Σχέδιο της NASA για την αντιμέτωση των αστερoειδών: πολλές ασάφειες

Μπορίς Πάβλιστσεφ
Η Υπηρεσία Διαστήματος των ΗΠΑ NASA πρότεινε στη Ρωσική Υπηρεσία Διαστήματος Ροσκόσμος να υλοποιήσουν από κοινού ένα ενδιαφέρον σχέδιο. Όπως είπε ο επικεφαλής της Ροσκόσμος Βλαντίμιρ Ποπόβκιν, γίνεται λόγος για την «ρυμούλκηση» σε τροχιά της Σελήνης ενός μικρού αστεροειδούς, έτσι ώστε να διεξάγονται εκεί συγκεκριμένες έρευνες και εργασίες». Δηλαδή να σταλεί εκεί επανδρωμένη αποστολή ή να μελετηθεί αυτός ο αστεροειδής με τη βοήθεια αυτόματων συσκευών.

Η συνέντευξη του Βλαντίμιρ Ποπόβκιν στη «Ροσίησκαγια γκαζέτα» συνέπεσε χρονικά με την δημοσίευση ενός νέου σχεδίου της NASA στις ΗΠΑ. Το 2019 οι Αμερικανοί σχεδιάζουν να πιάσουν με διαστημόπλοιο-ρομπότ έναν αστεροειδή βάρους 500 τόνων και να τον μεταθέσουν σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Ύστερα από 2 χρόνια προβλέπεται να σταλούν εκεί αστροναύτες με το διαστημόπλοιο «Ωρίων», το οποίο πρόκειται να κατασκευαστεί μέχρι τότε. Το πλήρωμα θα βγει στην επιφάνεια αυτού του ουράνιου σώματος και θα πάρει δείγματα του εδάφους του. Η αποστολή θα κοστίσει 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Στο πρώτο της στάδιο που προγραμματίζεται για το οικονομικό έτος 2014 η NASA αναμένεται να ζητήσει 100 εκατομμύρια δολάρια για την επιλογή του βέλτιστου αστεροειδή.
Σε σχέση με αυτό δημιουργείται το εξής ερώτημα: Ποιός θα είναι ο ρόλος της Ρωσίας; Απαντώντας σ΄αυτή την ερώτηση, ο αρχισυντάκτης του περιοδικού «Νέα της Κοσμοναυτικής» Ιγκόρ Μαρίνιν είπε:
- Επειδή δεν υπάρχει ακόμα κανένα συγκεκριμένο σχέδιο, είναι πρόωρα να μιλάμε για τον βαθμό της συμμετοχής μας. Οι ΗΠΑ, κατά τη γνώμη μου, δεν θα βρουν εκείνα τα δισεκατομμύρια που απαιτούνται για την εφαρμογή αυτού του προγράμματος, Όλα αυτά θα παραμείνουν εξερευνητικές εργασίες σχετικά με τη δυνατότητα πραγματοποίησης τέτοιου πειράματος. Η υπόθεση δεν θα προχωρήσει πιο πέρα, επειδή απαιτούνται πολύ μεγάλες δαπάνες. Νομίζω ότι το σχέδιο αυτό είναι απραγματοποίητο.
Η Ρωσία έχει καλούς ειδικούς και πολύ καλή βιομηχανική βάση. Αλλά θα θελήσουν άραγε οι Αμερικανοί να φορτώσουν με παραγγελίες τον ρωσικό διαστημικό κλάδο, όταν ο δικός τους περνάει δύσκολους καιρούς,- αναρωτιέται ο Γιούρι Καράς αντεπιστέλλον μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Κοσμοναυτικής.
- Στις ΗΠΑ ισχύει η αρχή, που λέει ότι όποιος συμμετέχει σε κάποιο διεθνές σχέδιο, πληρώνει ο ίδιος για τη συμμετοχή του. Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι οι Αμερικανοί θα προσκαλέσουν τη Ρωσία σ’ αυτό το σχέδιο, η ίδια η Ρωσία θα πληρώσει για τη συμμετοχή της. Εννοείται, ότι αυτό σημαίνει βέβαια, κάποια κίνηση προς τα εμπρός, αλλά και εδώ όλα εξαρτώνται από τον ρόλο στον οποίο μπορεί να προσκληθεί.
Οι ασάφειες δεν εξαντλούνται με τα προαναφερόμενα. Ας θυμηθούμε ότι ο σκοπός του στρατηγικού διαστημικού προγράμματος των ΗΠΑ ήταν η απόβαση ανθρώπων σε αστεροειδή μέχρι το 2025. Ο στόχος αυτός δεν έχει καταργηθεί από κανένα. Τότε πως συμβιβάζεται με το 2021 και με το νέο, συνδεδεμένο με τους αστεροειδείς σχέδιο; Είναι το ίδιο; Ίσως επεκτείνονται τα χρονικά όρια για 4 χρόνiα,- συλλογίζεται ο Γιούρι Καράς.
- Όλο και περισσότεροι ειδικοί της NASA καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η αποστολή σε αστεροειδή δεν θα δώσει σχεδόν τίποτα. Είναι πιο ενδιαφέρον να πετάξουμε στον Άρη, κάτι που είναι πιο δικαιολογημένο από πολλές απόψεις.
Μάλλον, τις προσεχείς εβδομάδες θα μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες για την νέα αποστολή. Αν το σχέδιο αυτό υλοποιηθεί κάποτε, το αναμφισβήτητο όφελός του θα είναι τότε η απόκτηση συγκεκριμένης πείρας σύλληψης και μετάθεσης του αστεροειδούς, κάτι που αργά ή γρήγορα θα αποδειχθεί οπωσδήποτε χρήσιμο.

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'