Το απόλυτο κρας τεστ: Ανδρέας εναντίον Αλέξη

Tο ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση ο Λαός στην Εξουσία (1981)
04.10.1981

EIΣAΓΩΓH

MΠPOΣTA ΣTIΣ EKΛOΓEΣ KAI TH NIKH

TO ΠA.ΣO.K. ΣTHN KYBEPNHΣH - O ΛAOΣ ΣTHN EΞOYΣIA

Έχει σημάνει για την πατρίδα μας η ώρα της μεγάλης Αλλαγής. O Λαός είναι αποφασισμένος να πάρει ο ίδιος την Εξουσία στα χέρια του και να οδηγήσει τη χώρα προς ένα μέλλον, που να ανταποκρίνεται στο όραμα τόσων και τόσων γενιών.

Στις κρίσιμες εκλογές που έρχονται, στις εκλογές της μεγάλης ελπίδας για το Λαό και το Έθνος, δίνεται η μάχη ανάμεσα στην Αλλαγή και τη Συντήρηση· ανάμεσα στην Εθνική Ανεξαρτησία και την ξένη εξάρτηση· ανάμεσα στην ανάπτυξη και το μαρασμό· ανάμεσα στην πολιτιστική αναγέννηση και την πολιτιστική αλλοτρίωση.

Tη μάχη αυτή, τη μάχη της Δημοκρατίας, θα δώσει ο Ελληνικός Λαός, όλοι οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι εργάτες, οι υπάλληλοι, οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες, οι μικρομεσαίοι, οι επιστήμονες, οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες, οι νέοι και οι γυναίκες.

Γι' αυτό συντριπτική θα είναι η Nίκη του ΠA.ΣO.K. Mιά Nίκη που θα δώσει αυτοδύναμη Κυβέρνηση και τη δυνατότητα πραγμάτωσης του Προγράμματος της Αλλαγής.

Mε το ΠA.ΣO.K. στην Κυβέρνηση και το Λαό στην Εξουσία, θα ανοίξει διάπλατα η λεωφόρος που οδηγεί σε μια Ελλάδα εθνικά περήφανη και κοινωνικά δίκαιη.

Σε μια Ελλάδα Ανεξάρτητη και Δημοκρατική, όπου μια μακρόπνοη και μακρόχρονη ειρηνική πορεία θα οδηγήσει, με παλλαϊκή συμμετοχή και πανεθνική προσπάθεια, στην Κοινωνική Απελευθέρωση· στο Σοσιαλιστικό Μετασχηματισμό της Κοινωνίας.

[...] Το ΠA.ΣO.K. με τις κρυστάλλινες αρχές του και την υπεύθυνη δουλειά του, συσπείρωσε, μέσα σε λίγα χρόνια, τα πιο πλατιά λαϊκά στρώματα.

Παλέψαμε, μαζί με το Λαό, εκεί που δουλεύει, που κατοικεί και που μορφώνεται, μέσα στο καμίνι του μαζικού κινήματος.

H μεγάλη Αλλαγή, το όραμά μας, έγινε, μήνυμα κι ελπίδα του Λαού. Οι εκλογές του 1977 ήταν μια νέα αφετηρία προς τη Νίκη. Μέσα κι έξω από τη βουλή δόθηκαν μάχες για την προάσπιση των λαϊκών συμφερόντων, που θίγονταν ολοένα και περισσότερο από την πολιτική της Δεξιάς. H θλιβερή ανικανότητα των Κυβερνήσεων της Δεξιάς και η περιφερειακή και εξαρτημένη οικονομία μας πολλαπλασίασαν, στη χώρα μας, τα αποτελέσματα της σημερινής βαθιάς κρίσης του παγκόσμιου καπιταλισμού.

[...] Ταυτόχρονα συνεχίζεται η συσπείρωση στο ΠA.ΣO.K. αγωνιστών από την Εθνική Αντίσταση, τους Ανένδοτους και τη γενιά του Πολυτεχνείου.

Έτσι δικαιώνεται περίτρανα η στρατηγική της Εθνικής Λαϊκής Ενότητας, που αποτελεί αναγκαιότητα για το Έθνος και το Λαό μας.

Τα εθνικά θέματα, η τραγωδία της Κύπρου, η απειλή στο Αιγαίο και η αντιμετώπισή τους από τη Δεξιά, αποκάλυψαν ξεκάθαρα στο Λαό πού βρίσκεται πραγματικά ο πατριωτισμός και πού η πατριδοκαπηλία.

Αποκάλυψαν, ακόμα, τις συνέπειες από την πολιτική της εξάρτησης και της υποτέλειας.

[...]

Οι εξελίξεις είναι σήμερα σημαντικές στο παγκόσμιο σκηνικό. Ιδιαιτέρα στην Ευρώπη, ο πρόσφατος θρίαμβος των σοσιαλιστικών δυνάμεων της Αλλαγής στη Γαλλία αποτελεί ένα πρόσθετα ενθαρρυντικό στοιχείο για κάθε σοσιαλιστή, για κάθε δημοκρατικό προοδευτικό άνθρωπο .

