Η Liz Truss δεν απάντησε εάν θεωρεί τη Γαλλία ως φιλική χώρα


Ο Emmanuel Macron είναι «φίλος ή εχθρός»; Η Γαλλία είναι σύμμαχος ή εχθρός της Μεγάλης Βρετανίας;
Το μεγάλο φαβορί για την διαδοχή του Boris Johnson στην πρωθυπουργία της Βρετανίας, η Liz Truss, απέφυγε να δώσει ξεκάθαρη απάντηση, λέγοντας ότι «οι ένορκοι θα κρίνουν τον πρόεδρο της Γαλλίας από τις πράξεις του».
Η Truss η οποία μίλησε το βράδυ της Πέμπτης σε εκδήλωση του Συντηρητικού Κόμματος στο Norwich της Αγγλίας διευκρίνισε ωστόσο ότι προτιμά τη γαλλική πυρηνική τεχνογνωσία από την κινεζική.
Ωστόσο η Βρετανία και η Γαλλία έχουν σημαντικές διαοφρές για τα δικαιώματα αλιείας στη Μάγχη αλλά και την μετανάστευση από τις ακτές της Γαλλίας.

Δείτε επίσης:
Η νυν επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας φιλοδοξεί να γίνει η νέα πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, διαδεχόμενη τον Boris Johnson που παραιτήθηκε τον Ιούλιο. Για να το πετύχει αυτό, η Truss πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των περίπου 200.000 μελών του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας. Η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου ηγέτη των Τόρις είναι σε εξέλιξη και το αποτέλεσμά της θα γίνει γνωστό στις 5 Σεπτεμβρίου.

Αντίπαλος της Liz Truss στον τελικό γύρο της ψηφοφορίας είναι ο ινδικής καταγωγής πρώην υπουργός Οικονομικών Rishi Sunak, ο οποίος ήταν επίσης παρών το βράδυ της Πέμπτης στο Norwich, έστω κι αν οι δύο «μονομάχοι» δεν συζήτησαν τετ α τετ.

Ο Sunak, ο οποίος υπολείπεται 30 ποσοστιαίων μονάδων της Truss στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, δεν δίστασε να εκμεταλλευτεί την κατάσταση λέγοντας «φίλος», όταν η οικοδέσποινα της εκδήλωσης τον ρώτησε για τον Macron.

Αντιθέτως, όταν η Liz Truss ρωτήθηκε «Macron, φίλος ή εχθρός;», εκείνη επέλεξε να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα. «Οι ένορκοι είναι ακόμα έξω» απάντησε, προκαλώντας γέλια στην αίθουσα. «Αν γίνω πρωθυπουργός, θα τον κρίνω από τις πράξεις του όχι από τα λόγια του», συμπλήρωσε, χωρίς να εξηγήσει περαιτέρω τους λόγους για την επιφυλακτική στάση της.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλία και Βρετανία έχουν αρκετές διαφορές, ιδίως όσον αφορά τη μετά-Brexit εποχή, είτε πρόκειται για την αλιεία είτε για το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας. Οι δύο χώρες, σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, είχαν επίσης διαφορετικές προσεγγίσεις αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Boris Johnson υιοθέτησε πολύ σκληρή γραμμή κατά του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin, ενώ ο Emmanuel Macron υπερασπίστηκε την ανάγκη να διατηρηθεί ο διάλογος με το Κρεμλίνο.

Οι σχέσεις μεταξύ Παρισιού και Λονδίνου ήρθαν ξανά στο προσκήνιο όταν η συζήτηση στράφηκε στην ενεργειακή ανεξαρτησία της Βρετανίας, όπου οι τιμές εκτινάσσονται στα ύψη λόγω της ανόδου των τιμών του φυσικού αερίου. Η Βρετανία πρέπει να κατασκευάσει νέους πυρηνικούς σταθμούς, υποστήριξε η Liz Truss, η οποία δήλωσε πως αν έπρεπε να επιλέξει μεταξύ της γαλλικής και της κινεζικής τεχνογνωσίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας θα εμπιστευόταν τη Γαλλία.

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'