμμετείχαν και άλλα καθώς πρόκειται για ζώα που ζουν σε κοπάδια και θέλουν να είναι μαζί με «φίλους» τους», πρόσθεσε ο Βρετανός καθηγητής.

Όπως αναφέρεται στο Merck Veterinary Manual, στην κοινωνική συμπεριφορά των προβάτων κυριαρχεί το μοτίβο του κοπαδιού στο οποίο οι κινήσεις των ζώων ελέγχονται και οι μονάδες προστατεύονται από κυνηγούς με το να απομακρύνονται από τον κίνδυνο σαν ομάδες.

Εσείς τι πιστεύετε;

Έχουν δίκιο οι επιστήμονες;
Ή έρχεται η συντέλεια του κόσμου;

Παραπομπές:
  1. https://www.newsweek.com/mystery-sheep-circle-china-12-days-potentially-solved-1760985

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'