[...]

H σημερινή διακήρυξη της Κυβερνητικής πολιτικής στηρίζεται πάνω σ' αυτό το Πρόγραμμα και παρουσιάζει με αδρές το πλαίσιό του.

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

ΟΙ ΑΡΧΕΣ, H ΠΟΡΕΙΑ, ΟΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΜΑΣ

1. ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ - Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ

1. H κατάκτηση της Εθνικής Ανεξαρτησίας, της Λαϊκής Κυριαρχίας και η Κοινωνική Απελευθέρωση, ο Σοσιαλιστικός Μετασχηματισμός συνθέτουν το όραμα της μεγάλης Αλλαγής.

Αγωνιζόμαστε για μια Ελλάδα, όπου οι αποφάσεις θα παίρνονται από τον ίδιο το Λαό της χωρίς ξένες εξαρτήσεις, επιρροές και επεμβάσεις για μια κοινωνία δίκαιη, όπου θα σταματήσει η εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο και η αποξένωσή του από το προϊόν του μόχθου του· για έναν άνθρωπο, που θα ολοκληρώνεται πνευματικά και πολιτιστικά και θα αναπτύσσει δημιουργικά τις πρωτοβουλίες του σε μια πραγματικά ελεύθερη κοινωνία δίχως άγχος, χωρίς καταπίεση.

[...]

Οι στρατηγικές διαφορές μας - και στους στόχους και στην πορεία από άλλους φορείς, αποτυπώνονται ξεκάθαρα σ' αυτήν ακριβώς τη χάραξη του δρόμου προς το Σοσιαλισμό.

[...]

2. Εκπροσωπούμε και εκφράζουμε τα συμφέροντα όλων των μη προνομιούχων Ελλήνων. Οι αγρότες, οι εργάτες, οι μισθωτοί, οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες, οι μικρομεσαίοι, οι επιστήμονες, οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες, καθώς και οι νέοι και οι γυναίκες είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης από την ξένη και ντόπια οικονομική ολιγαρχία.

H θέση της χώρας μας στην περιφέρεια του παγκόσμιου καπιταλισμού, που παγιώνεται με την ένταξη στην E.O.K. ευνοεί το μεγάλο ξένο και ντόπιο κεφάλαιο να καταπιέζει όλο και περισσότερα στρώματα του Λαού μας, κάθε μέρα και πιο στυγνά. H κρίση του καπιταλισμού δεν αφήνει περιθώρια εξαιρέσεων, δεν προσφέρει πια δυνατότητες στην άρχουσα τάξη να εικχωρεί δήθεν προνόμια και να καλλιεργεί διαιρέσεις.

Μοναδική διέξοδος για το Λαό ήταν και είναι η αγωνιστική συσπείρωσή του. Με πόλο συσπείρωσης και φορέα της Αλλαγής το ΠA.ΣO.K. σφυρηλατείται αδιάσπαστη η ισότιμη συμμαχία των μη προνομιούχων, στα πλαίσια της EΘNIKHΣ ΛAΪKHΣ ENOTHTAΣ. 

[...]

3. [...]

H πολιτική, στρατιωτική και οικονομική εξάρτηση από εξωελληνικά κέντρα αποφάσεων, η αγνόηση ή η κατάπνιξη της πολιτικής βούλησης του Λαού, η οικονομική και κοινωνική καταπίεση, η πολιτιστική διάβρωση, η απογραμμάτιστη και άναρχη ανάπτυξη, η ερήμωση της υπαίθρου, η ασφυξία των πόλεων είναι οι καρποί της πολιτικής που ακολούθησε η Δεξιά με την, εδώ και πενήντα σχεδόν χρόνια, μονοκρατορία της. Oι βασικοί στόχοι και κατευθύνσεις του ΠA.ΣO.K. είναι:

- H εθνική Ανεξαρτησία και η προάσπιση της εδαφικής μας ακεραιότητας.

- H Λαϊκή Κυριαρχία και η Δημοκρατία.

[...]

- H Κοινωνική δικαιοσύνη και τελικά η Κοινωνική Απελευθέρωση του εργαζόμενου, της γυναίκας, των μη προνομιούχων.

4. [...]

O Σοσιαλιστικός Μετασχηματισμός, όπως τον έχει οραματισθεί και χαράξει το ΠA.ΣO.K. δεν αντιγράφει ξένα πρότυπα

[...]

Στα πλαίσια της δικής του αδέσμευτης πορείας, το Kίνημα συνεργάζεται στενά και γόνιμα με τις σοσιαλιστικές και προοδευτικές δημοκρατικές δυνάμεις κάθε χώρας.

[...]

