Η Ελλάδα de facto προτεκτοράτο των Βρυξελλών και του ΔΝΤ;







Κολάζ: «Η Φωνή της Ρωσίας»
του Σεργκέι Γκουκ
Το Ελληνικό Κοινοβούλιο αποδέχθηκε το τελεσίγραφο της «τρόικα» - της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι προβλέψεις της νέας πιστωτικής συμφωνίας είναι όχι μόνο δρακόντειες, αλλά επίσης για ένα ανεξάρτητο κράτος αρκετά ταπεινωτικές.
Η Αθήνα πλέον δεν γίνεται πιστευτή στα λόγια, χρειάζεται να παρουσιαστούν γραπτές αποδείξεις ότι οι μεταρρυθμίσεις θα υλοποιηθούν. Μόνον μετά από αυτό θα αποφασιστεί, εάν θα χορηγηθεί στην Ελλάδα ή όχι το δάνειο των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ. Εννοείται ότι το δάνειο θα δοθεί. Οι υπολογισμοί έδειξαν ότι μια ελληνική χρεοκοπία θα στοιχίσει στην Ευρωζώνη ακριβότερα από τα δισεκατομμύρια των δανείων. Σχολιάζει ο Σεργκέι Γκουκ.

Η γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα «Τσάιτ» διαπιστώνει: η Αθήνα de facto καθίσταται προτεκτοράτο των Βρυξελλών και του ΔΝΤ. Στη χώρα έγραψαν την αρχαία, όσο και ο κόσμος, συνταγή εξυγίανσης των οικονομιών: δρακόντεια λιτότητα στα πάντα, σε ο,τιδήποτε μπορεί να περικοπεί. Σφάζουν στο ψαχνό τις κοινωνικές δαπάνες. Ιδιωτικοποιούν την κρατική περιουσία: μάλιστα έγραψαν το εν δυνάμει έσοδο – 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Η κυβέρνηση θα το έκανε μετά χαράς, αλλά να βρεθούν επενδυτές, έτοιμοι να συνεισφέρουν σε μια κλονιζόμενη οικονομία, είναι δύσκολο. Γι’ αυτό και διόρθωσαν την πρόβλεψη ως τα 19 δισεκατομμύρια ευρώ. Απαιτούν από τους Έλληνες πραγματικές επιτυχίες στη μάχη με τη διαφθορά, με τη συλλογή των φόρων, καθώς και την επιβολή νέων χαρατσιών. Λανθασμένη στρατηγική, θεωρούν πολλοί εμπειρογνώμονες, μεταξύ των οποίων και ο δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος. Μόνο με τη λιτότητα η οικονομία δεν θα ζωντανέψει, χρειάζονται χρηματικές μεταγγίσεις. Άλλοι, όπως ο αναλυτής Γιάκοβ Μίρκιν, διευθυντής του ρωσικού Ινστιτούτου χρηματιστικών αγορών, εκτιμά ότι τα μέτρα, που συνταγογραφήθηκαν μοιάζουν κάπως με καταναγκαστική θεραπεία:

- Από την Ελλάδα ζητούν πάρα πολλά. Και όλα αυτά πρέπει να οδηγήσουν στην πτώση της οικονομικής δραστηριότητας. Υπάρχουν όμως και προϋποθέσεις για μια νέα αρχή. Η Ελλάδα στο πλαίσιο της κοινής αγοράς είναι ελκυστικό αντικείμενο για την εκπλήρωση διαφόρων σχεδίων της ΕΕ. Από τη μία πλευρά τα αυστηρά οικονομικά μέτρα στο εγγύς μέλλον θα μειώσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα. Από την άλλη η Ελλάδα κατέχει ένα τεράστιο δυναμικό από την άποψη της ανάπτυξης του τουρισμού και αυτό δίνει τη δυνατότητα να μεταφερθεί ο τομέας αυτός από την ανεπίσημη στην επίσημη οικονομία. Δηλαδή να μπει μια οικονομική τάξη. Αυτό είναι μια καλή αφετηρία για την ανανέωση της ελληνικής οικονομίας. 

Προς το παρόν πάντως για τις μάζες των νότιων Ευρωπαίων, και όχι μόνο των Ελλήνων, έχουν δημιουργηθεί συνθήκες, στις οποίες η εξασφάλιση του άρτου του επιούσιου γίνεται όλο και δυσκολότερη. Τα «σταφύλια της οργής» ωριμάζουν επίσης στην Πορτογαλία, την Ισπανία, ακόμη και στην Ιταλία.
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'