Κατασκοπευτικές ιστορίες



© Фото: "Вести.Ru"





 Εκτυπώστε το άρθρο Ενημερώστε το φίλο σας για το Email  Προσθέστε στο μπλογκ
Ο πρώην σύμβουλος του πρωθυουργού της Μεγάλης Βρετανίας Τόνι Μπλερ Τζόναταν Πάουελ παραδέχθηκε ότι πριν 5 χρόνια οι υπάλληλοι των μυστικών υπηρεσιών χρησιμοποιούσαν ειδικό εξοπλισμό καμουφλαρισμένο ως πέτρα, για την κατασκοπεία κατά της Ρωσίας.
Σήμερα στην Αγγλία ξεκινά η σειρά του BBC αποτελούμενη από τέσσερα επεισόδια. Η σειρά αυτή εκτός των άλλων αναφέρεται και στην αποστολή της κατασκοπευτικής υπηρεσίας της Βρετανίας. Στη Ρωσία αυτή η ιστορία έγινε ευρέως γνωστή το Ιανουάριο του 2006. Τότε στη ρωσική τηλεόραση προβλήθηκε η ταινία για την επιχείρηση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλέιας FSB για την αποκάλυψη του βρετανικού κατασκοπευτικού δικτύου. Γινόταν λόγος για τέσσερεις Βρετανούς «διπλωμάτες». Ένας από αυτούς, γραμματέας-αρχειοφύλακας της βρετανικής πρεσβείας Κρίστοφερ Πιρτ τοποθέτησε σε μια δεντρόφυτη πλατεία της Μόσχας μια συσκευή λήψης και μετάδοσης πληροφοριών καμουφλαρισμένη ως πέτρα. Όταν ενας πράκτορας  της βρετανικής κατασκοπείας περνούσε την «πέτρα» με φορητό υπολογιστή του στα χέρια, η συσκευή αυτή λάμβανε είτε μετέδιδε πληροφορίες από αυτόν. Στη συνέχεια τη συσκευή πλησίαζε Βρετανός κατάσκοπος και πάλι λάμβανε είτε μετέδιδε πληροφορίες.
Όταν το σχήμα μετάδοσης πληροφοριών αποκαλύφθηκε, η Μεγάλη Βρετανία κατηγόρησε τη Ρωσία για συκοφαντία και πρόκληση. Επιπλέον οι υπάλληλοι της Mi-6 προσβλήθηκαν γιατί τους υποπτεύτηκαν για χρήση τόσο απλών απαρχαιωμένων μεθόδων». Μαλλόν οι Βρετανοί δεν ξέρουν τη ρωσική παροιμία που λέει ότι εχθρός του καλύτερου είναι το βέλτιστο.  Αλλά γίνεται και σύγχυση. Στο θέμα αναφέρεται το μέλος του Συμβουλίου Εξωτερικής και Αμυντικής πολιτικής της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αλεξάντρ Μιχάιλοβ.
- Τη δεκαετία του 70 κοντά σε ένα αεροδρόμιο της Μόσχας εντοπίστηκε ενα «κούτσουρο» στο οποίο βρισκόταν συσκευή μετάδοσης υψηλής τεχνολογίας. Μέσω ραδιοεπικοινωνίας η συσκευή συγκέντρωνε πληροφορίες και τις μετέδιδε σε δορυφόρο των ΗΠΑ. Αυτο το καμουφλάρισμα εντοπίστηκε τυχαία. Κάποιος συλλέκτης μανιταριών ήθελε να καθήσει πάνω σε αυτό, το «κούτσουρο» έσπασε και μέσα του εντοπίστηκε αυτή η συσκευή που τώρα εκτίθεται στο μουσείο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας FSB.
Όπως υποστηρίζουν οι υπάλληλοι των ειδικών υπηρεσιών, οι αποκαλύψεις της δράσης κατασκόπων γίνονται πολύ συχνά. Αλλά μόνο μερικά από αυτά γνωτοποιούνται. Στο θέμα αναφέρεται ο γενικός διευθυντής του Συμβουλίου Εθνικής Στρατηγκής της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βαλέρι Χομιακόβ.
- Π.χ. με την Κίνα έχουμε επιτευχθεί συμφωνία. Σε περίπτωση αποκάλυψης κάποιου κατασκόπου δεν το ανακοινώνουμε δημόσια. Αλλά στις κινέζικες υπηρεσίες ανακοινώνεται το εξής: «Ο υπάλληλός σας αποκαλύφθηκε, πάρτε τον πίσω». Στις κατασκοπευτικές υποθέσεις η πολιτική πάντα παίζει ορισμένο ρόλο. Αν οι σχέσει μας με τη Μεγάλη Βρετανία δεν είναι κα τόσο καλές, τότε και η «κατασκοπευτική ιστορία» γίνεται γνωστή στο πλατύ κοινό.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'