Ζορίζονται οικονομικά οι πολίτες στη Γερμανία


O πληθωρισμός στην παγκόσμια οικονομία όπως προέκυψε μετά τη λήξη των λοκντάουνς και ως συνέπεια της αυξημένης ζήτησης αλλά και της ασύστολης εκτύπωσης χρημάτων από τις κεντρικές τράπζες (την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα -ΕΚΤ και την Aμερικανική FED) και ο πόλεμος στην Ουκρανία, έχουν επιπτώσεις πλέον όχι μόνο στην κθημερινή ζωή των πολιτών στην Ελλάδα αλλά και στον καθημερινό, οικονομικό σχεδιασμό των πολιτών στη Γερμανία.

Αν ζορίζονται στη Γερμανία με τα 1600€ βασικό και φθηνότερη βενζίνη και ηλεκτική ενέργεια τι να πουν οι κάτοικοι της Ελλάδας με τα 713€. 

Το 38% του πληθυσμού, δηλαδή περίπου ο ένας στους τρεις Γερμανούς, δηλώνει ότι δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με τις τρέχουσες οικονομικές υποχρεώσεις, σύμφωνα με έρευνα του ιδιωτικού ιδρύματος ελέγχου της πιστοληπτικής ικανότητας Schufa που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Welt am Sonntag.

Σύμφωνα με την έρευνα η ανησυχία των καταναλωτών για την οικονομική τους κατάσταση έχει ενταθεί ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες.

Τον Ιανουάριο, ένα μήνα πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αντίστοιχες ανησυχίες είχε ένας στους τέσσερις Γερμανούς.
Ενδιαφέρον όμως έχουν και τα στοιχεία που αφορούν τα τραπεζικά δάνεια. Ένας στους επτά θεωρεί πολύ πιθανή τη λήψη δανείου προκειμένου να φέρει εις πέρας τις καθημερινές υποχρεώσεις, ενώ πολλοί καταφεύγουν σε δανεικά από συγγενείς και φίλους. Σχεδόν το ένα τέταρτο των 1.000 ερωτηθέντων αναγκάζεται να κάνει υπερανάληψη από τον τραπεζικό του λογαριασμό.
Σύμφωνα με την Welt am Sonntag το υπουργείο Προστασίας του Καταναλωτή προτίθεται να παρουσιάσει οδηγίες προς του καταναλωτές για τη διαχείριση οφειλών και την αποφυγή της αφερεγγυότητας.
Δεν υπάρχει περίπτωση για Σύνταξη στα 70
Την ίδια ώρα έντονη είναι η συζήτηση στη Γερμανία σχετικά με την επιμήκυνση των χρόνων εργασίας και την αύξηση κατά συνέπεια της ηλικίας συνταξιοδότησης. Η ηλικία συνταξιοδότησης στη Γερμανία αυξάνεται σταδιακά και αναμένεται το 2029 να φτάσει τα 67 έτη. O υπ. Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ από τους Σοσιαλδημοκράτες απορρίπτει κατηγορηματικά όμως ένα σενάριο για σύνταξη μελλοντικά στα 70 έτη. «Την ιδέα ότι μπορεί κανείς να εργάζεται σε χαλυβουργείο, στο ταμείο του σούπερ μάρκετ, ως αστυνομικός ή νοσοκόμα μέχρι τα 70, μπορεί να έχουν μόνο άνθρωποι που ζουν σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στις εφημερίδες του ομίλου Funke. Για τον Γερμανό υπουργό τέτοιες προτάσεις είναι ασυμβίβαστες με την καθημερινότητα των απλών εργαζομένων. Προς το παρόν πάντως τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης- Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι- φαίνεται να συμφωνούν στη μη αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης πέραν των 67 ετών.

Αν αυτά συμβαίνουν στη Γερμανία με τα 1600€ βασικό δεν μπορούμε καν να φανταστούμε τον αντίκτυπο της διεθνούς οικονομικής κρίσης σε χώρες όπως η Ελλάδα που οι πολίτες ζουν στα όρια της φτώχιας και ο βασικός είναι 713€.
Αυξήσεις στου μισθούς τώρα.

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς με ενεργό σύνδεσμο ο δημιουργός.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'