Με ομπρέλες και μουλάρια οι Κούρδοι «τσαλάκωσαν» το γόητρο των Τούρκων!


Πως οι αντάρτες του ΡΚΚ λίγο πριν από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Ταγίπ
Ερντογάν με τον πλανητάρχη Μπαράκ Ομπάμα (στο πλαίσιο της συνόδου του 020) με πδ επιθέσεις τους προκάλεσαν σοκ στην κοινή γνώμη της γείτονος



Το μήνυμα στον Αμερικανό πρόεδρο


Αυτό που είναι αξιοσημείωτο από την εκτέλεση αυτής της αρκετά περίπλοκης και δυσχερούς επιχειρήσεως, λόγω των σύγχρονων συστημάτων επιτηρήσεως (θερμικές κάμερες, ΥΑν  κ.λπ.) που υπήρχαν στην περιοχή, είναι το γεγονός ότι οι Κούρδοι επέτυχαν να την εκτελέσουν και δη με απόλυτη ακρίβεια, ως προς τον χρόνο επιλογής τους.
Λίγες, δηλαδή, ώρες πριν από τη συνάντηση Ερντογάν-Ομπάμα, στην οποία, όπως προανεφέρθη, θα συζητείτο και το Κουρδικό και προφανώς, μεταξύ των θεμάτων της συζητήσεως, θα ήταν και η επίμονη απαίτηση των Τούρκων να τους δοθούν οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ΜQ-9 Reaper (τα ίδια που χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί στο Αφγανιστάν).
Προφανώς το μήνυμα που ήθελαν να περάσουν στον Ομπάμα οι Κούρδοι αντάρτες με την επίθεση αυτή ήταν ότι το Κουρδικό δεν μπορεί να επιλυθεί με στρατιωτικά μέσα και πως ό,τι και να έδιναν οι Αμερικανοί στους Τούρκους (και τους έχουν δώσει ήδη μεγάλη βοήθεια) η κατάσταση δεν θα άλλαζε.
Και ο τέλειος συντονισμός αυτής της περίπλοκης και επιτυχούς επιθέσεως -ένδειξη της επάρκειας των κουρδικών δυνάμεων- ήταν η καλύτερη απόδειξη προς τούτο.


Από τον Μάνο Ηλιάδη


 Τη στιγμή που ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ετοιμαζόταν να συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στίς 21 Ιουνίου, στο πλαίσιο της συνόδου του Ο20 στο Μεξικό, με ένα από τα θέματα της συναντήσεώδ τουδ να αφορά στο Κουρδικό, οι Κούρδοι αντάρτες καταρράκωσαν το κύρος του «αήττητου» τουρκικού στρατού με μία επίθεση η οποία προκάλεσε σοκ στην κοινή γνώμη της χώρας, καθώς διέλυε την επίμονη εικόνα που καλλιεργούσαν τα μέσα ενημερώσεως περί της δύσκολης θέσεως στην οποία υποτίθεται ότι είχε περιέλθει το ΡΚΚ.
Η επίθεση αυτή, που έγινε από αντάρτεδ των Δυνάμεων Λαϊκής Αμυνας (ΗΡG), όπως μετονομάσθηκαν οι αντάρτες του ΡΚΚ που δρουν στην Τουρκία στο πλαίσιο του νέου δόγματοδ ανταρτοπόλεμου που υιοθέτησαν εδώ και λίγο καιρό οι Κούρδοι, εκδηλώθηκε εναντίοντηw βάσεως-φυλακίου μίας μόνάδας του Τάγματος Εσωτερικής Ασφαλείας του Ντερετζίκ, του Σεμντίνλι, πλησίον του χωριού Γεσικτάδ  , του νομού Χακιάρι (σύνορα Τουρκίας - Ιράκ).






