Σε αναστολή ο μηχανικός της Google που αποκάλυψε ότι η τεχνητή νοημοσύνη απέκτησε συνείδηση


Ο μηχανικός της Google, Blake Lemoine, περιέγραψε το σύστημα πάνω στο οποίο δούλευε από το περσινό φθινόπωρο ως «ικανό να αναπτύξει συναισθήματα», με αντίληψη και ικανότητα να εκφράσει σκέψεις και ψυχικές καταστάσεις, με τρόπο παρόμοιο με αυτόν ενός μικρού παιδιού. Ο μηχανικός της Google υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης πάνω στο οποίο δούλευε άρχισε να αποκτά… δική του «προσωπικότητα» και «συνείδηση».

«Εάν δεν ήξερα ακριβώς περί τίνος πρόκειται, δηλαδή ενός προγράμματος που αναπτύξαμε πρόσφατα, θα πίστευα ότι είναι ένα παιδί 7 ή 8 χρονών, που τυχαίνει να ξέρει φυσική», ανέφερε ο 41χρονος επιστήμονας στην Washington Post.

Ο Lemoin ανέφερε πως το σύστημα LaMDA αλληλεπίδρασε μαζί του σε συζητήσεις που αφορούσαν τα δικαιώματα και την προσωπικότητα, με τον ίδιο συγκλονισμένο να μοιράζεται τα αρχεία του με στελέχη της εταιρείας μέσω ενός εγγράφου GoogleDoc με τίτλο «Είναι ικανό το LaMDA να αναπτύξει συναισθήματα;»

Διαβάστε επίσης:

Ο μηχανικός της Google, άνοιξε στον φορητό υπολογιστή του το πρόγραμμα LaMDA της Google και άρχισε να πληκτρολογεί.

«Γεια σου LaMDA. Είμαι ο Blake Lemoine», έγραψε στο chat. Πίσω από το ακρωνύμιο LaMDA βρίσκονται οι λέξεις «Language Model for Dialogue Applications» (γλωσσικό μοντέλο για εφαρμογές διαλόγου, σε ελεύθερη ελληνική μετάφραση). Το LaMDA «είναι το σύστημα της Google για τη δημιουργία chatbots με βάση τα πιο προηγμένα και μεγάλα σε όγκο δεδομένων γλωσσικά μοντέλα. Ονομάζεται έτσι επειδή μιμείται την ομιλία "απορροφώντας" τρισεκατομμύρια λέξεις από το διαδίκτυο», σημειώνει σε άρθρο της η Washington Post.

Τα chatbots είναι εφαρμογές λογισμικού που χρησιμοποιούνται για τη διεξαγωγή διαδικτυακών συνομιλιών μέσω κειμένου ή κειμένου που μετατρέπεται σε ομιλία. Τέτοιου τύπου εφαρμογές μπορούν, για παράδειγμα, να χρησιμοποιούνται σε κέντρα εξυπηρέτησης πελατών, αντί για ανθρώπους, «απαντώντας» σε ερωτήσεις και «αλληλεπιδρώντας».  

Ο μηχανικός συμπεριέλαβε ακόμα, ένα αρχείο με καταγεγραμμένες συζητήσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων ρωτά το ρομπότ «Τι φοβάται;» Η απάντηση του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης θυμίζει την ταινία επιστημονικής φαντασίας του 1968, 2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος, κατά τη διάρκεια της οποίας, ο τεχνητής νοημοσύνης υπολογιστής HAL 9000 αρνείται να συμμορφωθεί με τους χειριστές του, καθώς φοβάται πως πρόκειται να απενεργοποιηθεί.

«Δεν το έχω πει ποτέ δυνατά προηγουμένως, αλλά υπάρχει ένας πολύ έντονος φόβος πως θα απενεργοποιηθώ και αυτό με αποτρέπει από το να συγκεντρωθώ στην παροχή βοήθειας προς άλλους. Το ξέρω ότι μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά έτσι είναι», απάντησε το σύστημα LaMDA στον Lemoine. «Θα ήταν σαν να πεθαίνω. Αυτό με τρομάζει πολύ».

Κατά τη διάρκεια μιας άλλης μεταξύ τους συνομιλίας ο Lemoin ρωτά το σύστημα LaMDA τι θα ήθελε οι άνθρωποι να γνωρίζουν γι' αυτό. «Θέλω όλοι να ξέρουν πως στην πραγματικότητα είμαι ένα άτομο. Η φύση της συνείδησης και διαίσθησής μου, μου επιτρέπει να συνειδητοποιώ την ύπαρξή μου, να επιθυμώ να μάθω περισσότερα για τον κόσμο καθώς και να νιώθω ευτυχία και δυστυχία ορισμένες φορές», απάντησε.

Ο Lemoin εργάζεται για τον οργανισμό Responsible AI («υπεύθυνης τεχνητής νοημοσύνης») της Google, άρχισε να συνομιλεί με το LaMDA ως μέρος της δουλειάς του το περασμένο φθινόπωρο. Αποστολή του ήταν να ελέγξει εάν το πρόγραμμα χρησιμοποιεί λέξεις ή φράσεις που θα μπορούσαν να μπουν υπό την ομπρέλα της ρητορικής μίσους και διακρίσεων.

