Ανακαλύφθηκε πλανήτης με διοξείδιο του άνθρακα


Σημαντικό βήμα προόδου για την αναζήτηση κόσμων που μπορούν να φιλοξενήσουν ζωή αποτελεί ο εντοπισμός διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα εξωπλανήτη.
Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, εντόπισε για πρώτη φορά διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα του εξωπλανήτη WASP-39b, ενός καυτού αέριου γίγαντα που κινείται γύρω από ένα άστρο σαν τον Ήλιο μας, σε απόσταση περίπου 700 ετών φωτός από τη Γη.

Δείτε επίσης:
Νέα Θεωρία: Πλανήτης αντί για διαστημόπλοιο

Το διοξείδιο του άνθρακα είναι βασικό συστατικό της γήινης ατμόσφαιρας και μεταξύ άλλων, σχετίζεται με το «φαινόμενο του θερμοκηπίου» και την κλιματική αλλαγή. Η ανίχνευση του διοξειδίου σε μακρινούς εξωπλανήτες, αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου για την αναζήτηση κόσμων πιθανώς φιλικών στην ανάπτυξη ζωής, αλλά και βιομηχανικά εξελιγμένων.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν σχετική προδημοσίευση, ενώ θα ακολουθήσει κανονική επιστημονική δημοσίευση στο "Nature" την επόμενη εβδομάδα, δήλωσαν ότι «για πρώτη φορά διοξείδιο του άνθρακα ανιχνεύθηκε σαφώς σε πλανήτη εκτός του ηλιακού συστήματος».

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο WASP-39b κινείται πολύ κοντά στο άστρο του, στο ένα όγδοο της απόστασης Ήλιου-Ερμή και γι' αυτό ο εξωπλανήτης έχει θερμοκρασία περίπου 900 βαθμών Κελσίου. Λόγω της υψηλής θερμότητας, η ατμόσφαιρα του εξωπλανήτη διογκώνεται, με αποτέλεσμα ο εξωπλανήτης να είναι κατά περίπου 35% μεγαλύτερος του Δία, του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.

Παραπομπές:
arxiv.org

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'