Η Αθήνα ως τζαμοχανείον – IVα

arxigramma-Mου έφυγε λίγο η μαγκιά, κατά το κοινώς λεγόμενον, ώσπου να φτιάξω ένα τοπογραφικό της προκοπής των δημοτικών διαμερισμάτων της Αθήνας. Πάλι τραγικά απών ο …δήμιος Αθηναίων, αλλ’ ας είναι καλά η Γουϊκιμάπια. Έφτιαξα (με screen captures και copy-paste) μία εμβαλωματική δουλειά (“πάτσγουερκ”, κοινώς), η οποία είναι η εξής – σε σμίκρυνση 40% :
dhmotika-diamerismata-A8hnas-leptomereies

Αν θέλετε ν’ ακολουθήσετε την εργασία μου, βάλτε στα ψαχτήρια: “1ο δημοτικό διαμέρισμα δήμου Αθηναίων” (2ο, 3ο, και ούτω καθ’ εξής), και πάτε στον σύνδεσμο της Γουϊκιμάπια. (Έτσι, είναι πιό εύκολο, παρά από την αρχική σελίδα της. Εκτός αν βάλετε τα ίδια πράγματα στο δικό της ψαχτήρι.) Μόνη εξαίρεση το 7ο διαμέρισμα, το οποίο είναι σημειωμένο μεν, αλλά κάποιος το βάφτισε “7η δημοτική κοινότητα (κτλ κτλ)”. (Δηλαδή, αν ψάχνετε γιά “7ο δημοτικό διαμέρισμα”, θα ψάχνετε χωρίς αποτέλεσμα.)
Από εκεί και μετά, κάνετε: (a) screen capture, (β) κόψιμο περιγράμματος, (γ) αντιγραφή κομμένου μέρους, (δ) επικόλληση με προσοχή στη λεπτομέρεια – και στην ίδια κλίμακα των χαρτών. Κι έτσι, προκύπτει αυτό που βλέπετε. (Οι κόκκινες γραμμές είναι τονισμένες από μένα, με χοντρό “μολύβι”.)
Είναι φανερό ότι το τοπογραφικό αυτό έχει μεγαλύτερο ύψος, απ’ ό,τι πλάτος, κι έτσι αποκλείεται η τοποθέτηση των τζαμιών σε επάλληλους κύκλους. Μας μένουν, συνεπώς, το 5-8-5/γωνα (συν κέντρο), και το 6-6-6 (!!!)/γωνα (συν κέντρο). Τελικά, προκύπτει ότι:
  • Ή πρέπει να χαλάσουμε τα κανονικά σχήματα των πολυγώνων.
Δηλαδή, ναι μεν μπορούμε να τα κρατήσουμε ισόπλευρα, αλλά δεν θα είναι και ισογώνια. Θα είναι “τραβηγμένα” – σα να τα ζωγραφίσαμε σε τσίχλα, και κάποιος πιτσιρικάς ήρθε και την τράβηξε.
  • Ή μας μένει μονάχα το 5-8-5, με μία ελαφρά απόκλιση από τις αρχικές απαιτήσεις του προβλήματος. (Εξηγώ παρακάτω.)
Η μόνη δυνατή διάταξη, λοιπόν, των τζαμιών, είναι η εξής – όπου οι αριθμοί δείχνουν τα δημοτικά διαμερίσματα, και η μπορντώ κουκκίδα το κεντρικό τζαμί:
tzamia-A8hnas-teliko-2
Έχω να κάνω μερικές σημαντικές παρατηρήσεις.
Οι αρχικές μου υποψίες, ότι τα τζαμιά θα χτιζόντουσαν σε δύο ομόκεντρους κύκλους, οι οποίοι θα “έπνιγαν” τον Παρθενώνα, δεν επαληθεύονται – κι ευτυχώς. (Σεκφτόμουνα κι άλλα πολλά… πχ ότι οκτώ πόδια έχει κι η αράχνη – η οποία δεν τα πήγαινε και τόσο καλά με τη Θεά Αθηνά. Όλ’ αυτά, τζάμπα – ως απεδείχθη.)  Ωστόσο, τρία απ’ αυτά βρίσκονται ακριβώς απο πάνω από αρχαιολογικούς χώρους, άρα η θεμελίωσή τους θα κάνει ζημιά.
Και δεν μιλάμε μονάχα γιά αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και γιά χώρους “παράξενου” ενδιαφέροντος!
Λέω, να τα δούμε ένα-ένα χωριστά πού τοποθετούνται. Σε μεγέθυνση του αστικού περιβάλλοντος, διότι στο παραπάνω σχήμα “θα μας βγουν τα μάτια”. Αρχίζουμε από την κάτω μύτη του πενταγώνου, στο 2ο διαμέρισμα, και πάμε ανάποδα απ’ τους δείκτες των ρολογιών.
