Πλανήτης Άρης: Η Πόρτα που δεν έπρεπε να υπάρχει


Μια από τις πιο πρόσφατες φωτογραφίες που έστειλε το όχημα Curiosity από τον πλανήτη Άρη αποκάλυψε ένα πολύ ενδιαφέρον χαρακτηριστικό στους βράχους. Κάτι που μοιάζει με μια τέλεια σκαλισμένη πόρτα στοιχειώνει το Αρειανό τοπίο. Μια πόρτα και μια φωτογραφία που δεν έπρεπε να υπάρχουν.

Η πόρτα είναι τόσο πολύ πειστική που μας βάζει σε πειρασμό να αρχίσουμε να πιστεύουμε ότι οδηγεί σε κάποιο κρυμμένο μονοπάτι των Αρειανών ή ίσως κάποια «Πύλη» σε ένα εντελώς άλλο Σύμπαν
Ή ακόμα να πρόκειται και για μια είσοδο στο εσωτερικό του Πλανήτη Άρη, του Κούφιου Πλανήτη Άρη.

Και μπορούμε να πούμε ότι τη φωτογραφία αυτή του συγκεκριμένου γεωλογικού (ή μήπως αρειολογικού;) χαρακτηριστικού θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τουλάχιστον μία ή δυο ταινίες επιστημονικής φαντασίας ή ακόμα και νέα επεισόδια για τη σειρά Star Gate ή άλλες σειρές.

Δείτε επίσης:

Ο βραχώδης σχηματισμός της Πόρτας στον Άρη (NASA/JPL-Caltech/MSSS [2])

Ωστόσο πολύ πιο λογικά μέλη της κοινότητας του Reddit [3] λένε ότι πιθανότατα πρόκειται για βραχώδες κάταγμα. Το αποτέλεσμα μια ρωγμής στο βράχο που ξεκόλησε εξαιτίας κάποιου ή κάποιων σιεσμών.

Σας φαίνεται λογική εξήγηση; 
Πιστεύετε ότι είναι πιθανό να προκλήθηκε από σεισμό μια τέτοια πόρτα;






Μάλιστα είναι γεογνός ότι η μεγαλύτερη σεισμική δόνηση που έχει καταγραφεί ποτέ στον Άρη σημειώθηκε στις 4 Μαΐου του τρέχοντος έτους, δηλαδή πριν 1 περίπου μήνα. Η φωτογραφία τραβήχτηκε από το Curiosity στις 7 Μαΐου. Οι επιστήμονες ακόμα ψάχνουν να βρουν που ήταν το επίκεντρο του σεισμού και τι τον προκάλεσε.

Επιπλέον, ενώ ο θυρόμορφος (θύρα σημαίνει πόρτα στα ελληνικά, η πόρτα είναι λατινική λέξη) βραχώδης σχηματισμός εμφανίζεται στη φαντασία μας να έχει διαστάσεις πόρτας, θα μπορούσε να έχιε πραγματικό ύψος μόνο μερικά εκατοστά, αν και πολύ δύσκολο να βγάλουμε συμπέρασμα από τη φωτογραφία.

Μπορείτε να δείτε μια έγχρωμη έκδοση της γνήσιας φωτογραφίας εδώ. Το σχήμα πόρτας φαίνεται  προς τα πάνω στο κέντρο και λίγο αριστερά.

H φωτογραφία τραβήχτηκε σ' ένα γεωλογικό σχηματισμό γνωστό ως Greenheugh Pediment, από την κάμερα Mast του οχήματος Curiosity στις7 Μαΐου 2022.

Αυτά τα χρόνια που έχουμε κοντινές φωτογραφίες του Άρη από οχήματα και δορυφόρους έχουμε δει μερικές πραγματικά περίεργες αλλά και πανέμορφες φωτογραφίες του κόκκινου πλανήτη όπως κρατήρες γεμάτους με πάγο, βραχώδη σχηματισμούς σε μορφή Λ, κούφιων βουνών και πολλών άλλων.

Σε όρους συνωμοσιολογίας και αναζήτησης εξωγήινων στο διάστημα που εντοπίζουν εξωγήινα κτίρια, είναι σηαμντικό να μην παρασυρόμαστε από ότι προτείνουν οι φωτογραφίες.

Μπορεί να θυμάστε το περίεργο, κυβόσχημο αντικείμενο που εντοπίστηκε στη Σελήνη από το κινέζικο όχημα Yutu 2 τον προηγούμενο χρόνο. Μετά από περαιτέρω έρευνα, τελικά το «εξωγήινο σπίτι» ήταν απλώς άλλος ένας βράχος, που τα παιχνίδια του φωτός και της προοπτικής του έδωσαν κυβοειδές σχήμα.

Ομοίως περιμένουμε ότι η μυστηριώδης πόρτα θα έχει μια πολύ απλή και συνηθισμένη εξήγηση.

Μέχρι τότε ας διασκεδάσουμε με την είσοδο στον κούφιο Άρη

Παραπομπές:
1. http://www.gigapan.com/gigapans/229311
2. https://mars.nasa.gov/raw_images/1064629/?site=msl
3. https://www.reddit.com/r/nasa/comments/umwry5/nasa_link_in_comments_this_image_was_taken_by/

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς με ενεργό σύνδεσμο ο δημιουργός.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'