Πληθωρισμός και κατάρρευση των αγορών - Επαληθεύεται η «προφητεία» Roubini από το 2020


Ο διακεκριμένος οικονομολόγος Nouriel Roubini είχε προβλέψει κατάρρευση της αγοράς από το Νοέμβριο του 2020. Ουσιαστικά είχε προβλέψει τόσο τον επερχόμενο πληθωρισμό όσο και την αύξηση των επιτοκίων βάσης από την FED και την ΕΚΤ. Προέβλεψε την επερχόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση.

Ήταν 17 Νοεμβρίου 2020 και ο Nouriel Roubini εκτιμούσε ότι η αγορά θα κατέρεε μόλις αναλάμβανε ο Joe Biden, δηλαδή στις 20 Ιανουαρίου του 2021. Τότε μπορεί να έπεσε έξω. Όχι όμως και στη συνέχεια.

«Η πραγματική οικονομία είναι υπό κατάρρευση και ως εκ τούτου συνιστώ να επενδύσετε σε πολύτιμα μέταλλα.» 

«Η οικονομία ψυχορραγεί», λέει. «Τα μέτρα τόνωσης της Fed επέκτειναν τον ισολογισμό της στα 7 τρισεκ. δολ. για πρώτη φορά στην Ιστορία. Επισημαίνεται πως ο ισολογισμός της FED δεν είχε επεκταθεί ποτέ στο παρελθόν πέραν των 3 τρισεκ. δολ.»

Ωστόσο, για τους οικονομολόγους της FED είναι πλέον δεδομένο πως θα πρέπει να υπάρξουν νέα μέτρα νομισματικής πολιτικής, πέραν των μηδενικών επιτοκίων.

Διαβάστε επίσης:

Πλήρης εξάρτηση της αγοράς από το QE
Αν η Κεντρική Τράπεζα δεν παρέχει QE 120 δισ. δολ. σε μηνιαία βάση, η αγορά θα συντριβεί.

Η Fed, που αγοράζει εταιρικά ομόλογα και ομόλογα – σκουπίδια, παραμένει η πρώτη και τελευταία γραμμή άμυνας για τις μετοχές.

Ως εκ τούτου, η δημιουργία χρήματος έχει πάρει εκθετικό χαρακτήρα.

Πού πήγαν, άραγε, όλα αυτά τα χρήματα που τυπώθηκαν; αναρωτιέται ο Roubini, που προσθέτει:

«Δεν παρατηρώ καμία αλλαγή σε ό,τι αφορά την πραγματική οικονομία.

Οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη, οι τράπεζες τροφίμων είναι ασφυκτικά γεμάτες, ενώ τα σχολεία, λόγω κορωνοϊού, παραμένουν κλειστά.

Πιθανότατα, οι μοναδικοί που ωφελήθηκαν ήταν οι τραπεζίτες». Όλα τα χρήματα που τυπώθηκαν από τη δεκαετία του ’80 μέχρι σήμερα πέρασαν και δεν ακούμπησαν την πραγματική οικονομία.

Διατηρούνται σε ομόλογα που λήγουν.

Και όταν οι πλούσιοι πουλήσουν τα ομόλογά τους, τα πυροτεχνήματα θα σβήσουν.

Το χρέος που διογκώνεται με εκθετικό ρυθμό και η παρατεταμένη ανάπτυξη που λάμβανε χώρα πριν από την πανδημία (αλλιώς δεν θα χρειαζόμασταν QE, το οποίο ισοδυναμεί με υποστήριξη ζωής) έχουν καταδικάσει τις ΗΠΑ και, κατ’ επέκταση, τον κόσμο. 

Από την άλλη, τα μέσα ενημέρωσης, αντί να ενημερώνουν, έχουν επιδοθεί σε άνευ τέλους σόου...

Έτσι λειτουργεί μια οικονομία μηδενικής φορολογίας με πλούσιους και ανύπαρκτους κανόνες.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει νομισματικό πρότυπο, κάθε δεκάρα που προσθέτουν στην προσφορά χρήματος επιβαρύνει τον εργαζόμενο.

Το πάρτι έχει τελειώσει.

Το αέναο QE είναι ψέμα. 

Τι είναι το QE;
QE είναι το Quantitative easing. Η Ποσοτική χαλάρωση στα ελληνικά, από την οποία υπέφερε και η Ελλάδα.

Η πρώτη φορά κατά την οποία χρησιμοποιήθηκε η ποσοτική χαλάρωση ήταν στην Ιαπωνία τις αρχές του 2000 (Μάιος 2001, ποσόν περίπου 30 τρισεκατομμύρια γιεν (¥) και για περίοδο τεσσάρων ετών), στις ΗΠΑ μετά το 2008 (Νοέμβριος 2008 - Οκτώβριος 2014, με 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια), στην Μεγάλη Βρετανία το 2009 μέχρι τον Ιούλιο 2012, με συνολικό ποσό 375 δισεκατομμυρίων λιρών. Ποσοτική χαλάρωση ανακοινώθηκε και στις αρχές του 2015 από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για εφαρμογή από το Μάρτιο του 2015 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016, με ποσό των 1,1 τρις Ευρώ.

