Συγκρούσεις σε πολλές πόλεις της Τουρκίας - 6ος Νεκρός διαδηλωτής

A riot police fires plastic paintball gun pellets to disperse protesters during a protest in İstiklal Avenue Sept. 10. Turkish police fired rounds of teargas to disperse a crowd of several hundred demonstrators rallying in Istanbul against the death of a protester in Antakya earlier in the day. REUTERS photo Δακρυγόνα χρησιμοποίησε η Τουρκική αστυνομία για να διαλύσει τα πλήθη που συγκεντρώθηκαν για να καταγγείλουν τον θάνατο διαδηλωτή. Διεκόπη ο αγώνας Τουρκία-Σουηδία λόγω δακρυγόνων. Συγκρούσεις σε πολλές πόλεις της Τουρκίας.

Οι διαδηλωτές  οργάνωσαν νέες διαδηλώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες ξημερώμτα της 10 Σεπτεμβρίου, ομάδες διαδηλωτών συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης για να καταγγείλουν το θάνατο ενός διαδηλωτή στην Αντιόχεια κατά τη διάρκεια αστυνομικής επέμβασης καταστολής.

Καθώς το πλήθος συγκεντρωνόταν σε μεγάλους αριθμούς στην πλατεία Ταξίμ, η αστυνομία τους έσπρωξε κάτω από το πεζοδρόμιο στην λεωφόρο Istiklal, προκειμένου να αποφευχθεί η συγκέντρωση που λάμβανε χώρα.

Η αστυνομία κατέφυγε  πάλι στα δακρυγόνα και κανόνια νερού, κυνηγώντας τους  διαδηλωτές στη λεωφόρο Istiklal και στα πολλά στενά δρομάκια της περιοχής.

Μια άλλη διαμαρτυρία είναι επίσης σε εξέλιξη στην περιοχή του Kadikoy, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Ο Αχμέτ Atakan, 22 ετών, πέθανε τις πρώτες πρωινές ώρες της 10ης Σεπτέμβρη στην Αντιόχεια, όπου είχε ενταχθεί σε μια διαδήλωση για να διαμαρτυρηθούν για το χειρισμό της αστυνομίας στις διαδηλώσεις για τη Μέση Ανατολή στην  Άγκυρα,στο Πολυτεχνείο (ODTÜ).

Οι μάρτυρες και οι διαδηλωτές  ισχυρίστηκαν ότι ο Atakan χτυπήθηκε στο κεφάλι από ένα κάνιστρο αερίου από την αστυνομία. Ωστόσο, η τουρκική αστυνομία κυκλοφόρησε μια ανακοίνωση λέγοντας ότι πλάνα από μια φωτογραφική μηχανή της αστυνομίας έδειχναν ότι ο Atakan είχε πέσει από ένα κτίριο και ότι καμία παρέμβαση από την αστυνομία δεν ήταν ορατή.

Ένας γιατρός παρόν κατά την προκαταρκτική αυτοψία του διαδηλωτή δήλωσε ότι δεν υπήρχε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι ο τελευταίος είχε πέσει από ένα κτίριο.

Λίγο νωρίτερα, η αστυνομία είχε σφραγίσει το πάρκο Gezi, δίπλα στην πλατεία, για να αποφευχθούν ακόλουθες προσκλήσεις για κοινωνική αναταραχή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, για συγκέντρωση.

Στη πλατεία Taksim, όπου ξεκίνησαν οι πρώτες διαμαρτυρίες ενάντια στην καταστροφή των δένδρων στο πάρκο Gezi μήνες πριν, έχει προγραμματιστεί μια δημόσια συγκέντρωση γύρω στις 19:00.
"Εμείς θα συγκεντρωθούμε στο Ταξίμ με γαρίφαλα για την μνήμη του Αχμέτ Atakan και να καταγγείλουμε τη βία της αστυνομίας," 
είπε η ομάδα μέσω των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης .

Παρόμοιες εκκλήσεις για διαμαρτυρίες έχουν επίσης γίνει στην Άγκυρα, τη  Σμύρνη, το Eskişehir, τα Άδανα, την Αττάλεια και το Kocaeli.

Εν τω μεταξύ, ο κάτω των 21 ετών ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ της Τουρκίας και της Σουηδίας στο Recep Tayyip Erdoğan Stadium στην περιοχή Kasımpaşa, διακόπηκε λόγω δακρυγόνων που έπεσαν γύρω περιοχή Ταξίμ.

Συγκρούσεις στην Αντιόχεια

Νέες διαμαρτυρίες είναι επίσης σε εξέλιξη στη νότια πόλη της Armutlu γειτονική της  Αντιόχειας, όπου ο Atakan έχασε τη ζωή του, μετά την κηδεία του. Η αστυνομία απάντησε με καταιγισμό δακρυγόνων, κανόνια αερίου και νερού, καθώς ορισμένοι διαδηλωτές δημιούργησαν οδοφράγματα με ελαστικά αυτοκινήτων και  τους έβαλαν στην φωτιά.

Ο Atakan είναι ο έκτος διαδηλωτής που σκοτώθηκε σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Τουρκία αυτό το καλοκαίρι, μετά από τους Comerţ (22), Κορκμάζ (19), Ethem Sarısülük (26), Μεχμέτ Ayvalıtaş (20) και Medeni Yıldırım (18). Ο Αξιωματικός της αστυνομίας Μουσταφά Sarı, επίσης, πέθανε μετά από πτώση από μια γέφυρα, ενώ επιδίωξε να κυνηγήσει διαδηλωτές στα Άδανα.       
http://www.hurriyetdailynews.com/police-fire-tear-gas-to-disperse-crowds-gathered-to-denounce-protesters-death.aspx?pageID=238&nID=54231&NewsCatID=341   
ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΧΟΥΡΙΕΤ :
Corfiatiko
Διόρθωση
ΑΟΡΑΤΟΣ για τα ΑΟΡΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'