Επειδή δεν γνωρίζω τα πάντα, εννοείται πως θέλω τη βοήθειά σας, γιά το αν υπάρχει κάτι σημαντικό στην περιοχή, ή …στο υπέδαφος!
Το πρώτο τζαμί, λοιπόν, τοποθετείται κάπου εδώ:
tzami-01
Το 2ο:
tzami-02
Στην πλατεία Βαρνάβα, πίσω απ’ το Καλλιμάρμαρο. Εδώ, όμως, ηχεί ο πρώτος κώδωνας κινδύνου!!! Όσοι έχετε συμμετάσχει σε λαϊκούς αγώνες δρόμου κτλ με τερματισμό στο Στάδιο, θα ξέρετε ότι κάπου στο πέταλο βρίσκονται οι βρύσες, όπου ξεδιψάνε οι δρομείς μετά τον τερματισμό. Αλλά μερικοί-ες σίγουρα γνωρίζετε ότι εκεί (δηλ. στα σπήλαια του Σταδίου) βρίσκεται μία απ’ τις εισόδους στην υπόγεια Αθήνα, η οποία είσοδος σήμερα είναι σφραγισμένη και κλειστή γιά το κοινό.
Το τούννελ που ξεκινάει απ’ αυτήν, περνάει απ’ το Ζάππειο και τη Βουλή!
Άρα, τί γυρεύει η αλεπού το τζαμί εκεί;
Το 3ο:
tzami-03
Χέχέ! Ακριβώς δίπλα στην πλατεία Κολωνακίου!!! Έτσι! Έτσι! Γουστάρω! Να υλοποιηθούν και οι θεωρίες των “κοσμοπολιτών” και “ανεκτικών” κονομημένων της Αθήνας, περί “ανοχής στο διαφορετικό”, και λοιπές θρίχες κατσαρές. Τί, δηλαδή; Μονάχα στα λόγια;
Να πίνετε τον -ακριβό- καφέ σας, κονομημένα λαμόγια, και να σας γαμάει τα νεύρα το μεγάφωνο του μουεζίνη! Και ταυτόχρονα να βλέπετε το θέαμα απείρων παρατεταγμένων απλύτων κώλων να νεφελοκοκκυγούν πεντάκις ημερησίως! (Αν καί δεν υπάρχει ελπίδα να βάλετε ποτέ μυαλό, “ανεκτικοί στο διαφορετικό” κοσμοπολίτες μαλάκες – ούτε μ’ αυτόν τον τρόπο.)
Το 4ο τζαμί – κάπου στη βορειοανατολική πλευρά του Λυκαβηττού:
tzami-04
Ετούτο εδώ είναι το μόνο, το οποίο δεν εκπληρώνει την απαίτηση ν’ ανήκει στο δημοτικό διαμέρισμα που “πρέπει”. (Εν προκειμένω, στο 7ο.) Βρίσκεται λίγο νοτιώτερα. Αλλά, ή θ’ αλλάξουμε το τοπογραφικό ψιλοαγρίως, ή θα το δεχθούμε ως έχει.
Γνώμη μου είναι πως εκεί ακριβώς θα τοποθετηθεί, και θα το δικαιολογήσουν με την δήθεν έλλειψη ελευθέρων οικοπέδων στην περιοχή. Άλλοι, πάλι, φελλοί, θα μιλήσουν γιά αρμονία με το πράσινο του λόφου, κτλ κτλ κτλ. Από δικαιολογίες κι όμορφα λόγια, άλλο καλό! (Εδώ δεν είπανε του κόσμου τις μαλακίες, ότι δήθεν “δένει αρμονικά με τον Παρθενώνα” το καρακίτς -και τίγκα στο τσιμέντο και το γκρίζο τσιμεντόχρωμα- νέο μουσείο Ακρόπολης; Μη φοβάστε, από ρήτορες κι εξυπνάκηδες του πρωκτού, ποτέ δεν είχαμ’ έλλειψη σ’ αυτή τη χώρα. Τώωωρα θα χαθούν; Ά μπάαα!…)
Γιά τους πιστούς μωαμεθανούς, δε, θα θεωρηθεί ότι ανήκει στο 7ο διαμέρισμα. Κι εκεί θα πηγαίνουν οι …ενορίτες του 7ου να …τζαμιάζονται! (Κατά το: “εκκλησιάζονται”! :-) )
Το 5ο:
tzami-05
Δεν γνωρίζω τί βρίσκεται στην περιοχή.
Θα συνεχίσουμε με το δεύτερο μέρος των λεπτομερών τοπογραφικών.
(συνεχίζεται)
http://ergdhmerg.wordpress.com

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'