Σε αντίθεση με το τύπωμα χρήματος, η ποσοτική χαλάρωση είναι δημιουργία ηλεκτρονικού χρήματος, η οποία δίνει ρευστότητα στις τράπεζες και γενικά στους θεσμικούς επενδυτές που πωλούν χρεόγραφα όπως κρατικά ομόλογα προς την κεντρική τράπεζα και αποκτούν κεφάλαια τα οποία μπορούν να διαθέσουν στην αγορά, δανείζοντας εταιρείες και ιδιώτες, αυξάνοντας την κατανάλωση, με σκοπό την ανάπτυξη της οικονομίας.

Η Ποσοτική Χαλάρωση μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο αν η Κεντρική Τράπεζα ελέγχει το νόμισμα που χρησιμοποιείται στη χώρα. Οι Κεντρικές Τράπεζες των χωρών στην Ευρωζώνη, για παράδειγμα, δεν μπορούν μονομερώς να αυξήσουν την προσφορά χρήματος τους και επομένως δεν μπορούν να εφαρμόσουν την Ποσοτική Χαλάρωση. Αντ'αυτού θα πρέπει να επικαλεστούν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για να ασκήσει Νομισματική Πολιτική.

«Αλλά αν κρατήσεις τα επιτόκια στο 0% και υποτιμήσεις το νόμισμά σου, τι θα συμβεί; Πληθωρισμός», απαντά χαρακτηριστικά ο διακεκριμένος οικονομολόγος.

Η αγοραστική σου δύναμη θα μειωθεί και η ακρίβεια θα χτυπήσει την κοινωνία.

Επίσης, το νόμισμά σου θα χάσει το στάτους του.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρώπαϊκή Ένωση ήδη πλείττονται από τον πληθωρισμό. Η Ελλάδα ζει πληθωριστικές εποχές της δεκαετίας του 90. Πάνω από 11% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα. Με το πετρέλαιο, βενζίνη, την ενέργεια να έχει φτάσει στα ύψη, ανεβάζοντας συνεχώς το κόστος ζωής για τον πολίτη.

Οι κυβερνήσεις κατηγορούν τη Ρωσία και τον πόλεμο στην Ουκρανία για την ακρίβεια, ωστόσο η ακρίβεια είχε έρθει ήδη από τον Οκτώβριο του 2021. Λόγω του «ανοίγματος» της κοινωνίας και της άρσης των λοκντάουνς. Η μετά τον κορωνοϊό εποχή έφερε και την ακρίβεια, καθώς απρουσιάστηκε κατακόρυφη άνοδος της ζήτησης κι έλλειψη εφοδιασμού από την Κίνα λόγω των εκεί λοκντάουνς.

Roubini: «Συνιστώ ανεπιφύλακτα επένδυση σε πολύτιμα μέταλλα»
Τα όρνια ετοιμάζονται να καθαρίσουν το πεδίο από τα πτώματα. Έχει έρθει η ώρα για συρρίκνωση της νομισματικής επέκτασης και της πληρωμής του αμερικανικού χρέους με πολέμους και μάχες.

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έσυραν τη Ρωσία στον πόλεμο.

«Σε αυτό το πλαίσιο, συνιστώ ανεπιφύλακτα επένδυση σε πολύτιμα μέταλλα» λέει ο dr. Doom.

Τι καλό κάνει η ποσοτική χαλάρωση όταν όλη η νέα δημιουργία χρημάτων πηγαίνει στους πολύ πλούσιους και τίποτα από αυτά δεν πηγαίνει σε αυτούς που το χρειάζονται πραγματικά;

Οι πλούσιοι απλώς γίνονται πλουσιότεροι καθώς οι ουρές στις τράπεζες τροφίμων γίνονται όλο και μεγαλύτερες.

Ταΐστε τους φτωχούς, όχι τον άπληστο πρόεδρο της FED και της ΕΚΤ.

Όλα αυτά τα νέα χρήματα πηγαίνουν στο Χρηματιστήριο. Όταν καταρρεύσει το Χρηματιστήριο, τα χρήματα εξαφανίζονται αλλά παραμένουν στον ισολογισμό της FED.

Λοιπόν, τι αλλάζει όσον αφορά την προσφορά χρήματος; Εάν τα χρήματα πήγαιναν στους ανθρώπους, αυτό θα βοηθούσε ολόκληρη την οικονομία και θα συνεχίσει να αυξάνεται, αλλά, όχι, θέλουν τα πάντα και το θέλουν τώρα.

