Ασθένεια Morgellons: φοβερή πραγματικότητα ή μαζική υστερία;

Φωτογραφία: Flickr.com
 Εάν ακόμη δεν γνωρίζετε αυτήν την πλέον αμφιλεγόμενη και μυστηριώδη ασθένεια της τελευταίας δεκαετίας, ήρθε η ώρα να μάθετε περισσότερα γι’ αυτήν. Ωστόσο, να είστε προσεκτικοί...

Γιατί ξαφνικά τα περίεργα συμπτώματα μπορεί να εντοπιστούν και σε σας. Φάρμακο γι’ αυτή τη μάστιγα ακόμη δεν έχει βρεθεί. Και αν συνεχίζετε να διατηρείτε το ενδιαφέρον σας και δεν φοβάστε, τότε αυτό το άρθρο είναι για σας.

Ο κόσμος έμαθε για πρώτη φορά για την ασθένεια Morgellons (ή την ασθένεια των ινών) σχετικά πρόσφατα, το 2002, όταν η νοικοκυρά Mέρι Λεϊτάο, η οποία εργαζόταν πριν την άδεια εγκυμοσύνης σε εργαστήριο νοσοκομείου, αφαίρεσε από ένα μολυσμένο απόστημα στο χείλος του γιου της Άντριου μια λεπτή ίνα, που έμοιαζε με χνούδι πικραλίδας (ταραξάκου ή αγριοράδικου). Σύντομα μικροσκοπικές πληγές άρχισαν να εμφανίζονται σε όλο το σώμα του μωρού και από αυτές άρχισαν να βγαίνουν παράξενες ίνες λευκού, μαύρου και κόκκινου χρώματος. Το αγόρι παραπονέθηκε στη μητέρα του ότι «κάτω από το δέρμα του περπατούν ζωύφια». Η κα Λεϊτάο απευθύνθηκε σε οκτώ γιατρούς, προσπαθώντας να καταλάβει τί πραγματικά συμβαίνει με το γιο της, αλλά δεν κατάφερε να πάρει μια σαφή απάντηση. Όλοι οι γιατροί, σαν ένας, έλεγαν ότι το αγόρι ήταν απόλυτα υγιής και ότι οι «περίεργες ίνες», που έβγαιναν από το σώμα του, ήταν απλώς ίνες από τα ρούχα του, που είχαν κολλήσει στις πληγές.

Η Μέρι αποφάσισε να ξεκινήσει δική της έρευνα (καθώς είχε κάνει ιατρικές σπουδές) και αφού εξέτασε εξαντλητικά στο μικροσκόπιο τις «ίνες» από τις πληγές του γιου της, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν είναι συνθετικές ίνες ενδυμάτων, κλινοσκεπασμάτων ή παιδικών παιχνιδιών, που είχαν έρθει σε επαφή με το δέρμα του αγοριού. Αναζητώντας πληροφορίες στο Διαδίκτυο ανακάλυψε ότι όχι μόνο ο γιος της έπασχε από αυτήν την τρομερή ασθένεια, που οι γιατροί αρνούνται να αναγνωρίσουν, αλλά πάρα πολλοί άλλοι άνθρωποι. Τότε μαζί με το σύζυγό της ίδρυσαν μια οργάνωση για τη μελέτη της ασθένειας αυτής, την οποία ονόμασαν ασθένεια Morgellons.

Σχετικά με το πώς μοιάζουν οι άνθρωποι, που πάσχουν από αυτήν την ασθένεια και ποια είναι τα βασικά συμπτώματά της μίλησε στη «Φωνή της Ρωσίας» ο δερματολόγος Αλεξάντρ Τσβετκέβιτς:

