Βόρειος Πόλος: «Φουντώνει» η μάχη της Αρκτικής -Λόγω της Κούφιας Γης;

Άραγε η μάχη της Αρκτικής φουντώνει μόνο για τις πρώτες ύλες ή μήπως επειδή λιώνουν οι πάγοι της θα αποκαλυφθεί η είσοδος που οδηγεί κάπου άλλου;

Πέντε χώρες -η  Ρωσία, η Δανία, η Νορβηγία, ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες -τώρα επιδιώκουν να επεκτείνουν την υφαλοκρηπίδα τους στην Αρκτική.
Η Δανία ήταν η πρώτη που υπέβαλλε  αίτηση προς την Επιτροπή του ΟΗΕ, διεκδικώντας 900.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της Αρκτικής. Αλλά και ο Καναδάς ετοιμάζει την δική του τεκμηρίωση για την διεκδίκηση ενώ η Ρωσία εφαρμογή της. Η Ρωσία από την πλευρά της έχει υποβάλει  στοιχεία σε μια επιτροπή του ΟΗΕ σύμφωνα με τα οποία τα σύνορα της χώρας με την Αρκτική μπορούν να επεκταθούν κατά 1,2 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Κύριος αντίπαλος της Ρωσίας στην οριοθέτηση στην Αρκτική είναι η Δανία, η οποία θέλει να αποδείξει ότι το σύνολο  της διεκδίκησης από την Ρωσία είναι μέρος της υφαλοκρηπίδας της.

Λόγω της υποχώρησης των πολικών πάγων, η Αρκτική γίνεται όλο και πιο προσιτή για εξερεύνηση και διέλευση. Για τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα έθνη τής Αρκτικής, η εξέλιξη αυτή προσφέρει σημαντικές νέες ευκαιρίες, από τις προηγουμένως μη διαθέσιμες ναυτιλιακές διαδρομές μέχρι τους ως τώρα ανεκμετάλλευτους φυσικούς πόρους. Επίσης, έρχεται με νέους κινδύνους -είναι μια καινούργια αρένα για πιθανό γεωπολιτικό ανταγωνισμό- και πρόσθετες ευθύνες: Την διαχείριση του απομακρυσμένου, αλλά όλο και πιο πολυάνθρωπου χώρου.

Περισσότερα
• Ανατέλλει η Ινδία η νέα οικονομική υπερδύναμη, ωστόσο πεινάει ο λαός
• Αποκάλυψη ΣΟΚ: Σε πόσες ώρες η Ρωσία μπορεί να καταστρέψει το ΝΑΤΟ;
Νέο διεθνές επεισόδιο: Κινέζικο μαχητικό έκανε «μη ασφαλή» αναχαίτιση εναντίον αμερικανικού κατασκοπευτικού
Θα απαντήσει η Ρωσία -Οργή στη Μόσχα για την είσοδο του αμερικανικού πολεμικού στη Μαύρη Θάλασσα

Το ρωσικό μοντέλο δείχνει ότι οι υποθαλάσσιες οροσειρές «Λομονόσοφ» και «Μεντελέγιεφ» στον Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό είναι μέρος της ρωσικής υφαλοκρηπίδας. Η αίτηση της Ρωσίας υποβλήθηκε στην Επιτροπή για τα όρια της υφαλοκρηπίδας των Ηνωμένων Εθνών, τον Αύγουστο.

Εάν την κάνουν αποδεκτή, η πρόσβαση της πλειονότητας των ευρωπαϊκών κρατών, καθώς και των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ινδίας και της Ιαπωνίας στην αρκτική ζώνη θα περιοριστεί. Η  πρόταση της Ρωσίας μπορεί να συναντήσει απρόσμενες αντιδράσεις, από την πλευρά άλλων χωρών καθώς σήμερα, στον Αρκτικό Ωκεανό, πέραν της οικονομικής ζώνης των 200 ν.μ. μπορεί να εισέλθει σκάφος οποιαδήποτε κράτους.

Εάν η αξίωση της Ρωσίας γίνει αποδεκτή από την αρμόδια Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών, ένα τμήμα του Βόρειου Παγωμένου Ωκεανού δεν θα θεωρείται πλέον περιοχή που διέπεται από το καθεστώς των «διεθνών υδάτων».

Το ενεργειακό παιχνίδι φουντώνει στην περιοχή της Αρκτικής. Σύμφωνα με ρωσικές εκτιμήσεις  το 20% με 25% των γνωστών αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου του κόσμου (δηλαδή πάνω από 10 δισ. τόνους ισοδύναμου καυσίμου), βρίσκεται κάτω από τον παγωμένο Αρκτικό Ωκεανό, τα οποία γίνονται πλέον προσβάσιμα καθώς έχουν συρρικνωθεί δραματικά οι πολικοί πάγοι.

Οι γεωλόγοι του αμερικανικού οργανισμού US Geological Survey, από την πλευρά τους εκτιμούν, ότι η περιοχή μπορεί να κρύβει το 15% των αποθεμάτων αργού πετρελαίου και το 30% του φυσικού αερίου. Τα υποθαλάσσια αυτά κοιτάσματα της Αρκτικής διεκδικούν βάση διεθνών συμβάσεων και συνθηκών η Ρωσία, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Δανία και η Νορβηγία, καθώς σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας, τα παράκτια κράτη έχουν δικαιώματα εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη, η οποία φτάνει μέχρι τα 200 ναυτικά μίλια (αυτό συμβαίνει για τα σοβαρά κράτη -όχι τα προτεκτοράτα όπως η Ελλάδα, θυμηθείτε την ΑΟΖ).

Άραγε η μάχη της Αρκτικής φουντώνει μόνο για τις πρώτες ύλες ή μήπως επειδή λιώνουν οι πάγοι της θα αποκαλυφθεί η είσοδος που οδηγεί κάπου άλλου;

Περικλής Παπαδόπουλος για τα Αόρατα Γεγονότα

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'