ΤΟ ΚΑΡΤΕΛ ΤΟΥ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ

Στις 21/3/2012 διεξάγεται στο Γ’ Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών ένα από τα ποινικά σκέλη της υπόθεσης «καρτέλ ξενόγλωσσων βιβλίων». Συνολικά έως σήμερα έχουν ασκηθεί έξι (6) ποινικές διώξεις στα φυσικά πρόσωπα των εταιρειών που συμμετείχαν.

 Συγκεκριμένα δικάζονται οι Α.Ν., Π.Γ., Ε.Π., Μ.Ε. και Μ.Β. επειδή οι εταιρείες τους παραβίασαν τον νόμο 703/77 όπως διαπίστωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού με την 455/V/2009 απόφασή της τον Ιούλιο του 2009.

 Συγκεκριμένα το σε βάρος τους κατηγορητήριο έχει ως ακολούθως:

 Κατηγορούνται ως υπαίτιοι του ότι:

Στην Αθήνα και κατά το χρονικό διάστημα από το έτος 2005 έως και Ιούλιο του έτους 2009, οι κατηγορούμενοι με περισσότερες από μία πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ιδίου εγκλήματος, αν και απαγορεύεται πάσα συμφωνία μεταξύ επιχειρήσεων, πάσαι αποφάσεις ενώπιων επιχειρήσεων και οιαδήποτε μορφής εναρμονισμένη πρακτική επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν ως αντικείμενο ή αποτέλεσμα την παρακώλυση, τον περιορισμό ή τη νόθευση του ανταγωνισμού, η οποία συνίσταται ιδίως α) στον άμεσο ή έμμεσο καθορισμό των τιμών της αγοράς ή πωλήσεων ή άλλων όρων συναλλαγής, β) στον περιορισμό της παραγωγής της διαθέσεως, γ) στην κατανομή των αγορών ή των πηγών εφοδιασμού, δ) στην εφαρμογή άνισων όρων για ισοδύναμες παροχές, ίδια στην αδικαιολόγητη άρνηση πωλήσεων, αγορών ή άλλων συναλλαγών κατά τρόπο ώστε επιχειρήσεις τινές να τίθενται σε μειονεκτική στον ανταγωνισμό θέση, ε) στην εξάρτηση της συνάψεως συμβάσεων εκ της παρά των συμβαλλόμενων αποδοχής πρόσθετων παροχών, τυγχάνοντες οι δύο πρώτοι κατηγορούμενοι εκπρόσωποι της εταιρίας «…..», ο τρίτος κατηγορούμενος διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας «…..» και το διακριτικό τίτλο «…..», και τέταρτος και πέμπτος εκπρόσωποι της εταιρίας «….» με το διακριτικό τίτλο «….», και ενώ το άρθοισμα των ποσοστών των οποίων (της δεύτερης και τρίτης εταιρίας) στο μερίδιο αγοράς ανέρχονταν κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα περίπου στο 60% του γενικού συνόλου της αγοράς του χονδρικού εμπορίου ξενόγλωσσου βιβλίου, μετήλθαν αν και απαγορεύεται σε συμφωνίες και αποφάσεις με άλλες εταιρίες και συγκεκριμένα α) η εταιρία «….» με την εταιρία ….(…) και την εταιρία «…..» με τις οποίες καθόριζαν τη λιανική τιμή των βιβλίων και απαγόρευαν την παθητική πώληση, β) η εταιρία «….» με τον εκδοτικό οίκο «…..» με τις οποίες καθόριζαν την απαγόρευση παθητικών πωλήσεων, γ) η εταιρία «….» με τον εκδοτικό οίκο «…..» με τις οποίες απαγόρευαν τις παθητικές πωλήσεις και απαγόρευσης εξαγωγών, και με σκοπό να περιορίσουν και να παρακωλύσουν τον ανταγωνισμό, καθώς οι συμφωνίες αυτές κατελάμβαναν το σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας (εθνική αγορά) ως αποτέλεσμα της διασυνοριακής συναλλαγής, έτσι ώστε να τίθενται σε μειονεκτική στον ανταγωνισμό θέση επιχειρήσεις, όπως τα βιβλιοπωλεία «ΦΛΩΡΑΣ KOSMOS-ΜΑΡΙΑ ΦΛΩΡΑ ΕΠΕ».

Για παράβαση των άρθρων 1,14, 26 παρ. 1α, 27, 45, 98 Π.Κ. και άρθρ. 1 και 29 παρ. 1 Ν. 703/77 όπως αντικ. με άρθρ. 1 παρ. 2 Ν. 2296/95, άρθρο 29 Ν. 3373/05 και άρθρ. 6 παρ. 6 Ν.2296/95.

 

Σας επιστούμε την προσοχή στο ότι η δίκη αυτή είναι σε πρώτο βαθμό και στο ότι, φυσικά, ισχύει και για τους συγκεκριμένους κατηγορουμένους, το τεκμήριο αθωότητας, ήτοι είναι αθώοι μέχρι να αποδειχθεί τελεσίδικα η ενοχή τους.

 

Φλωράς Γιώργος

https://1greek.wordpress.com/

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'