Επικοινώνησαν Κέρι και Λαβρόφ – «Aλλαγή σκηνικού για Συρία» γράφουν τα αμερικανικά ΜΜΕ



Μια ευκαιρία να αποτραπεί η αμερικανική στρατιωτική επέμβαση κατά της Συρίας και για καταστροφή των χημικών όπλων του συριακού καθεστώτος θεωρούν αρκετοί αναλυτές και αμερικανικά ΜΜΕ τις τελευταίες εξελίξεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ συνομίλησαν σήμερα τηλεφωνικά για το θέμα του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ. Οι δύο υπουργοί είχαν αυτήν την τηλεφωνική επαφή μετά την πρόταση της Μόσχας να τεθούν τα χημικά που διαθέτει το συριακό καθεστώς υπό διεθνή έλεγχο για να αποφευχθεί ένα πιθανό στρατιωτικό πλήγμα στη Δαμασκό.
Η Χαρφ τόνισε ότι η Ουάσινγκτον αντιμετωπίζει τη ρωσική πρόταση με «σκεπτικισμό» θεωρώντας την ως μια πιθανή «τακτική καθυστέρησης». Όπως είπε, «δεν αποτελεί σύμπτωση» ότι αυτή η ρωσική πρόταση και η υιοθέτησή της από τη Συρία σημειώνονται «υπό την απειλή ανάληψης στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ».
Η εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ αναφέρει ότι «η Συρία καλωσορίζει την πρόταση της Ρωσίας για τα χημικά όπλα», ενώ η εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς τονίζει ότι «Ρωσία και Συρία αξιοποιούν το άνοιγμα Κέρι για συμφωνία», ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο CNN προβάλλει το ερώτημα: «Στο δρόμο της εξόδου από την κρίση για τη Συρία;»
Την ίδια στιγμή, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, μόλις επέστρεψε από την επίσκεψή του στη Ρωσία, δήλωσε ότι ίσως ζητήσει τη μεταφορά των χημικών όπλων του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ σε συριακές πόλεις όπου θα είναι εφικτό να αποθηκευτούν με ασφάλεια και να καταστραφούν.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί απόψε με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τους συμβούλους του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας. Η εικόνα που επικρατεί στο Κογκρέσο, εν όψει των ψηφοφοριών στις ολομέλειες της Γερουσίας και της Βουλής, δεν φαίνεται να είναι ενθαρρυντική για τις επιδιώξεις του προέδρου Ομπάμα, όπως εκτιμούν αμερικανικά ΜΜΕ, κρίνοντας ως βέβαιη την απόρριψη της πρότασης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Επίσης, σύμφωνα με μία δημοσκόπηση, έξι στους δέκα Αμερικανούς τάσσονται εναντίον ενός αμερικανικού πλήγματος κατά της Συρίας.
Ο πρόεδρος Ομπάμα παραχώρησε σήμερα συνεντεύξεις σε τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας, οι οποίες θα προβληθούν απόψε, σε μια προσπάθεια να πείσει την αμερικανική κοινή γνώμη και τα μέλη του Κογκρέσου για την αναγκαιότητα της επιχείρησης.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να συζητήσουν με τη Ρωσία για να προσδιορίσουν εάν είναι αξιόπιστη η πρόταση της Μόσχας να τεθεί το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας υπό διεθνή έλεγχο, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, Μπεν Ρόουντς. Μιλώντας στο κανάλι MSNBC ο Ρόουντς προειδοποίησε πάντως ότι η Ουάσινγκτον δεν πρόκειται να χαλαρώσει τις πιέσεις που ασκεί στη Δαμασκό, εκφράζοντας αμφιβολίες για μια τακτική που έχει ως στόχο να καθυστερήσει την έναρξη μιας στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
«Πιστεύω ότι πρέπει να παραμείνουμε σε επαφή (με τη Ρωσία) και με άλλες χώρες για να εκτιμήσουμε τη σοβαρότητα αυτής της πρότασης», δήλωσε ο Ρόουντς, ο οποίος είναι αναπληρωτής σύμβουλος του Ομπάμα σε θέματα εθνικής ασφάλειας. «Ταυτοχρόνως, είναι πολύ σημαντικό να μην χαλαρώσουμε τις πιέσεις», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι η Ουάσινγκτον θα λάβει υπόψη της τη ρωσική πρωτοβουλία «εφόσον πρόκειται για μια αξιόπιστη πρόταση» και όχι «μια νέα απόπειρα για την καθυστέρηση» μιας στρατιωτικής επιχείρησης.
Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ δήλωσε ότι «όλα όσα έκανε ο (πρόεδρος της Συρίας) Άσαντ τα τελευταία δύο χρόνια ήταν ακριβώς το αντίθετο» από το να θέσει υπό έλεγχο τα χημικά όπλα που διαθέτει. Εξέφρασε επίσης τον «σκεπτικισμό» της Ουάσινγκτον μολονότι εκτίμησε ότι θα ήταν «θετικό» οποιοδήποτε μέτρο είχε ως στόχο να ελεγχθεί το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας.
Πηγή: AMΠE
anixneuseis.gr

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'