Στην έως τώρα εμπειρία μου υπήρχαν μόνο δύο ασθενείς με παρόμοια «ασθένεια». Και οι δύο ξεχώριζαν για το πρησμένο, οιδηματώδες δέρμα τους στο σημείο που σχηματίζονταν πληγές. Αυτό το αποδίδω πρώτα από όλα στο έντονο ξύσιμο του δέρματος, καθώς υπήρχε αδιάκοπη φαγούρα. Κατά την εξέταση δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη οποιωνδήποτε «ινών», για τις οποίες παραπονούνταν οι ασθενείς. Κάναμε κλινικές αναλύσεις για παράσιτα, αλλά επίσης δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξή τους. Τείνω να πιστεύω ότι η φαγούρα θα μπορούσε να εμφανιστεί λόγω του νευρικού στρες. Και τί κάνουν οι άνθρωποι όταν αρρωσταίνουν; Δυστυχώς δεν καταφεύγουν στους γιατρούς, αλλά ζητούν βοήθεια στο Διαδίκτυο. Βρίσκουν κάποιο φόρουμ συζήτησης, όπου αμφισβητήσιμοι εμπειρογνώμονες ή απλοί άνθρωποι τους δίνουν συμβουλές πώς είναι καλύτερα να θεραπευτούν. Προκύπτει ένας φαύλος κύκλος. Οι άνθρωποι, που διάβασαν τρομερές ιστορίες στο Διαδίκτυο, κάνουν οι ίδιοι τη διάγνωση για τον εαυτό τους και εν συνεχεία κανείς γιατρός πλέον δεν μπορεί να τους μεταπείσει ότι είναι υγιείς. Πιστεύω ότι η ασθένεια Morgellons είναι ψυχική διαταραχή. Και οι «άρρωστοι» δεν είναι ασθενείς για τους παθολόγους και τους δερματολόγους, αλλά για τους ψυχιάτρους.

Το πιο τρομακτικό είναι ότι οι άνθρωποι, που υποφέρουν από αυτήν την ασθένεια, γίνονται όλο και περισσότεροι. Το 2012 μόνο στις ΗΠΑ είχαν καταγραφεί περισσότερα από 5 εκατομμύρια περιστατικά, που απευθύνθηκαν σε κλινικές με το πρόβλημα αυτό. Οι ασθενείς είναι πεπεισμένοι ότι αφαιρούν από τις πληγές, που συνοδεύονται με κνησμό, μυστηριώδεις ίνες, οι οποίες ξεφυτρώνουν απευθείας από τα μολυσμένα σημεία και επίσης αναφέρουν ότι έχουν δει στους πόρους του δέρματος κάτι παρόμοιο με αυγά παρασίτων. Για να αντιμετωπιστούν όλα αυτά, πλένονται συνεχώς, τρίβοντας το δέρμα τους μέχρι να ματώσει με σκληρά σφουγγάρια και στη συνέχεια απολυμαίνουν όλο το σώμα τους με ξύδι ή οινόπνευμα.

Οι γιατροί και οι ψυχίατροι θεωρούν ότι οι ίνες (μερικές φορές εντοπίζονται κατά την εξέταση) έχουν εξωτερική προέλευση, δηλαδή απλώς κολλούν στις εξέχουσες άκρες των ελκών και πληγών του δέρματος. Οι ασθενείς πιστεύουν ότι η κυβέρνηση περιφρονεί σκοπίμως την ασθένειά τους, διότι πραγματοποιεί στους ανθρώπους μυστικά πειράματα. Ορισμένοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι οι «ίνες» προκαλούνται από μεταλλάξεις λόγω της κατανάλωσης τροφών με γενετικά τροποποιημένες ουσίες (ΓΤΟ).

Έτσι είτε αλλιώς, ο αριθμός των «ψευδο-ασθενών» προκαλεί ορισμένες αμφιβολίες... Πώς είναι δυνατό εκατομμύρια άνθρωποι να μην μπορούν να διακρίνουν τις συνηθισμένες ίνες των ρούχων από τις ίνες, που προέρχονται από τις δικές τους αιμάσσουσες πληγές και τα δερματικά τους έλκη; Και γιατί οι γιατροί αποδίδουν τα πάντα σε ψυχικές ασθένειες ή παραισθήσεις; Πού είναι η αλήθεια σε αυτήν την περίπτωση είναι δύσκολο να πει κανείς. Ένα πράγμα είναι σαφές: εάν ξαφνικά ένα πρωί ξυπνήσετε από αφόρητη φαγούρα σε όλο το σώμα... να πάτε στο γιατρό, γιατί μπορεί απλά να φταίει το άγχος.
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'