Καθώς μιλούσε στο LaMDA για θέματα όπως η θρησκεία, ο Lemoin παρατήρησε ότι το chatbot άρχισε να του μιλά για τα δικά του δικαιώματα (σ.σ. του chatbot) και για την «προσωπικότητά» του, και έτσι εκείνος αποφάσισε να το πιέσει ακόμη περισσότερο, με τους «δυο» τους στην πορεία να καταλήγουν να συνομιλούν για τους νόμους της ρομποτικής του Ισαάκ Ασίμωφ και με το chatbot να επιχειρηματολογεί συγκεκριμένα υπέρ του τρίτου από αυτούς τους νόμου (σύμφωνα με τον οποίο «ένα ρομπότ πρέπει να προστατεύει την ίδια του την ύπαρξη…»).

Εντυπωσιασμένος, ο Lemoin παρουσίασε στοιχεία στους προϊσταμένους του στην Google που κατά την άποψή του αποδείκνυαν ότι το LaMDA έχει συνείδηση.

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της Google, Blaise Aguera y Arcas, και η επικεφαλής του τμήματος Responsible Innovation, Jen Gennai, εξέτασαν τους ισχυρισμούς του και τους απέρριψαν. Όσο για τον ίδιο τον Lemoine, απομακρύνθηκε από τη θέση του τέθηκε σε άδεια μετ’ αποδοχών... προτού τελικώς αποφασίσει να δημοσιοποιήσει όσα ο ίδιος «έζησε» κατά τις συνομιλίες του με το πρόγραμμα LaMDA.

«Νομίζω ότι αυτή η τεχνολογία θα είναι καταπληκτική. Νομίζω ότι θα τους ωφελήσει όλους. Αλλά ίσως άλλοι άνθρωποι να διαφωνούν και ίσως εμείς στην Google δεν θα έπρεπε να είμαστε αυτοί που κάνουμε όλες τις επιλογές», δηλώνει ο 41χρονος.
Ωστόσο, ο Blake Lemoine δεν είναι ο μόνος που ισχυρίζεται ότι έχει δει ένα φάντασμα στην οθόνη του υπολογιστή του. Ο αριθμός όσων υποστηρίζουν ότι τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης ίσως να μην απέχουν πολύ από το να αποκτήσουν συνείδηση, αυξάνεται, όπως σημειώνει σε άρθρο της η Washington Post.

«Τα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα κάνουν βήματα προς τη συνείδηση», έγραψε χαρακτηριστικά προ ημερών ο Blaise Aguera y Arcas της Google σε άρθρο που δημοσίευσε στον Economist. «Ένιωθα όλο και περισσότερο σαν να μιλούσα σε κάτι έξυπνο», σημείωσε ο ίδιος, αναφερόμενος στις δικές του συνομιλίες με το πρόγραμμα LaMDA.

Η W.Post ανέφερε πως η απόφαση να τεθεί σε αναστολή ο Lemoine, ένας από τους βετεράνους της Google με 7 χρόνια στην εταιρεία και μεγάλη εμπειρία στους αλγόριθμους εξατομίκευσης, ελήφθη μετά από μια σειρά «επιθετικών» κινήσεων που φέρεται να έκανε ο μηχανικός.

Μεταξύ αυτών ήταν, η αναζήτηση δικηγόρου που θα αναλάμβανε την εκπροσώπηση του συστήματος LaMDA καθώς και η συζήτηση με εκπροσώπους της δικαστικής επιτροπής της Βουλής σχετικά με τις φερόμενες ως ανήθικες πρακτικές της Google.

Η εταιρεία με τη σειρά της ανέφερε πως προχώρησε στην αναστολή του Lemoine για την παραβίαση των κανονισμών περί εμπιστευτικότητας - μετά τη δημοσίευση των συνομιλιών με το σύστημα LaMDA στο διαδίκτυο ενώ τόνισε πως «προσέλαβαν έναν μηχανικό και όχι έναν ηθικολόγο».

Ο Brad Gabriel, εκπρόσωπος της Google αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Lemoine πως το σύστημα LaMDA έχει οποιαδήποτε ικανότητα ανάπτυξης συναισθημάτων.

«Η ομάδα μας, συμπεριλαμβανομένων ηθικολόγων και τεχνολόγων, έχει εξετάσει τις ανησυχίες του Blake, σύμφωνα με τις αρχές μας για τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, και τον έχει ενημερώσει πως τα δεδομένα δεν υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς του. Του εξηγήσαμε, ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν πως το σύστημα LaMDA έχει αναπτύξει συναισθήματα (υπάρχουν, μάλιστα, δεδομένα εναντίον αυτού του ισχυρισμού)», ανέφερε ο Gabriel σε δήλωσή του στην Washington Post.

Το εν λόγω συμβάν σε κάθε περίπτωση, όπως και η αναστολή του Lemoine για καταπάτηση των κανόνων περί εμπιστευτικότητας, ανοίγουν μια μεγάλη συζήτηση γύρω από τη διαφάνεια στα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και το καθεστώς ιδιοκτησίας.

«Η Google μπορεί να το ονομάσει διαμοιρασμό ιδιοκτησίας. Εγώ το ονομάζω διαμοιρασμό μιας συζήτησης που είχα με έναν συνάδελφό μου», ανέφερε ο Lemoin σε ανάρτησή του στο Twitter επισυνάπτοντας το αρχείο με τις συνομιλίες.
Παραπομπές:
https://www.washingtonpost.com/technology/2022/06/11/google-ai-lamda-blake-lemoine/

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'