Αντισυνταγματικές οι διατάξεις του νόμου Ραγκούση για την Ιθαγένεια



Ο νόμος Ραγκούση προκάλεσε ηθελημένη σύγχυση, χρησιμοποιώντας τον όρο ιθαγένεια (nationality) αντί του ορθού υπηκοότητα (citizenship).
Αντισυνταγματικές κρίθηκαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι διατάξεις του Ν. 3838/2010 του πρώην υπουργού Εσωτερικών Γ. Ραγκούση, που δίνουν σε αλλοδαπούς υπηκόους το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στις εκλογές των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και εκείνες που αφορούν την ευκολότερη απόκτηση της ελληνικής Iθαγένειας.
Συνεδριάζοντας κεκλεισμένων των θυρών, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι η διάταξη που παραχωρεί το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι αλλοδαπών υπηκόων στις εκλογές των ΟΤΑ είναι αντισυνταγματικός, καθώς το συγκεκριμένο δικαίωμα αφορά μόνο Ελληνες πολίτες και δεν μπορεί να επεκταθεί, χωρίς αναθεώρηση του Συντάγματος, σε αλλοδαπούς υπηκόους. Αντισυνταγματικός όμως κρίθηκε από την Ολομέλεια και ο νέος τρόπος κτήσης της ελληνικής Ιθαγένειας. Ειδικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι η πολιτογράφηση, όπως προβλέπεται από τον ίδιο νόμο, γίνεται με βάση αμιγώς τυπικές προϋποθέσεις (χρόνος νόμιμης διαμονής του αιτούντος αλλοδαπού ή της οικογένειάς του, φοίτηση σε ελληνικό σχολείο επί ορισμένο χρόνο, ανυπαρξία καταδίκης για σοβαρά ποινικά αδικήματα) και χωρίς να γίνεται εξατομικευμένη κρίση για τον δεσμό με το ελληνικό έθνος του αλλοδαπού που υποβάλλει αίτηση πολιτογράφησης.

Σε ανακοίνωση της γενικής γραμματείας της Κυβέρνησης αναφέρεται ότι με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά καλούνται ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο αναπληρωτής τπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου να δώσουν τις κατάλληλες οδηγίες για άμεση εφαρμογή της χθεσινής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας ως προς τις προϋποθέσεις απόκτησης της Ελληνικής Ιθαγένειας τόσο με την γέννηση του αλλοδαπού στην Ελλάδα όσο και με την πολιτογράφηση, έτσι ώστε να ερευνάται πλέον, μεταξύ άλλων, αν αυτοί έχουν δεσμό με το Ελληνικό Έθνος, όπως το Δικαστήριο συγκεκριμένα απαιτεί. Παράλληλα ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον αναπληρωτή υπουργό Χαράλαμπο Αθανασίου όπως εντός 7 ημερών προετοιμάσει και δώσει στη δημοσιότητα νομοσχέδιο συμβατό με την ως άνω απόφαση του Δικαστηρίου.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'