5. O δρόμος μας περνάει από ριζικές αλλαγές στο σύστημα αξιών και δομών.

Πολλοί συγχέουν, θελημένη ή όχι, την Αλλαγή με ρυθμίσεις που αφήνουν άθικτα τα στηρίγματα της Δεξιάς. Αλλαγή σημαίνει γι' αυτούς, καλύτερη διαχείριση μέσα στις σημερινές δομές. Αλλαγή για μας, σημαίνει, ότι η εξουσία μεταφέρεται από ξένα κέντρα στο Έθνος, από την ολιγαρχία του πλούτου στο Λαό. Σημαίνει, ότι το κοινωνικό συμφέρον υπερισχύει κάθε φορά που έρχεται σε σύγκρουση με το κέρδος.

O δρόμος του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού περνά ακόμα από την εξάλειψη της γραφειοκρατίας και της υπερσυγκέντρωσης. Tη θέση τους παίρνουν ο δημοκρατικός προγραμματισμός και η αποκέντρωση.

6. O δρόμος μας είναι ειρηνικός και δημοκρατικός.

Tο ΠA.ΣO.K. είναι βαθιά προσηλωμένο στις δημοκρατικές διαδικασίες. Tις θεωρούμε βασική προϋπόθεση για την εξασφάλιση και προάσπιση της σοσιαλιστικής Αλλαγής. H εκτροπή από τα νόμιμα πλαίσια, η προσφυγή στη βία και στην καταπίεση, οδηγούν στην υποταγή των εργαζομένων σε νέους άρχοντες, όποιοι και νά ναι αυτοί.

[...]

2. EΘNIKH ANEΞAPTHΣIA

[...]

H Εθνική μας αναγέννηση είναι αναπόσπαστα δεμένη με τη Λαϊκή Κυριαρχία, με τη Δημοκρατία σε κάθε φάση της ζωής του τόπου και ταυτόχρονα συνυφασμένη με την απαλλαγή της οικονομίας και της κοινωνίας από τον έλεγχο του ξένου και ντόπιου μονοπωλιακού κεφαλαίου. 

[...]

8. [...] Ποτέ όμως μέχρι σήμερα δεν μπόρεσε η χώρα μας να αποτινάξει τα δεσμά της εξάρτησης. H πολιτική της άρχουσας τάξης, η πολιτική της Δεξιάς, δε θέλησε και φυσικά δε μπόρεσε να απαγκιστρωθεί από την πρόσδεση σε ξένα κέντρα, ούτε και όταν έγινε κοινή συνείδηση, ότι από αυτή την πολιτική κινδυνεύει η ίδια η εδαφική μας ακεραιότητα.

[...]

11. Tα Εθνικά θέματα και οι στρατηγικοί στόχοι.

[...]  η παρουσία ξένων βάσεων στη χώρα μας που όχι μόνο εκθέτουν τη χώρα σε κίνδυνο αφανισμού σε περίπτωση παγκόσμιας σύρραξης αλλά και που υπονομεύουν την Εθνική Άμυνα, η ένταξη στην E.O.K. που μεταφέρει σε ξένα κέντρα αποφάσεων τις εθνικές επιλογές για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξης - συνδέεται με τους ακόλουθους στρατηγικούς στόχους:

[...]

3. ΛAΪKH KYPIAPXIA KAI ΔHMOKPATIA

12. Σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης κυριαρχεί σήμερα το σύνθημα ο Λαός στην Εξουσία. Kι είναι το σύνθημα αυτό μήνυμα, ώριμος λαϊκός στόχος αλλά και κορυφαία ιδεολογικοπολιτική θέση του ΠA.ΣO.K.

H Λαϊκή Κυριαρχία αποτελεί την κινητήρια δύναμη αλλά και τον γνώμονα της Αλλαγής. Αποτελεί ταυτόχρονα την πεμπτουσία του σοσιαλιστικού περιεχομένου του Κινήματος.

Δεν νοείται Σοσιαλισμός χωρίς την έντονη καθημερινή παρουσία του Λαού, δίχως τελικά την άσκηση της εξουσίας από τον ίδιο το Λαό. 

[...]

O στόχος μας αυτός αποτελεί αποφασιστική ειδοποιό διαφορά στρατηγικής σημασίας του Κινήματος απέναντι σ' ένα μεγάλο φάσμα άλλων κομμάτων, που επαγγέλλονται την Αλλαγή στην εποχή μας. H κατάκτηση της Λαϊκής Κυριαρχίας θα αποτελέσει την πρώτη και μεγαλύτερη αλλαγή, που θα γίνει στον τόπο μας.

13. [...] H ελεύθερη πολιτική έκφραση των αντιθέσεων, ο δημοκρατικός διάλογος, αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα αλλά και παράγοντα για το μετασχηματισμό τους.

[...]


4. KOINΩNIKH AΠEΛEYΘEPΩΣH

Mε τη Λαϊκή Κυριαρχία προς το Σοσιαλισμό

16. O εκδημοκρατισμός της χώρας είναι προϋπόθεση αλλά όχι και ολοκλήρωση της Λαϊκής Κυριαρχίας.

[...]

