Τα Αφεντικά προσπαθούν να παραβιάσουν την Κάρτα Εργασίας

Kαταγγελία για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας έκανε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας μεταφέροντας μαρτυρίες εργαζομένων για οδηγίες παραβίασης του ωραρίου.
Συγκεκριμένα η καταγγελία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθηνών αναφέρεται σε:

• Οδηγίες στους εργαζόμενους που ξεκινούν εργασία στις 5πμ να χτυπάνε την κάρτα τους στις 6πμ για να μην φανεί η μία ώρα νυχτερινής απασχόλησης,
• Προϊσταμένους ταμείων να ζητούν από τις ταμίες να «χτυπήσουν» την κάρτα τους ακριβώς στις 9μμ ενώ ακόμη βρίσκονταν στο πόστο τους και εξυπηρετούσαν πελάτες,
• Υπενθύμιση σε ωρομίσθιους εργαζόμενους που θα δούλευαν 8ωρο να μην ξεχάσουν να «χτυπήσουν» την κάρτα τους στο 4ωρο,
• Υπαλλήλους ηλεκτρονικών παραγγελιών να «χτυπάνε» την κάρτα τους είτε έχουν τελειώσει την παραγγελία είτε όχι αλλά να συνεχίζουν κανονικά την εργασία τους,
• Οδηγούς που δεν «χτυπάνε» καθόλου κάρτα αφού βρίσκονταν εκτός καταστήματος
• Κάλεσμα για εργασία στο ρεπό αλλά με οδηγία να μη «χτυπήσουν» κάρτα


Οι οδηγίες του Υπουργείο Εργασίας
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας κατά την είσοδό τους στον χώρο εργασίας, οι εργαζόμενοι θα «σκανάρουν» την ψηφιακή τους κάρτα που θα έχουν στο κινητό τους τηλέφωνο δηλώνοντας την αρχή της εργασίας τους. Το ίδιο θα κάνουν και κατά την αποχώρηση τους.

Με την ψηφιακή κάρτα θα καταγράφονται ηλεκτρονικά οι ώρες εργασίας και οι υπερωρίες των εργαζομένων. Αυτόματα τα στοιχεία θα διαβιβάζονται στην ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και έτσι οι ελεγκτικές Αρχές του υπουργείου Εργασίας θα έχουν την πλήρη εικόνα.

Παράλληλα οι εργαζόμενοι θα μπορούν μέσω του «myergani app» να βλέπουν όλες τις πληροφορίες για την εργασιακή τους ταυτότητα ενώ στην ίδια εφαρμογή θα αποτυπώνονται επίσης, ο μισθός, οι βάρδιες, τα διαλείμματα, τα ρεπό και οι άδειες του εργαζομένου.

Σημειώνεται ότι μετά τα σουπερμάρκετ και τις τράπεζες σειρά παίρνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες και η βιομηχανία, έτσι ώστε το καλοκαίρι του 2023 να εφαρμόζεται στον τουρισμό και στην εστίαση.

Ωστόσο το πρόβλημα παραμένει ότι τα αφεντικά προσπαθούν εκβιαστικά να κερδίσουν δωρεάν ώρες εργασίας από τους μισθωτούς και κάνουν συνεχώς προσπάθειες να παρακάμψουν το σύστημα.

Η κάρτα εργασίας θα γίνει τόσο ψεύτικη και υποκριτική όσο και τα αφεντικά, δείχνοντας μια μαγική εικόνα ότι για παράδειγμα οι εργαζόμενοι δουλεύουν 8 ώρες ενώ οι εργαζόμενοι δουλεύουν πραγματικά 9 ώρες ή ότι ο εργαζόμενος δουλεύει 4 ώρες ενώ πραγματικά δουλεύει 8 κοκ.

Είναι επιτακτική ανάγκη τώρα τα μέσα παραγωγής και οι επιχειρήσεις να περάσουν στους εργαζόμενους. Ο εργαζόμενος να πληρώνεται με βάση την υπεραξία που παράγει.

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'