Η ανακοίνωση του προέδρου της Fed γκρέμισε τα χρηματιστήρια μέσα σε 8 λεπτά


Μέσα σε μόλις οκτώ λεπτά, ο πρόεδρος της Federal Reserve κατάφερε να βυθίσει την αγορά και να μειώσει τις περιουσίες των πλουσιότερων ανθρώπων της Αμερικής κατά 78 δισ. δολ.
Αγωνία για το άνοιγμα της Δευτέρας.
Eπιθετικές κινήσεις στα επιτόκια ως κεντρικό όπλο στην καταπολέμηση της ανόδου του πληθωρισμού... και βλέπουμε, εξήγειλε την Παρασκευή ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζερόμ Πάουελ, μέσα σε 8 λεπτά σε μια ομιλία 1.300 λέξεων, με τους αναλυτές της αγοράς να προσπαθούν να ερμηνεύσουν τις λεπτομέρεις. Η αγορά βέβαια κατάλαβε αμέσως το νόημα και... βούλιαξε.

«Αυτό είναι το ατυχές κόστος της μείωσης του πληθωρισμού», είπε ο Πάουελ και προέβλεψε «κάποιο πόνο για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις». «Αλλά μια αποτυχία αποκατάστασης της σταθερότητας των τιμών θα σήμαινε πολύ μεγαλύτερο πόνο», ξεκαθάρισε, διαλύοντας τις αμφιβολίες σχετικά με την αποφασιστικότητα της Fed να ρίξει τον πληθωρισμό μετά την έναρξη της πιο επιθετικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από το 1981.

Ο Πάουελ, μιλώντας στο ιστορικό συμπόσιο του Τζάκσον Χολ, ανατρέχει πίσω στην ιστορία αντλώντας διδάγματα από τη στάση του τότε αρχιτραπεζίτη Πολ Βόλκερ, όταν ξέσπασε η λεγόμενη κρίση του "στασιμοπληθωρισμού" της δεκαετίας του '70, ένας οδυνηρός συνδυασμός αυξανόμενου πληθωρισμού και πτωτικής οικονομίας προς την ύφεση, που αναβιώνει ξανά διεθνώς, λένε αναλυτές στο Bloomberg προσπαθώντας να δουν την επόμενη μέρα.

Όταν ο Πάουελ ανέλαβε την ηγεσία της κεντρικής τράπεζας, το 2018, δεσμεύθηκε να μιλάει σε «απλά Αγγλικά», ώστε να κάνει τον θεσμό πιο προσιτό στους απλούς πολίτες, αναφέρει σχόλιο στο Reusters. Και το καταφέρνει. Ωστόσο, η επιτυχία του στην καταπολέμηση του πληθωρισμού θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον το μήνυμά του βρίσκει απήχηση εκτός του κόσμου της οικονομίας και των αγορών.

Τι λέει η αγορά
Οι αγορές, πάντως, πήραν το μήνυμα, με τη Wall Street να βυθίζεται:

«Η αγορά ήταν αισιόδοξη ότι η Fed θα ήταν σε θέση να είναι πιο επιφυλακτική κατά τη διάρκεια των επόμενων έξι έως 12 μηνών», δήλωσε ο Phil Orlando, επικεφαλής στρατηγικής για την αγορά μετοχών στη Federated Hermes. «Ο Πάουελ απέτρεψε την αγορά να το πιστέψει αυτό και πιστεύουμε ότι οι μετοχές θα οδηγηθούν χαμηλότερα, σημαντικά χαμηλότερα».

Ο Πάουελ κατέστησε σαφές ότι τα εταιρικά κέρδη και οι ευχαριστημένοι καταναλωτές δεν είναι η προτεραιότητά του κι αν τα προβλήματα επιβαρύνουν αυτούς τους τομείς, τότε αυτό είναι ένα τίμημα που προφανώς είναι διατεθειμένος να δεχτεί - μια αντιστροφή ρόλου για μια κεντρική τράπεζα που για χρόνια ήταν ο μεγαλύτερος σύμμαχος της αγοράς.

«Ο Πάουελ μας λέει ότι μέχρι να δούμε ουσιαστική επιβεβαίωση της επιβράδυνσης των αυξήσεων των τιμών, η Fed θα κρατήσει το πόδι της στα φρένα ανεβάζοντας τα επιτόκια», δήλωσε η Kara Murphy, επικεφαλής επενδύσεων στην Kestra Holdings. «Με τη Fed να συνεχίζει να αυξάνει επιθετικά, τα εταιρικά κέρδη είναι πιθανό να δουν περαιτέρω πτώση στο τελευταίο εξάμηνο του έτους, κάνοντας την αγορά να φαίνεται ακόμα πιο ακριβή».

Ο Μάλπας, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Bear Stearns & Co. που υπηρέτησε στο Υπουργείο Οικονομικών στις κυβερνήσεις Τραμπ και Ρίγκαν, έθεσε το τρέχον οικονομικό περιβάλλον σε ένα ιστορικό πλαίσιο: "Στασιμοπληθωρισμός σημαίνει υψηλότερος πληθωρισμός από ό,τι πιστεύετε και παράλληλα χαμηλότερη ανάπτυξη - και σαφώς το έχουμε αυτό", είπε. «Στα βιβλία της ιστορίας, θα το σημειώσουν, ίσως, ως μια σύντομη περίοδο, ελπίζουμε...».

