Γερμανία: Η Δύση δεν πρόκειται να προστατέψει την Ουκρανία ως χώρα του ΝΑΤΟ


Οι δυτικές χώρες είναι πρόθυμες να διασφαλίσουν τη μελλοντική ύπαρξη της Ουκρανίας με εγγυήσεις ασφαλείας, αλλά δεν μπορούν να την προστατεύσουν στο επίπεδο της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, δήλωσε την Τετάρτη ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς.
Χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Γαλλία έχουν αρχίσει να συζητούν με την Ουκρανία πώς να διασφαλίσουν ότι μια πιθανή μεταπολεμική ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Κιέβου και Μόσχας θα γίνει σεβαστή και από τις δύο πλευρές, ώστε η Ρωσία να μην χρησιμοποιήσει μια τέτοια εκεχειρία για να ανασυνταχθεί και να επιτεθεί σε γείτονα χώρα ξανά στο μέλλον.

Ωστόσο, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών στην Bundestag, ο Σολτς είπε ότι ήταν «σαφές» ότι τέτοιες εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία «δεν θα αντιστοιχούν στο άρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ».


Ο καγκελάριος αναφερόταν στη ρήτρα αμοιβαίας άμυνας της στρατιωτικής συμμαχίας, η οποία λέει ότι μια επίθεση σε μια χώρα του ΝΑΤΟ πρέπει να αντιμετωπίζεται ως επίθεση σε όλα τα μέλη. Στην πράξη, η ρήτρα του Άρθρου 5 είναι μια σημαντική διασφάλιση, ειδικά για πιο ευάλωτες χώρες όπως η Βαλτική, διότι σημαίνει, για παράδειγμα, ότι οι ΗΠΑ θα επέμβουν με όλη τους τη στρατιωτική ισχύ εάν η Ρωσία επιτεθεί - λειτουργώντας ως ισχυρός αποτρεπτικός παράγοντας.

Ωστόσο, για την Ουκρανία, η οποία διανύει τον πέμπτο μήνα της ρωσικής εισβολής, οι παρατηρήσεις του Σολτς πρέπει να ακούγονται ιδιαίτερα αποκαρδιωτικές. Η Γερμανία, μαζί με τη Γαλλία ως φωνές της λογικής το 2008 αρνήθηκαν στη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Οι παρατηρήσεις του Σολτς φαίνεται να υποδηλώνουν ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να υπολογίζει στην άμεση στρατιωτική υποστήριξη από το ΝΑΤΟ. Οι χώρες του ΝΑΤΟ υποστήριξαν έμμεσα το Κίεβο στον πόλεμο με τη Ρωσία στέλνοντας άρματα μάχης, πυροβολικό και άλλα είδη όπλων, αλλά φρόντισαν να μην εμπλακούν άμεσα στον πόλεμο. Οι στρατιώτες προερχόμενοι από τις χώρες αυτές επίσης δηλώνονται ως εθελοντές ενώ ουσιαστικά πρόκειται για μισθοφόρους.

Ο καγκελάριος είπε ότι οι εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία «πρέπει να προσαρμοστούν» στη «συγκεκριμένη κατάσταση» της χώρας, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, υποστηρίζοντας ότι «όλη αυτή είναι μια διαδικασία που απέχει πολύ από το να έχει ολοκληρωθεί και ως εκ τούτου δεν μπορεί ακόμη να συγκεκριμενοποιηθεί.»

Ο Σολτς πρότεινε επίσης ότι η Δύση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τις «κυρώσεις κατά της Ρωσίας» - οι οποίες μπορεί να αρθούν ή να μειωθούν εάν η Ρωσία συμφωνήσει σε μια λογική ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία - και να επαναφέρει αυτά τα περιοριστικά μέτρα «εάν υπάρχουν παραβιάσεις» της ειρηνευτικής συμφωνίας.

Υπενθυμίζουμε ότι οι πραγματικά άδικες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και του ρωσικού λαού αποδεικνύουν ότι οι δυτικοί και οι τραπεζίτες δεν συναλλάσονται με φερεγγυότητα στον καπιταλισμό.

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'