Σπουδαία ανακάλυψη: Τζελ αναδόμησης καρδιάς


Πολύ καλά τα νέα και νέες ελπίδες όσον αφορά την αναδόμηση της καρδιάς μετά από έμφραγμα χάρις την ανακάλυψη ενός βιοδιασπώμενου τζελ που μπορεί να αναγεννά τους ιστούς και να επιδιορθώνει τις ζημιές που έχει υποστεί η καρδιά μετά από την εμδήλωση ενός εμβφράγματος. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και του Βρετανικού Καρδιολογικού Ιδρύματος δημιούργησαν το βιοδιασπώμενο τζελ που αποτελείται από πεπτίδια (αμινοξέα), τα δομικά υλικά των πρωτεϊνών. 

Οι δοκιμές του τζελ σε ποντίκια δείχνουν ότι μπορεί μεταφέρει κύτταρα στην καρδιά και να βοηθήσει να αναπτυχθούν για να αποκαταστήσουν τις ζημιές που έχουν προκληθεί μετά το έμφραγμα. Το τζελ αποτελείται από πεπτίδια (αμινοξέα) τα οποία αποτελούν τα δομικά υλικά των πρωτεϊνών. 

Δείτε επίσης:

Το τζελ εγχέεται αρχικά στην καρδιά σε μορφή υγρού και στερεοποιείται καθώς αρχίζει να... μπολιάζει ουσιαστικά την καρδιά φροντίζοντας τα κύτταρα να μείνουν στην θέση τους και να αναπτυχθούν. Όταν οι ερευνητές τοποθέτησαν το τζελ σε υγιή ποντίκια διαπίστωσαν ότι το τζελ παρέμεινε στην καρδιά για δύο εβδομάδες. 

«Αν και είμαστε ακόμη στα αρχικά στάδια των πειραμάτων οι δυνατότητες αυτής της νέας τεχνολογίας δείχνουν τεράστιες στην αποκατάσταση ζημιών στην καρδιά μετά από εμφράγματα. Η καρδιά έχει πολύ περιορισμένη ικανότητα αποκατάστασης των ζημιών που παθαίνει. Η έρευνα μας αναζήτησε τρόπους να ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα έτσι ώστε να διατηρούμε την υγεία της καρδιάς σε όσο το δυνατόν πιο υψηλό επίπεδο για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό το τζελ θα αποτελέσει μια αποτελεσματική επιλογή για μελλοντικές κυτταρικές θεραπείες αναγέννησης της καρδιάς που έχει υποστεί βλάβες»,  αναφέρει  η Κάταριν Κινγκ, επικεφαλής της έρευνας. 

H επιστημονική κοινότητα προσπαθεί εδώ και αρκετά χρόνια να εμφυτεύσει νέα κύτταρα στην καρδιά ασθενών που έχουν υποστεί έμφραγμα αλλά μέχρι σήμερα οι προσπάθειες αποτυγχάνουν αφού το 99% των νέων κυττάρων δεν παραμένουν.

Παραπομπές:
1. https://www.manchester.ac.uk/discover/news/injectable-gel-to-repair-damage-after-a-heart-attack/

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'