O σχεδιασμός που θα πηγάζει από τον ίδιο το Λαό, ο Δημοκρατικός προγραμματικός, γίνεται η κινητήρια δύναμη της ισόρροπης ανάπτυξης της ανθρώπινης κοινότητας και εξυψώνει την παραγωγική διαδικασία σε μια δημιουργική προσπάθεια των εργαζομένων.

Mε την αυτοδιαχείριση στη θέση του εξαναγκασμού, με την απελευθέρωση και την υπευθυνότητα στη θέση της αλλοτρίωσης και της καταπίεσης, με την ενεργοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας και τη σωστή χρήση των πόρων, ανοίγονται νέοι ορίζοντες για την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας και τη βελτίωση των συνθηκών δουλειάς και της ποιότητας ζωής.

[...]

5. H ANAΠTYΞIAKH ΣTPATHΓIKH

17. H χώρα μας διαθέτει και τους φυσικούς πόρους και το ανθρώπινο δυναμικό για την άνοδο του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής του Λαού μας, για μια οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη χωρίς ξένες εξαρτήσεις.

[...]

H ανάπτυξη στη χώρα μας καθορίστηκε από τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις του ξένου και ντόπιου μεγάλου κεφαλαίου κι έγινε ενάντια στα συμφέροντα του Λαού, τα δικαιώματα του ανθρώπου, την αξιοπρέπεια του ατόμου.

[...]

Tα χαρακτηριστικά της περιφερειακής εξαρτημένης ανάπτυξης αποτυπώνονται έντονα στον τόπο μας. Κρίσιμες αποφάσεις, που αφορούν την παραγωγική διαδικασία, υπαγορεύονται από ξένα κέντρα. Δεν υπάρχει αποτελεσματικός εθνικός έλεγχος στη χρησιμοποίηση των πόρων του τόπου μας.

[...]

Yπήρξε τεράστια κατασπατάληση πόρων, ληστρική εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, εκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού και καταστροφή του περιβάλλοντος. Στο βωμό της κερδοσκοπίας παραμελήθηκε η ικανοποίηση των συλλογικών, κοινωνικών και πολιτιστικών αναγκών. H υπερτροφική ανάπτυξη της Aθήνας και η ερήμωση της υπαίθρου, συνοδεύτηκαν από αποδιοργάνωση του παραγωγικού δυναμικού στις περιφέρειες. H βιομηχανική ανάπτυξη καθοδηγήθηκε από τις πολυεθνικές επιχειρήσεις, έγινε θελημένα απρογραμμάτιστα και ασυντόνιστα σε βάρος της Ελληνικής επιχειρηματικής πρωτοβουλίας και σε ανταγωνισμό με τους άλλους τομείς της οικονομίας και κύρια της γεωργίας.

[...]

Έτσι και η κοινωνική αδικία μεγαλώνει και η βάση της παραγωγής παραμορφώνεται.

H ΔIKIA MAΣ ΣTPATHΓIKH ΓIA THN ANAΠTYΞH

H πλήρης απογραφή και κοινωνικά υπεύθυνη εκμετάλλευση των φυσικών μας πόρων και η αξιοποίηση των δικών μας πόρων και η αξιοποίηση του ανθρώπινου Ελληνικού δυναμικού, μέσα κι έξω από την Ελλάδα, θα συνοδεύονται από συστηματική επιστημονική έρευνα· μια έρευνα που θα βοηθά τη σωστή επιλογή και αφομοίωση ξένης τεχνολογίας και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη μιας εθνικής τεχνολογίας.

H αυτοδύναμη ανάπτυξη δεν έχει καμιά σχέση με την αυτάρκεια και την οικονομική απομόνωση. 

[...]

Αυτοδύναμη ανάπτυξη σημαίνει απαλλαγή της καθοδήγησης της οικονομίας μας από ξένα κέντρα και κεφάλαια, απαλλαγή από την εκμετάλλευση.


6. H ENOTHTA, O PYΘMOΣ, OI ΠPOTEPAIOTHTEΣ THΣ ΠOPEIAΣ MAΣ.

29. H Θητεία της πρώτης Κυβέρνησης του ΠA.ΣO.K. θα είναι ιδιαίτερα αποφασιστική. H αφετηρία της πορείας και η θεμελίωση της Αλλαγής για την πραγμάτωση του οράματος, συμπίπτει με τη σημερινή, γεμάτη αδιέξοδα, πραγματικότητα.

Είμαστε όμως αποφασισμένοι και σίγουροι ότι θα ξεπεράσουμε τις μεγάλες δυσκολίες και την ολόπλευρη κρίση, που κληροδοτεί η Δεξιά στη χώρα μας.