Τα ξημερώματα



Σε αντίθεση με τις επιθέσεις των Κούρδων που συνήθωδ σημειώνονται τις πρώτες νυχτερινές ώρες, ώστε να έχουν μετά τη δυνατότητα απαγκιστρώσεως από την περιοχή με τη βοήθεια του σκότους, η επίθεση αυτή σημειώθηκε λίγο πριν από τα ξημερώματα της Τρίτης προς Τετάρτη 19 Ιουνίου και συγκεκριμένως στίς 04.00 το πρωί.
Την ώρα, δηλαδή, που το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας είχε περάσει,
Οι Τούρκοι στρατιώτες ήταν κουρασμένοι και χαλαροί, καθώς -όπως πίστευαν- είχε περάσει μία ακόμη νύχτα χωρίς επίθεση, με αποτέλεσμα ο αιφνιδιασμός να είναι πλήρης και οι Τούρκοι στρατιώτες να υποστούν σημαντικές απώλειες.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπήρξαν άνω των είκοσι νεκρών μεταξύ των ανδρών της τουρκικής βάσεως και άγνωστος αριθμός τραυματιών, ενώ πηγές της περιοχής
έκαναν λόγο για άνω των τριάντα νεκρών Τούρκων στρατιωτών, με τις σορούς των να μένουν στο έδαφος για αρκετό χρόνο λόγω της συνεχιζόμενης εμπλοκής.
Η επίθεση αυτή έχει αρκετά στοιχεία που καθιστούν σκόπιμη την αναφορά της εδώ. Εκτός του αιφνιδιασμού που υπέστη η τουρκική δύναμη, λόγω της προαναφερθείσας επιλογής της ώρας της επιθέσεως, 
εντύπωση προκάλεσε η δυνατότητα διεισδύσεως της μεγάλης δυνάμεως των Κούρδων ανταρτών, η οποία -κατά πληροφορίες- ανερχόταν σε περίπου 300 άνδρες. Και τούτο διότι ολόκληρη η περιοχή επιτηρείται από φυλάκια εξοπλισμένα με θερμικές κάμερες, μη επανδρωμένα αεροσκάφη Πριντάιτορ των Αμερικανών, που παρέχουν πληροφορίες στους Τούρκους, και αντίστοιχα συστήματα Χέρον, που απέκτησαν οι τελευταίοι από το Ισραήλ.


Οι θερμικές κάμερες

Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν, οι Κούρδοι απέφυγαν τις θερμικές κάμερες των Τούρκων, καλυπτόμενοι πίσω από μαύρες ομπρέλες τΐς οποίες τοποθετούσαν μπροστά τους, προς αποφυγή διαχύσεως της θερμικής ακτινοβολίας του σώματός τους (υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι οι Κούρδοι αντάρτες προμηθεύτηκαν πρόσφατα περί τις 5.000 μαύρες ομπρέλες).
Ενα άλλο στοιχείο που αξίζει να σημειωθεί είναι η επιτηδευμένη τακτική που χρησιμοποίησαν οι Κούρδοι κατά την εν λόγω επίθεση.
μετά την έναρξη της  επιθέσεως, η οποία εκδηλώθηκε με πυρά όλμων, ρουκετών ΚΡΟ και δίδυμων αντιαεροπορικών πυροβόλων ΖδΙΙ-23 (των 23 χιλιοστών), τα οποία χρησιμοποιούνται και στην Ελλάδα για αντιμετώπιση αποβατικών δυνάμεων, εκτέλεσαν επίγεια βολή.
Η μεταφορά και μόνο των βαρέων αυτών όπλων, που έγινε με μουλάρια, χωρίς τούτο να γίνει αντιληπτό από το πλήθος των τουρκικών δυνάμεων της περιοχής, είναι άξια μνείας και ενδεικτική της άρτιας προπαρασκευής της επιθέσεως.


Σύγχυση

Το χαρακτηριστικό στοιχείο της επιθέσεως ήταν ότι αυτή δεν εκδηλώθηκε μόνο εναντίον ενός, αλλά ταυτόχρονα εναντίον τριών φυλακίων-βάσεων του ίδιου τάγματος.
Αυτό, όμως, δεν ήταν το μόνο αξιοσημείωτο στοιχείο. Και τούτο γιατί μετά την έναρξη  της επιθέσεωςκαι την επί μισή περίπου ώρα ανταλλαγή πυρών, οι Κούρδοι αντάρτες που προσέβαλαν ταυτόχρονα και τις τρείς θέσεις των Τούρκων δεν απεκάλυπταν την κύρια προσπάθεια της επιθέσεώς τους, προκαλώντας σύγχυση στον αντίπαλο τους και αβεβαιότητα ως προς το πού έπρεπε να στείλει την εφεδρεία του.
Οι Τούρκοι, όπως πράττουν τα τελευταία χρόνια, προσπάθησαν να αποστείλουν δυνάμεις στην περιοχή με μεταφορικά ελικόπτερα Sikorsky, προφανώς στα μετόπισθεν των Κούρδων.
Οι τελευταίοι, όμως, φαίνεται ότι είχαν προβλέψει και το ενδεχόμενο αυτό, έχοντας καταλάβει τις κατάλληλες θέσεις για να τα αντιμετωπίσουν.
Ετσι, κατά την προσέγγιση των ελικοπτέρων στην περιοχή, έγινε γνωστό ότι ένα ελικόπτερο Βlack   Ηawk εβλήθη και κατέπεσε στο έδαφοw, ενώ δύο άλλα επλήγησαν και απεχώρησαν από την περιοχή.
http://ermionh.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'