Η Μόσχα «στριμώχνει» την Ουάσιγκτον για τη Συρία


Νέα δεδομένα στη συριακή κρίση δημιουργεί η ρωσική πρόταση για να θέσει η Δαμασκός το χημικό της οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο. Η πρόταση αυτή κατατέθηκε σήμερα από τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ και, ως όλα δείχνουν, θα γίνει αποδεκτή από τη Δαμασκό.


Είχε προηγηθεί η δήλωση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ο οποίος είπε πως εάν η Δαμασκός θέσει υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιό της εντός μιας εβδομάδας, θα επανεξεταστεί το σχέδιο επίθεσης κατά της Συρίας. Να σημειωθεί ότι εκκρεμεί η απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου, από το οποίο ο Μπαράκ Ομπάμα έχει ζητήσει έγκριση για στρατιωτική επέμβαση. Ψήφος, που ουσιαστικά ισοδυναμεί με «ψήφο εμπιστοσύνης» στην προεδρία Ομπάμα, και, άρα, έχει τεράστια σημασία συνολικά για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επιφυλάξεις

Οι ΗΠΑ, πάντως, αν και έκαναν ένα βήμα μπροστά με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών τους, στη συνέχεια, δια των δηλώσεων παραγόντων της Ουάσιγκτον, έκαναν δύο βήματα πίσω. Ετσι, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα εξετάσουν σοβαρά την ρωσική πρόταση, αν και διατηρούν επιφυλάξεις, την ίδια στιγμή ανέφερε ότι όσα είπε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ήταν ένα «ρητορικό επιχείρημα» (!). Πολύ περισσότερο, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι η ρωσική πρόταση δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με την επικείμενη ψηφοφορία του Κογκρέσου, και ότι προέχει να σταλεί στο καθεστώς Άσαντ ένα σαφές «μήνυμα» (!). Σε ακόμα πιο «πολεμικούς ρυθμούς» κινήθηκε η σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Σούζαν Ράις, η οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, είπε πως οι ΗΠΑ, μέσω της Συρίας, θέλουν να στείλουν μήνυμα «στην πυρηνική Βόρειο Κορέα και στο φιλόδοξο πυρηνικά Ιράν».



Το αν θα γίνει δεκτή η πρωτοβουλία της Μόσχας είναι άγνωστο. Όμως, παρά τα ήξεις αφήξεις από αμερικανικής πλευράς που δείχνουν την δυσχερή διπλωματική θέση, στην οποία έχουν περιέλθει οι ΗΠΑ, η ρωσική πρόταση δημιουργεί νέα δεδομένα τη στιγμή που οι ΗΠΑ έχουν το δάκτυλο στη σκανδάλη για να «πυροβολήσουν» το καθεστώς Ασαντ. Να σημειωθεί πως ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος βρίσκεται στη Μόσχα, καλωσόρισε την πρόταση της Ρωσίας. «Δηλώνω ότι η Συριακή Αραβική Δημοκρατία καλωσορίζει την πρωτοβουλία της Ρωσίας», είπε ο Ουαλίντ Αλ-Μουαλέμ, προσθέτοντας πάντως, ότι την τελική απόφαση θα λάβει η Δαμασκός.

Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και η δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μούν, ο οποίος δήλωσε ότι σκέφτεται να ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να καλέσει τη Συρία να μεταφέρει άμεσα τα χημικά όπλα σε ασφαλείς τοποθεσίες, όπου θα φυλαχτούν και θα καταστραφούν. Το ίδιο και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος είπε ότι η Συρία πρέπει να ενθαρρυνθεί ώστε να θέσει το χημικό της οπλοστάσιο κάτω από διεθνή επίβλεψη. Αντίθετη σε αυτές τις εξελίξεις φαίνεται να είναι η Συριακή αντιπολίτευση και οι αντάρτες, οι οποίοι κάνουν λόγο για «μπλόφα» και «τέχνασμα», ενώ ζητούν από τη Δύση να προχωρήσει σε στρατιωτικά κτυπήματα κατά της Συρίας.

Ράις για τη Συρία: Θα χτυπήσουμε για να μην αδικήσουμε Ιράν και Β. Κορέα!
Οι ΗΠΑ δε μπορούν να επιτρέψουν σε χώρες όπως η Βόρεια Κορέα και το Ιράν να θεωρούν ότι η Ουάσιγκτον δεν θα αντιδρούσε σε περίπτωση επίθεσης με χημικά όπλα στη Συρία, δήλωσε η σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Σούζαν Ράις. 
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε τρομοκράτες οι οποίοι επενδύουν στην καταστροφή, σε μια πυρηνική Βόρεια Κορέα ή σε ένα υποθετικό πυρηνικό Ιράν να πιστέψουν έστω και για ένα λεπτό ότι θα κάναμε πίσω από την αποφασιστικότητά μας να υποστηρίξουμε τις μακροχρόνιες προειδοποιήσεις μας», δήλωσε η κ. Ράις, στην πρώτη της δημόσια ομιλία μετά την ανάληψη των καθηκόντων της ως κορυφαία σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα σε ζητήματα ασφαλείας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'