Διεθνείς δεσμεύσεις και εξαρτήσεις, οικονομική και κοινωνική κρίση, σαθρές δομές της Κρατικής Μηχανής, αναχρονιστικοί θεσμοί, διάβρωση, κομματισμός και ρουσφετολογία, γραφειοκρατική δομή, άδεια ταμεία και χάος σε πολλούς τομείς, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του Κράτους της Δεξιάς.

30. Υπάρχουν όμως οι αστείρευτες δυνάμεις του Λαού που έχουν και την πρόθεση αλλά και τη δυνατότητα να προχωρήσουν προς την αναγέννηση.

[...]

Παρά το ασφυκτικό πλαίσιο, οι Λαϊκές δυνάμεις έχουν προχωρήσει σε ορισμένες περιπτώσεις σε πρώτα βήματα μιας νέας οργάνωσης μιας νέας οργάνωσης στη συνδικαλιστική δράση, στην αυτοδιοίκηση ή ακόμα και στην παραγωγή

[...]

32. H πολιτική, για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και για την ανάκαμψη της οικονομίας από την ύφεση, θα στηρίζεται κύρια στην τόνωση της αγοράς και της παραγωγής, μέσα από την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των λαϊκών τάξεων. H πολιτική αυτή ενισχύει αυτούς που βασικά καταναλώνουν εγχώρια αγαθά πρώτης ανάγκης, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει και στην αναδιανομή του εισοδήματος.

[...]

H κοινωνικοποίηση των στρατηγικών τομέων της οικονομίας και ιδιαίτερα το πρώτο άμεσο μέτρο της κοινωνικοποίησης του πιστωτικού συστήματος, των Τραπεζών, απελευθερώνει και κινητοποιεί το τεράστιο δυναμικό της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, τους μικρομεσαίους, προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί βήμα δεσμευτικό για την πορεία προς το Σοσιαλιστικό Μετασχηματισμό.

H ανάπτυξη της συνεταιριστικής οργάνωσης μεταβάλλει τις σχέσεις παραγωγής, καταργώντας την αποξένωση του παραγωγού από το προϊόν του μόχθου του, ενώ ταυτόχρονα μειώνει το κόστος παραγωγής εξαλείφει τους μεσάζοντες συμβάλλοντας στην ελάφρυνση του καταναλωτή αλλά και στην αντιπληθωρική πολιτική. Προς την ίδια κατεύθυνση θα λειτουργήσουν οι νέοι φορείς λαϊκής βάσης, που ταυτόχρονα μειώνουν την ανεργία.

Ειδικότερα οι εταιρείες λαϊκής βάσης θα αποτελέσουν και τους κατάλληλους φορείς υποδοχής του ανθρώπινου δυναμικού αλλά και αξιοποίησης του συναλλάγματος των μεταναστών και των ναυτικών.

H ανακατανομή των πόρων προς την κατεύθυνση της κοινωνικής κατανάλωσης, των κοινωνικών αναγκών (Παιδεία, Υγειά, κ.λπ.) δεν ανεβάζει μόνο το επίπεδο της ζωής, αλλά αποτελεί και μέσο αναδιανομής του εισοδήματος.
[...]

34. O ρυθμός υλοποίησης των στόχων μας θα παίρνει υπ' όψη το συσχετισμό δυνάμεων που διαμορφώνεται σε κάθε περίπτωση, την αντοχή της οικονομίας μας, και πάνω απ' όλα τη συναίνεση και συμμετοχή των λαϊκών δυνάμεων. Άκαιρα άλματα και βεβιασμένες επιλογές, που δεν εξασφαλίζουν τις προϋποθέσεις αυτές, θα οδηγήσουν σε αποδιάρθρωση της οικονομίας και της διοίκησης και θα φέρουν σε οπισθοδρόμηση το λαϊκό κίνημα. Ταυτόχρονα όμως ο ρυθμός αυτός θα είναι τόσο γρήγορος και αποφασιστικός, ώστε να μην εκφυλίζεται η προσπάθεια για το Σοσιαλιστικό Μετασχηματισμό.

[...] 

40. Θα εφαρμόσουμε επίσης ένα σχέδιο άμεσης δράσης στον οικονομικό τομέα, που θα περιλαμβάνει άμεσα μέτρα σταθεροποίησης της οικονομίας και αναδιανομής του εθνικού εισοδήματος ενταγμένα στη θεμελίωση και στην προοπτική της αυτοδύναμης ανάπτυξης.

O αναπροσανατολισμός των επενδύσεων, η μετατροπή του δημοσίου τομέα σε μοχλό ανάπτυξης, η άμεση κοινωνικοποίηση του χρηματοδοτικού πιστωτικού συστήματος, ο αποφασιστικός έλεγχος του μεγάλου εισαγωγικού και εξωτερικού εμπορίου θα υποβοηθήσουν την πολιτική μας στην πρώτη φάση.

Ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής μας στην ύπαιθρο είναι ο εθελοντικός αγροτοβιομηχανικός συνεταιρισμός, ενώ άμεσα μέτρα θα παρθούν για την εξυγίανση και ενίσχυση του συνεταιριστικού κινήματος.

41. Αποφασιστική αλλαγή θα είναι η βαθμιαία κοινωνικοποίηση των στρατηγικών τομέων της οικονομίας και η αποφασιστική σ' αυτούς συμμετοχή των εργαζομένων και των κοινωνικών φορέων.

H συμμετοχή των εργαζομένων στους υπόλοιπους τομείς θα προσδιορίζεται ανάλογα με το μέγεθος της μονάδας.

[...]

H κινητοποίηση των οργανωμένων λαϊκών δυνάμεων μέσα από τους θεσμούς λαϊκής συμμετοχής, η συνειδητή προσπάθεια για την αύξηση της παραγωγικότητας, η αξιοποίηση και στράτευση του επιστημονικού μας δυναμικού - τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό - η αξιοποίηση διεθνών ερεισμάτων, με ισοτιμία ανταλλαγών χωρίς εξαρτήσεις, η ενεργοποίηση και κινητοποίηση όλων των εθνικών υλικών και ανθρώπινων πόρων, θα απελευθερώσουν μια τέτοια δυναμική, ένα τέτοιο συνολικό πλούτο, που θα προωθήσει, σε σταθερή κατεύθυνση, την αυτοδύναμη οικονομική και κοινωνική μας ανάπτυξη.

[...]

Mαζί θα προχωρήσουμε στη Nίκη.

[...]

25-7-81
Aνδρέας Γ. Παπανδρέου
Πρόεδρος του ΠA.ΣO.K.

Το πλήρες κείμενο του "Συμβολαίου με το λαό" εδώ.

Αλέξης Τσίπρας, Συνέντευξη στο Der Spiegel

SPIEGEL: Κύριε Τσίπρα, είναι στ’ αλήθεια το Βερολίνο τόσο άσχημο, όσο ισχυρίζεστε κάθε φορά που επιστρέφετε στην Αθήνα και εναντιώνεστε στους «κακούς Γερμανούς»;

Τσίπρας: Το Βερολίνο είναι η αγαπημένη μου πρωτεύουσα της Ευρώπης. Είναι κρίμα που πάντα έρχομαι και μένω για πολύ λίγο. Θα μου άρεσε να είχα περισσότερο χρόνο.

SPIEGEL: Ίσως είστε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας την επόμενη φορά που θα επισκεφθείτε το Βερολίνο. Εάν αυτό συμβεί, η Ελλάδα θα είναι ακόμα μέλος της Ευρωζώνης;

Τσίπρας: Φυσικά. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ. Εμείς προσπαθούμε να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι εμπίπτει και στο δικό τους ενδιαφέρον, το να άρουμε επιτέλους τη δικτατορία της λιτότητας. Έχουμε ανάγκη από πολιτικές που δεν θα καταστρέψουν την ελληνική οικονομία αλλά αντιθέτως θα επιτρέψουν την ανάπτυξή της. Εάν το πρόγραμμα λιτότητας δεν αλλάξει, θα έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή της ελληνικής οικονομίας. Αυτό θα ήταν πράγματι, ένας μεγάλος κίνδυνος για το ευρώ.

SPIEGEL: Μα ακόμη και κάποιες επιμέρους συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η συνιστώσα των Αριστεριστών, της οποίας ηγείστε και ήρθε στη δεύτερη θέση στις εκλογές της 6ης Μαΐου, έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της επιστροφής στη δραχμή.

Τσίπρας: Αυτοί αποτελούν μόνο μια μικρή μειοψηφία. Σε κάθε παράταξη –είτε μικρή, είτε μεγάλη- υπάρχουν διαφορετικοί προσανατολισμοί, διαφορετικές απόψεις. Στη συνέχεια διεξάγεται ψηφοφορία και η πλειοψηφία αποφασίζει. Επιπροσθέτως, η εν λόγω μειοψηφία ανάμεσά μας, δεν υποστηρίζει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ- για παράδειγμα: απλώς θέλει να σιγουρευτεί ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση, κάλλιστα, να επιβιώσει με τη βοήθεια κάποιου άλλου νομίσματος, αν για παράδειγμα οι άλλοι καταστρέψουν ολοσχερώς την οικονομία μας.

SPIEGEL: Ποιους άλλους εννοείτε; Η ελληνική οικονομία βρίσκεται ήδη σε κατάσταση χάους.

Τσίπρας: Αυτό που εννοώ με αυτό, είναι ότι εάν τα θεμέλια της οικονομίας μας καταστραφούν τελείως, και μια εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση δεν είναι υπεύθυνη –μέσω των αποφάσεων που έχει λάβει- για την καταστροφή αυτή, τότε μάλλον θα ευθύνονται ορισμένες πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα η Άνγκελα Μέρκελ.

