Reuters: Αίτημα του Παπαδήμου η «απειλή» Μπαρόζο για έξοδο από την ευρωζώνη!


Έπειτα από αίτημα του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου ήρθε η δήλωση του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο για το ότι η Ελλάδα θα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της ή αλλιώς να φύγει από το ευρώ, σύμφωνα με πηγή της Κομισιόν που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μπαρόζο, σε δηλώσεις που έκανε στις 11 Μαΐου στην ιταλική τηλεόραση, και ερωτώμενος για το πώς βλέπει τα σχέδια του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να αμφισβητήσει τη συμφωνία διάσωσης, απάντησε ότι «εάν ένα μέλος μιας λέσχης δεν σέβεται τους κανόνες, τότε είναι καλύτερα να φύγει από τη λέσχη. Και το ίδιο ισχύει και για οποιαδήποτε οργάνωση, θεσμό ή σχέδιο».
Ο κ. Μπαρόζο δεν έκανε ευθεία αναφορά στην Ελλάδα, αλλά το σχόλιό του θεωρήθηκε ως αναγνώριση του ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν όλο και πιο κοντά, με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Σύμφωνα, όμως, με επίσημη πηγή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο κ. Μπαρόζο δεν είχε ποτέ την πρόθεση να κάνει μια τέτοια δήλωση, αλλά το έκανε επειδή του τηλεφώνησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, και του το ζήτησε!
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, αναφέρει ότι ο κ. Παπαδήμος ζήτησε από τον κ. Μπαρόζο να πει κάτι δυνατό, ελπίζοντας ότι έτσι θα μπορέσει να αφυπνίσει την ελληνική πολιτική ηγεσία που δεν μπορούσε να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό. «Δεν ήταν πρωτοβουλία του Μπαρόζο. Ήταν ένα ευθύ αίτημα», είπε η επίσημη πηγή της Επιτροπής για τη σειρά των γεγονότων. Όμως, «δεν δούλεψε», προσέθεσε.
Άμεση η απάντηση Παπαδήμου…
Αμεση ήταν η αντίδραση του τέως πρωθυπουργού, ο οποίος δήλωσε στο Βήμα: «Δεν ζήτησα από κανέναν να κάνει καμία δήλωση, ούτε μίλησα με πρωτοβουλία μου με κανέναν εκείνες τις ημέρες. Κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα».
Δριμεία κριτική από ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξάρτητους Έλληνες
Οι δηλώσεις διάψευσης εκ μέρους του τέως πρωθυπουργού δεν φαίνεται να έπεισαν όλα τα κόμματα. ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες επιτέθηκαν στον κ. Παπαδήμο, υπονοώντας ότι εκπροσωπεί εξωθεσμικά κέντρα!…
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε σήμερα:
« Ο μεγαλύτερος εχθρός και κίνδυνος για την Ελλάδα και το λαό μας, μεγαλύτερος εχθρός και κίνδυνος για την σταθερότητα της οικονομίας μας δεν είναι οι εταίροι, αλλά εγχώριες δυνάμεις που βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με εξωθεσμικά αλλά και θεσμικά κέντρα των Βρυξελλών, όπως αποκαλύπτει σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters. Εμάς δεν μας ξαφνιάζει αυτό. Θα θυμάστε ότι το είχε επισημάνει σε δηλώσεις του ο Γιάννης Δραγασάκης εκείνη την περίοδο, τότε που στείλαμε επιστολή στον κ. Μπαρόζο και στον κ. Ρομπάι. Αυτό που μας ξαφνιάζει όμως είναι το πόσο αδίστακτοι είναι ορισμένοι που, προκειμένου να παίζουν πολιτικά παιχνίδια, δεν διστάζουν να θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας. Και πιστεύουμε ότι στην ίδια ανεύθυνη τυχοδιωκτική σκοπιμότητα εντάσσεται και η σπουδή της ΕΤΕ χθες να δημοσιοποιήσει μια έκθεση για το ευρώ».
Ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουϊκ, δήλωσε:
«Μεταξύ Reuters και Λουκά Παπαδήμου είναι σαφές ότι μεγαλύτερη αξιοπιστία αποδίδουμε στο Ειδησεογραφικό Πρακτορείο με τη παγκόσμια αναγνώριση και εγκυρότητα.
Ο τέως Πρωθυπουργός επιδίδεται σε ανυπόγραφα έγγραφά του (non papers), ενώ οι δημοσιογράφοι του Reuters βάζουν πάντα τις υπογραφές τους σε ότι γράφουν. Δηλαδή δεν δεχόμαστε την διάψευση του τέως πρωθυπουργού στην είδηση του Reuters που αποκαλύπτει ότι εκείνος ζήτησε επιτακτικά από τον κ Μπαρόζο να απειλήσει την Ελλάδα με έξοδο απο το Ευρώ για να αφυπνιστούν οι Έλληνες! Λαγκάρντ, Παπαδήμος, Ταμβακάκης, Παπανδρέου, Σαμαράς και Βενιζέλος, ειναι συμπρωταγωνιστές στο θρίλερ της χώρας.
Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ καλούν τους πολίτες να διώξουν τον φόβο απο μέσα τους. Να εμπιστευτούν όσους αγωνίζονται και όχι όσους παραδίδονται».
Στο μεταξύ, με αφορμή την ειδική έκδοση για την οικονομία από την Εθνική Τράπεζα, από το Γραφείο Τύπου του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών, τονίζεται:
«Καταστροφολογίες από διορισμένους Τραπεζίτες με παχυλούς μισθούς, δεν μπορούν να γίνουν δεκτές από τον Ελληνικό Λαό. Αντιθέτως οφείλουν να δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία αυτά στον Ελληνικό Λαό, με της υπογραφές τους.
Και νέα κινδυνολογική συνέντευξη από τον Λ. Παπαδήμο!
Στην ολλανδόφωνη εφημερίδας του Βελγίου De Tijd και σε δημοσίευμα, που υπογράφει ο καθηγητής οικονομικών Μαίλβιν Κράους, περιλαμβάνεται και τηλεφωνική συνέντευξη με τον τέως πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος μεταξύ άλλων, σημειώνει:
«Με βάση τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, ο σχηματισμός μιας τέτοιας κυβέρνησης (Σ.Σ: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Δημοκρατική Αριστερά) φαίνεται πιθανός. Όποιος συνασπισμός κι αν σχηματιστεί, πρέπει να συνεχίσει την πολιτική περικοπών και μεταρρυθμίσεων. Δεν μπορούν να γίνουν πολλές αναπροσαρμογές στην δανειακή συμφωνία και το περιθώριο ελιγμών της νέας κυβερνητικής ομάδας είναι περιορισμένο», σημειώνει ο κ. Παπαδήμος.
Η εφημερίδα υποστηρίζει πως «δεν προξενεί έκπληξη στον κ. Παπαδήμο το γεγονός ότι παρατηρείται μια κάμψη της δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις» και του αποδίδει δήλωση, σύμφωνα με την οποία «οι Έλληνες συνειδητοποιούν ποιό θα είναι το βιοτικό τους επίπεδο εκτός ευρωζώνης. Αυτό είναι καλό. Αλλά ο φόβος αυτός έχει και μια σκοτεινή πλευρά: Κάνει τους ανθρώπους να τρέχουν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις ελληνικές τράπεζες, με αποτέλεσμα οι τελευταίες να κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα ρευστότητας», φέρεται να δηλώνει ο κ. Παπαδήμος, ο οποίος, κατά την εφημερίδα, «δείχνει να φοβάται πραγματικά το ενδεχόμενο κατάρρευσης των τραπεζών».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα «ο Παπαδήμος πιστεύει ότι τα προβλήματα της Ισπανίας δεν αποτελούν κακή εξέλιξη για τους Έλληνες», επειδή «ο φόβος για μια κατάρρευση του ισπανικού χρηματοπιστωτικού τομέα μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος της Ελλάδας».
ΠΗΓΗ
https://filologos10.wordpress.com

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'