Η Ουκρανία απειλεί με κυρώσεις την... Ελλάδα;


Τα «γκρίζα» σημεία και οι ευθύνες της Ουκρανίας στην υπόθεση του Antonov σε συνδυασμό με τα σωρηδόν ουκρανικά αιτήματα που φθάνουν στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με απαιτητικό ύφος και περιεχόμενο που δεν αρμόζουν όπως εξηγούσαν διπλωματικές πηγές, έχουν οδηγήσει σε ψύχρανση τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ουκρανίας.
Αποκορύφωμα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος», φέρεται να ήταν η απειλή του Κιέβου ότι θα επιβάλλει κυρώσεις στην Ελλάδα λόγω... της δραστηριοποίησης ελληνικών εταιρειών στη Ρωσία.

Διαβάστε επίσης:
Επίσκεψη Πούτιν, Ερντογάν στο Ιράν
• Ο Elon Musk έπαψε να υποστηρίζει τον Trump -Στροφή υπέρ του ακροδεξιού κυβερνήτη της Φλόριντα Ron DeSantis
• Το Αντιδυτικό Μπλοκ γιγαντώνεται


Όλο το χρονικό
Ειδικότερα, προ ημερών εστάλη στο υπουργείο Εξωτερικών μια ουκρανική διπλωματική νότα –όπως γίνεται σχεδόν σε καθημερινή βάση- μέσω της οποίας ζητούνται εξηγήσεις για επτά ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται επί ρωσικού εδάφους. Οι δραστηριότητες των συγκεκριμένων εταιρειών, όπως αναφέρει «Το Βήμα», δεν εμπίπτουν στο πλαίσιο των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) μετά την εισβολή στην Ουκρανία και το συνακόλουθο ξέσπασμα του πολέμου.

Παρόλα αυτά, η Ουκρανία απείλησε με κυρώσεις την Ελλάδα, μια χώρα που της συμπαραστάθηκε άμεσα, αμέριστα και με ξεκάθαρο τρόπο (αποστολή όπλων και ανθρωπιστικής βοήθειας, υποδοχή προσφύγων, υιοθέτηση κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας).

Ενόχληση της Αθήνας
Αυτό το αίτημα του Κίεβου φαίνεται ότι ενόχλησε την ελληνική πλευρά.Το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Ουκρανό πρέσβη στην Αθήνα, Σεργκέι Σουτένκο και του έγιναν του παρά πολύ έντονες παρατηρήσεις. Ο Σουτένκο, κατά πληροφορίες, ισχυρίστηκε ότι διαβίβασε τη σχετική νότα όπως του ζητήθηκε από τη χώρα του, ενώ δεν είχε επαρκείς εξηγήσεις όσον αφορά στις πηγές πληροφόρησης για τις δραστηριότητες των ελληνικών εταιρειών.

Ανώτεροι διπλωματικοί αξιωματούχοι υπογράμμιζαν στο «Βήμα» ότι μια σειρά ουκρανικών αιτημάτων έχουν προκαλέσει ενόχληση και δυσφορία στην Αθήνα, καθώς όπως λένε, το Κίεβο φαίνεται πως έχει χάσει κάθε μέτρο στο τι και πώς το ζητά.

Μεγάλη ενόχληση, και γι αυτό είχε λάβει αρνητική απάντηση σε κάθε επίπεδο και με κάθε τρόπο, ήταν το αίτημα να μπει φρένο στη λειτουργία ελληνικού τηλεοπτικού σταθμού εθνικής εμβέλειας για την παρουσίαση φιλορωσικών θέσεων, όπως αποκαλύψει «Το Βήμα» στις 2 Απριλίου.

Οι Έλληνες εφοπλιστές
Στον καταιγισμό των ουκρανικών αιτημάτων περιλαμβάνεται η επιπλέον οικονομική και εξοπλιστική ενίσχυση. Παράλληλα, υπάρχουν διαμαρτυρίες, τόσο άμεσα όσο και έμμεσα για τη μεταφορά του ρωσικού πετρελαίου σε τρίτες χώρες από πλοία ελληνικών συμφερόντων.

Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα της ουκρανικής ιστοσελίδας «ports.ua» το οποίο φέρει τον (μακροσκελή) τίτλο «Μετά την έναρξη του πολέμου, περισσότερο από το ένα τρίτο των ρωσικών εξαγωγών θαλάσσιου πετρελαίου μεταφέρονταν από ελληνικά δεξαμενόπλοια».

Στο ρεπορτάζ υπογραμμίζεται ότι ο κατά προσέγγιση «όγκος τέτοιων logistics υπερβαίνει τους 19 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου αξίας 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων», ενώ κατονομάζονται οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρίες.

«Ενώ τα ελληνικά τάνκερ μεταφέρουν πετρέλαιο και αναπληρώνουν τον προϋπολογισμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την παραγωγή πυραύλων και βομβών, παιδιά από την Ουκρανία πεθαίνουν», σημειώνεται.

Μετά την υιοθέτηση της έκτης δέσμης κυρώσεων εναντίον της Μόσχας τον περασμένο Ιούνιο, προβλέπεται η απαγόρευση αγοράς, εισαγωγής ή μεταφοράς αργού πετρελαίου και ορισμένων προϊόντων πετρελαίου από τη Ρωσία στην ΕΕ. Ωστόσο, οι περιορισμοί για το πετρέλαιο θα εφαρμοστούν σταδιακά εντός εξαμήνου και για τη δεύτερη περίπτωση εντός οκτώ μηνών.

Συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση που φαίνεται να καταφέρνει να θεωρούν την Ελλάδα εχθρική η Ρωσία αλλά και... η Ουκρανία.

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'