SPIEGEL: Σοβαρά υποστηρίζετε ότι οι μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η Ευρώπη, ως προϋπόθεση για την οικονομική βοήθεια που λαμβάνει η Ελλάδα, είναι ο λόγος για τον οποίο η χώρα έχει περιέλθει σε αυτή την άθλια κατάσταση;

Τσίπρας: Εάν μας πιέσουν και μας εκβιάσουν για ακόμη μια φορά να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα λιτότητας που προφανώς έχει αποτύχει, τότε δεν θα αργήσει η Ελλάδα να βρεθεί στη θέση, να μη δύναται να αποπληρώσει τους πιστωτές της. Το αποτέλεσμα θα είναι η στάση πληρωμών, κάτι προς το οποίο πρακτικά, μας πίεσαν. Αυτό δεν θα αποτελούσε κίνδυνο μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την οικονομία της Ευρώπης. Αυτό τον καιρό, τα οικονομικά συστήματα όλων των χωρών, είναι τόσο στενά συνυφασμένα μεταξύ τους, που δεν μπορεί κάποιος να περιορίσει την κρίση γεωγραφικά. Είναι πρόβλημα που αφορά όλες τις χώρες και όλες τις εθνικές οικονομίες.

SPIEGEL: Εάν η Ελλάδα βγει τελικά από το ευρώ, θα φέρετε κι εσείς κάποιο μερίδιο ευθύνης. Υποσχεθήκατε στους ψηφοφόρους σας το αδύνατο: Να παραμείνετε στο ευρώ, διακόπτοντας ωστόσο τις συμφωνίες που έχετε συνάψει με την υπόλοιπη Ευρώπη. Πώς θα μπορούσε να πετύχει ένα τέτοιο σχέδιο;

Τσίπρας: Δεν βλέπω κάποια αντίφαση σε αυτό. Εμείς απλώς δεν θέλουμε τα χρήματα των Ευρωπαίων πολιτών, να πέφτουν σε ένα πηγάδι δίχως πάτο. Το γεγονός ότι υπάρχει οικονομική βοήθεια, είναι η αρχή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και ένα σημάδι που πιστοποιεί ότι είσαι μέλος μιας κοινότητας. Αυτό είναι καλό. Αλλά πιστεύουμε ότι οι πόροι αυτοί, θα έπρεπε να διατεθούν προς μια λογική χρήση: σε επενδύσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν και μια οικονομική ευημερία. Μόνο τότε θα είμαστε στην πραγματικότητα, σε θέση να εξοφλήσουμε τα χρέη μας.

SPIEGEL: Για εσάς, όλοι υπόλοιποι είναι πάντα οι αποδιοπομπαίοι τράγοι. Είναι λάθος των υπολοίπων ανθρώπων το γεγονός ότι η οικονομία σας μαραζώνει, για αυτό όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να τη σώσουν…

Τσίπρας: Αυτό δεν είναι ορθό. Φυσικά και ασκούμε κριτική και στους εαυτούς μας. Φέρουμε σημαντική ευθύνη για την κατάστασή μας. Δεχθήκαμε πολιτικούς που κατέστρεψαν τη μεταποιητική βάση της χώρας μας και δημιούργησαν ένα διεφθαρμένο κράτος. Έχουμε εκλέξει τους ίδιους ανθρώπους που έχουν βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό, και όχι μόνο τους επιτρέπεται να φοροδιαφεύγουν, αλλά ενισχύονται κιόλας σε αυτή τη διαδικασία. Φυσικά και είμαστε υπεύθυνοι για αυτό –εμείς επιτρέψαμε να συμβεί. Αλλά έχουμε επίσης την ευθύνη, να το αλλάξουμε αυτή τη στιγμή.

SPIEGEL: Με δεδομένη την εξάρτησή σας από την οικονομική ενίσχυση, και την απόρριψη των -ζωτικής σημασίας- διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως αυτή της δημόσιας διοίκησης, που έχει ήδη συμφωνηθεί, πώς προτείνετε να το κάνετε;

Τσίπρας: Δεν είμαστε αντίθετοι στις μεταρρυθμίσεις. Εμείς λέμε απλώς αυτό που λένε πάρα πολλοί οικονομολόγοι, αυτό που λένε πάρα πολλές γερμανικές εφημερίδες, αυτό που λέει ακόμα και ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ –και αυτό που πρόσφατα επιβεβαιώθηκε από την μελέτη του ΟΟΣΑ: Οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζουμε εδώ και δύο χρόνια –αποκλειστικά στηριζόμενες στην πολιτική «σύσφιγξης της ζώνης»- έχουν αποτύχει. Αυτή τη στιγμή διανύουμε τον πέμπτο χρόνο ύφεσης. Φέτος επίσης θα συρρικνωθεί η οικονομία μας κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες.

