Σοβαρή κρίση στις σχέσεις Αιγύπτου – Σαουδικής Αραβίας


Η Σαουδική Αραβία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στην Αίγυπτο για διαβουλεύσεις και κλείνει την πρεσβεία και τα προξενεία της στη χώρα εξαιτίας «των αδικαιολόγητων διαμαρτυριών» και των αποπειρών εισβολής στα γραφεία οι οποίες «απείλησαν την ασφάλεια των υπαλλήλων της».

Αφορμή ήταν η διαμαρτυρία που πραγματοποιούν επί ημέρες Αιγύπτιοι έξω από την σαουδαραβική πρεσβεία για τη σύλληψη του δικηγόρου και ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αχμέντ αλ-Γιζάουϊ στη Σαουδική Αραβία. Σε μία προσπάθεια να επιλυθεί η κρίση, ο επικεφαλής του κυβερνώντος Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου στην Αίγυπτο, στρατάρχης Ταντάουι, άρχισε επαφές με Σαουδάραβες αξιωματούχους. Αιγύπτιοι ακτιβιστές έχουν δηλώσει ότι ο δικηγόρος συνελήφθη επειδή προσέβαλε τον βασιλιά Αμπντάλα αφού στράφηκε νομικά κατά της Σαουδικής Αραβίας για την μεταχείριση των Αιγύπτιων κρατουμένων σε φυλακές της χώρας.

Η Σαουδική Αραβία από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι ο αλ-Γιζάουϊ συνελήφθη στις 17 Απριλίου για κατοχή 20.000 χαπιών. Η οικογένειά του λέει από την πλευρά της ότι ο αλ-Γιζάουϊ βρισκόταν στη Σαουδική Αραβία για προσκύνημα. Ωστόσο, δικαστήριο τον είχε καταδικάσει ερήμην για την προσβολή του μονάρχη σε ένα χρόνο φυλάκιση και 20 χτυπήματα με μαστίγιο. Ο δικηγόρος, που είχε καταθέσει τη μήνυση κατά της Σαουδικής Αραβίας στις αρχές του χρόνου, δεν είχε ενημερωθεί για την ποινή.
Πρόκειται για την σοβαρότερη αντιπαράθεση των δύο χωρών μετά την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων το 1987. Η Σαουδική Αραβία αλλά και άλλες αραβικές χώρες είχαν διακόψει τις σχέσεις τους με το Κάιρο λόγω της υπογραφής συνθήκης ειρήνης με το Ισραήλ το 1979. Πολλοί Αιγύπτιοι, επισημαίνει το Associated Press, είναι οργισμένοι για τη συμπεριφορά των Σαουδαράβων κατά ομοεθνών τους που εργάζονται εκεί• υπολογίζεται μάλιστα ότι φτάνουν το ένα εκατομμύριο.
http://www.defence-point.gr/

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'