Τεράστια νίκη στο Ιράν για τον μεταρρυθμιστή (;) Χασάν Ρουχανί

Ο φερόμενος ως μεταρρυθμιστής, Χασάν Ρουχανί, θα είναι ο νέος πρόεδρος του Ιράν. Σύμφωνα με όσα μετέδωσαν ιρανικά μέσα ενημέρωσης, ο Ρουχανί εξασφάλισε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% (πληροφορίες κάνουν λόγο για 50,7%) με το οποίο αναδεικνύεται ως ο επόμενος πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, επικρατώντας κατά κράτος εναντίον και των εφτά αντιπάλων του.

Είναι ωστόσο αξιοσημείωτο, ότι ο Ρουχανί ήταν ο μοναδικός κληρικός από τους συνολικά οχτώ υποψήφιους. Επίσης, θα πρέπει να επισημανθεί ότι είναι ένας «άνθρωπος του συστήματος» που προέκυψε μετά την ισλαμική επανάσταση του Αγιατολάχ Χομεϊνί το 1979. Βέβαια, η κριτική του στάση στις βιαιοπραγίες της αστυνομίας εναντίον φοιτητών και ο γενικότερα μειλίχιος λόγος του, μαζί με την εν γένει συμπεριφορά του, φαίνεται ότι άγγιξε τους Ιρανούς και τον τίμησαν με την ψήφο τους.
Από την πλευρά της Δύσης, δεν μπορούν παρά να ευελπιστούν όπως η εκλογή ενός νέου και εν πολλοίς άφθαρτου στην πορεία τόσων ετών κληρικού στο σιιτικό Ιράν, να σηματοδοτήσει μια στάση που θα επιτρέψει να ανατείλει μια νέα μέρα στις διμερείς σχέσεις, να βρεθεί μία λύση που θα «θάψει» οριστικά τα σενάρια πολέμου στην περιοχή και η μεγάλη δημοκρατία του Ιράν να επιστρέψει στη θέση που της αξίζει στη διεθνή κοινότητα.
Διότι μπορεί η στάση μας να είναι επικριτική απέναντί τους, όμως γεγονός παραμένει ότι πρόκειται για έναν λαό με μεγάλη παιδεία, πολιτισμό και Ιστορία, οπότε η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος δεν έχει την πολυτέλεια να έχει το Ιράν σε απομόνωση. Απλά, πρέπει να βρεθεί μία λύση στο περίφημο πυρηνικό πρόγραμμα που ευλόγως ανησυχεί πολύ περισσότερες χώρες από το Ισραήλ στην περιοχή και έχει δημιουργήσει τις συνθήκες για τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση.
Οι προσδοκίες θα είναι συντηρητικές, ποτέ όμως δεν ξέρεις το είδους ανατροπές επιφυλάσσουν οι διεθνείς σχέσεις στις ημέρες μας. Εμείς, πέρα από τον σεβασμό στην απόφαση του ιρανικού λαού, θα ευχηθούμε το ελληνικότατο «καλορίζικος και σιδεροκέφαλος», μαζί με τις ευχές μας να κάνει τη διαφορά και να αφήσει ένα τεράστιο κεφάλαιο στην παγκόσμια Ιστορία.
http://www.defence-point.gr

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'