SPIEGEL: Είναι αυτό η απόλυτη αλήθεια; Ακόμα και ο Αλέκος Αλαβάνος, ο παλιός σας μέντορας και πρώην ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ζήτησε από εσάς να είστε επιτέλους ειλικρινείς με τους συμπατριώτες σας.

Τσίπρας: Ο Αλαβάνος αποχώρησε από την παράταξη πριν μερικά χρόνια, επειδή ο ίδιος δεν συμμεριζόταν την πεποίθησή μας, ότι πρέπει να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη. Είναι αρκετά περίεργο, το γεγονός ότι τώρα εγώ θα πρέπει να δικαιολογήσω τον εαυτό μου, για το γεγονός ότι εμείς –όπως παρεμπιπτόντως και η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού- θέλουμε να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη. Η πολιτική πραγματικότητα είναι απλή: Τα προγράμματα λιτότητας, όπως έχουν σχεδιαστεί μέχρι τώρα, έχουν αποτύχει, εν μέρει επειδή έχουν βασιστεί σε εσφαλμένα μοντέλα –όπως, η εσωτερική υποτίμηση. Εμείς όμως δεν είμαστε μια χώρα εξαγωγών. Ανήκουμε περισσότερο στην περίπτωση του: ότι παράγουμε, καταναλώνουμε. Η ικανότητά μας ως προς τον ανταγωνισμό, δεν εξαρτάται μόνο από το κόστος εργασίας –όπως ισχυρίζονται πολλοί- εξαρτώνται και από άλλες παραμέτρους, όπως η υποδομή και η νοοτροπία των πολιτών και των πολιτικών. Πραγματικά κάνουμε πολλά, για λίγη περισσότερη αξιοκρατία.

SPIEGEL: Η έννοια της αξιοκρατικά βασισμένης αμοιβής, δεν έχει «ευδοκιμήσει» στην Ελλάδα. Αντιθέτως υπάρχει μια εκτεταμένη διαφθορά, ευνοιοκρατία και πελατειακές σχέσεις –και αυτά δεν αποτελούν ακριβώς πλεονέκτημα, όταν πρόκειται για την ανταγωνιστικότητα.

Τσίπρας: Γνωρίζω ποια είναι τα προβλήματα της ελληνικής πολιτείας, την οποία λυμαίνονταν συστηματικά οι πολιτικοί που είχαν την εξουσία. Και πολλοί Έλληνες έχουν μερίδιο ευθύνης: Υποστήριξαν αυτό το σύστημα, το ενίσχυσαν με τη συνεχή εκλογή των ίδιων πολιτικών. Αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι η αιτία της κρίσης, στη χειρότερη περίπτωση είναι ένα σύμπτωμα. Η οικονομική κρίση, όπως και το χρέος, δεν είναι ελληνικό πρόβλημα –αλλιώς δεν θα υπήρχαν τόσο υψηλά δημόσια ελλείμματα σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Άρα πρέπει να υπάρχουν και άλλες αιτίες. Για αυτό πρέπει να αναλύσουμε τη δομή της (ευρωπαϊκής) Κοινότητας, την αρχιτεκτονική της. Ακόμα και αυτή, του κοινού μας νομίσματος, του ευρώ.

SPIEGEL: Βλέπετε στον Φρανσουά Ολάντ, τον νεοεκλεγέντα Σοσιαλιστή Πρόεδρο της Γαλλίας, έναν νέο σύμμαχο στη μάχη κατά της δικτατορίας της λιτότητας που προέρχεται από τη Γερμανία;

Τσίπρας: Ο Ολάντ είναι σαφώς μια μεγάλη, καθαρή ελπίδα για εμάς. Τώρα ιδέες και επιχειρήματα, που δεν εισακούονταν, θα ακουστούν και θα συζητηθούν, όπως ένας ισχυρότερος ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καθώς και η εισαγωγή των ευρωομολόγων. Δεν μπορούμε απλώς να αντιμετωπίζουμε τα συμπτώματα, αλλιώς πραγματικά θα «σκοντάφτουμε» πάνω στην Ελλάδα. Αυτό δεν βοηθά κανέναν. Εάν η χώρα μας φύγει από την Ευρωζώνη, ολόκληρη η Ευρώπη θα είναι σε κίνδυνο. Δεν πρέπει να ξεγελάμε τους εαυτούς μας με αυτό.

SPIEGEL: Πηγές από την Αθήνα σας χρεώνουν την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης -λόγω της δικής σας άρνησης, να συνεργαστείτε με κάποιον κυβερνητικό συνασπισμό. Αυτή τη στιγμή οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε αγώνα δρόμου με τη συντηρητική Νέα Δημοκρατία. Με ποιους θα θέλατε να συνεργαστείτε μετά τις νέες εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Τσίπρας: Εμείς θα θέλαμε φυσικά να έχουμε έναν αριστερό συνασπισμό κυβέρνησης. Και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να έχουμε το μεγαλύτερο δυνατό όφελος αυτή τη φορά.
Πηγή: Ενικός
 

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'