Δεν θέλουν να διορθώσουν την οικονομία. Η επιχείρηση Ζιμπάμπουε συνεχίζεται.

Roubini: «Τα μυστικά «βιβλία» της Fed»
Τα χρήματα δεν εξαφανίζονται. Mερικοί άνθρωποι θα καταλήξουν με περισσότερα από αυτά, ενώ άλλοι θα καταλήξουν με λιγότερα.

Ωστόσο, η πραγματική προσφορά χρήματος παραμένει αμετάβλητη. Έτσι, μόλις δημιουργηθούν τα χρήματα, δεν καταστρέφονται στις αγορές.

Και όλα αυτά τα νέα χρήματα που δημιουργήθηκαν από το ομοσπονδιακό αποθεματικό βάζουν περισσότερα χρήματα στην οικονομία, αλλά όταν η τροφοδοσία τα παίρνει πίσω με την πώληση ομολόγων, τότε επιστρέφει στον ισολογισμό τους και δεν είναι πλέον στην οικονομία.

Στη συνέχεια, η προσφορά χρήματος μειώνεται.

Και δεν μπορώ να σχολιάσω τον ισολογισμό της FED, καθώς έχουν δύο από αυτούς.

Τον «ανοιχτό που μας επιτρέπεται να δούμε και τον μυστικό που δεν μας επιτρέπεται να δούμε. Και δεν μπορούμε να το δούμε, γιατί σε αυτόν φαίνεται πώς πραγματοποιείται η διαχείριση της αγοράς. Και με τα μυστικά αυτά βιβλία, θα καταφέρουν να καταρρεύσουν τις αγορές όταν αποφασίσουν να το πράξουν.

Και δεν είναι ωραίο πώς συγχωνεύθηκαν το ομοσπονδιακό αποθεματικό και το αμερικανικό ταμείο μας;

Σε τόσο μεγάλο βαθμό που ο Biden εξετάζει τη διοίκηση της Janet Yellen, πρώην ομοσπονδιακής εφεδρικής προέδρου, ως επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

* Η Janet Yellen έγινε τελικά η επικεφαλής του Υπ.Οικονομικών των ΗΠΑ.

Πλήρης έλεγχος των οικονομικών μας στις ΗΠΑ;

Η Fed δεν χρειάζεται καταλύτη.
Tο μόνο που χρειάζεται είναι μια δικαιολογία. Η δικαιολογία θα είναι ο Βiden. Θα ξοδέψουν χρήματα και θα απελευθερώσουν το Κράκεν. Η αγορά θα καταρρεύσει μόλις ο Biden μπει στο γραφείο του. Δεν υπάρχει διέξοδος.

Το 2008, ο αποδιοπομπαίος τράγος ήταν η Lehman Brothers.
Tώρα τα πράγματα θα γίνουν διαφορετικά, λόγω... πανδημίας. Η Fed είναι ο εμπρηστής και ο πυροσβέστης.

Με άλλα λόγια, οι κεντρικές τράπεζες θα χρηματοδοτούν στο εξής το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, το οποίο είναι το MMT (Modern Monetary Theory) και χρήματα από ελικόπτερο.

Είναι μόνο θέμα χρόνου πριν ο Jerome Powell ανακοινώσει ότι θα διπλασιάσει το μηνιαίο επιτόκιο της αγοράς χρέους.

Η Fed ΔΕΝ δημιουργεί χρήματα. Οι τράπεζες το κάνουν με την χορήγηση δανείων.

Και εάν οι Τράπεζες δεν θέλουν να δημιουργήσουν χρήματα (μέσω δανείων) επειδή «βλέπουν» πάρα πολύ κίνδυνο (επειδή ζουν στον πραγματικό κόσμο!), δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει η Fed γι' αυτό.

Και ακόμη αντιμετωπίζουμε (όχι πολύ καλά) τις επιπτώσεις της μεγάλης χρηματοοικονομικής κρίσης.

Το νόμισμα fiat και οι οικονομίες που βασίζονται στο χρέος αποτυγχάνουν πάντα, καταλήγει στο άρθρο του ο Roubini.

*Fiat money: Παραστατικό χρήμα (fiat money) ή αλλιώς χρήμα αναγκαστικής κυκλοφορίας είναι το μέσον πληρωμής το οποίο δεν καλύπτεται από αποθεματικό άλλων υλικών (π.χ. χρυσός) και επομένως στερείται κάποιας εσωτερικής αξίας έστω και έμμεσα. Επιβάλλεται στις συναλλαγές από κάποια αρχή (συνήθως το κράτος) τόσο στις πληρωμές όσο και στις εισπράξεις).

Παραπομπές:
• https://www.nourieltoday.com/october-2020-1
• https://en.wikipedia.org/wiki/Modern_Monetary_Theory

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'