«Αλλά η ανησυχία μου είναι για τις αναπτυσσόμενες χώρες και τους ανθρώπους με χαμηλότερα εισοδήματα, είναι ότι ο στασιμοπληθωρισμός μπορεί να διαρκέσει για αρκετό καιρό», είπε. Πληγώνονται επειδή ο πληθωρισμός τους βλάπτει και ταυτόχρονα τους βλάπτει η αργή ανάπτυξη». Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ είναι πάνω από 8% ετησίως, το υψηλότερο από τη δεκαετία του 1980.

Η αναπληρώτρια επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Γκίτα Γκόπιναθ, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, υπογράμμισε ότι περίπου το 60% των χωρών χαμηλού εισοδήματος βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο ή ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους και περίπου 20 αναδυόμενες αγορές έχουν χρέος σε προβληματικά επίπεδα.

Η βοήθεια για την παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να προέλθει από «τον γιγαντιαίο παραγωγό», δηλαδή τις ΗΠΑ, είπε ο Μάλπας. «Αυτή είναι η μεγαλύτερη οικονομία, οπότε πώς μπορεί να παράγει πολλά περισσότερα από όλα τη στιγμή που οι τιμές είναι υψηλές;» αναρρωτιέται ο Μάλπας.

«Ποια είναι τα τείχη που εμποδίζουν την παραγωγή να ανέβει υψηλότερα;», προσθέτει ο ίδιος, καθώς ο Πάουελ επιλέγει κινήσεις "deja vu Βόλκερ" και ψάχνει τους ρυθμούς υπό τον φόβο υφεσιακού εκτροχιασμού.

Νωρίτερα υπήρξε η πρόβλεψη από την Πέμπτη
«Δεν χρειάζεται να βιαστούμε στην ανοδική κίνηση και μετά στην καθοδική κίνηση», ανέφερε ο Χάρκερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο λίγο πριν την έναρξη του οικονομικού συνεδρίου της Fed στο Jackson Hole.

«Αυτό που χρειάζεται είναι να κάνουμε τις αυξήσεις και μετά να περιμένουμε για λίγο και να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση», πρόσθεσε. «Όταν τα επιτόκια ξεπεράσουν το 3,4% θα ξεκινήσουν να επιβραδύνουν την οικονομία», ανέφερε.

Η Fed έχει αυξήσει από τον Μάρτιο τα επιτόκια της κατά συνολικά 225 μονάδες βάσης, οδηγώντας τα στο 2,25% με 2,5%.

Για την επόμενη συνεδρίαση της Fed, τον Σεπτέμβριο, ο Χάρκερ ανέφερε ότι θα περιμένει τα στοιχεία του Αυγούστου για τον πληθωρισμό και μετά θα αποφασίσει για το ύψος της αύξησης.

Ο αξιωματούχος σημείωσε πάντως ότι και μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης παραμένει μια σημαντική αύξηση. Στις δύο τελευταίες της συνεδριάσεις η Fed αύξησε τα επιτόκια της κατά 75 μονάδες βάσης την κάθε φορά και οι επενδυτές δεν αποκλείουν η κεντρική τράπεζα να πραγματοποιήσει και μια τρίτη τέτοια αύξηση καθώς παλεύει να χαλιναγωγήσει τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών.

Ωστόσο πρόκειται για φαύλο κύκλο
Ο κίνδυνος μιας απόλυτης παγκόσμιας ύφεσης αυξάνεται. Εάν οι κεντρικές τράπεζες συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια, το μόνο που θα κάνουν είναι να αυξήσουν το κόστος δανεισμού για τους καταναλωτές και τις εταιρείες, οδηγώντας τις πιο αδύναμες επιχειρήσεις σε χρεοκοπίες καταστέλλοντας παράλληλα τη ζήτηση σε όλους τους τομείς, λένε αναλυτές.

Σίγουρα, αυτό μπορεί τελικά να μειώσει τον πληθωρισμό, αλλά μόνο μέσω μιας ύφεσης ως βαρύ τίμημα.

Στην Ευρώπη τα σημάδια είναι ήδη ανησυχητικά.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει αρχίσει να ανεβάζει τα επιτόκια στο όνομα της καταπολέμησης του πληθωρισμού.

Αλλά η άνοδος των επιτοκίων ξαναφέρνει το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους (και της Ιταλίας και της Ελλάδας) και μαζί τη συζήτηση για τα γνωστά, οδυνηρά, ανταλλάγματα περιοριστικών οικονομικών πολιτικών, για να συνεχίσει η ΕΚΤ να στηρίζει τα ομόλογα των ευάλωτων χωρών...

Σε διάστημα μόλις οκτώ λεπτών, ο πρόεδρος της Federal Reserve κατάφερε να βυθίσει την αγορά και να μειώσει τις περιουσίες των πλουσιότερων ανθρώπων της Αμερικής κατά 78 δισ. δολ.

Σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaires Index την Παρασκευή, ο Ίλον Μασκ έχασε 5,5 δισ. δολ., ο Τζεφ Μπέζος 6,8 δισ. δολ., ενώ ο Μπιλ Γκέιτς και ο Γουόρεν Μπάφετ έχασαν 2,2 δισ. δολ. και 2,7 δισ. δολ., αντίστοιχα.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση μόλις ξεκίνησε.

Παραπομπές:
Με πληροφορίες από euro2daycapital.

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'