Πούτιν: "Οι στρατηγικές ρωσικές εταιρείες να αποσυρθούν από τις υπεράκτιες"


Η ρωσική οικονομία και πρωτίστως οι στρατηγικοί της τομείς, όπως η ενέργεια, πρέπει να απομακρυνθούν από την «υπεράκτια σκιά», δήλωσε ο Ρώσος Πρωθυπουργός και υποψήφιος για την προεδρία της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν, προεδρεύοντας σύσκεψης για την ηλεκτρική ενέργεια στον υδροηλεκτρικό σταθμό Σαγιανο-Σούσενσκι.

«Με την υπεράκτια κληρονομιά της εποχής της άγριας ιδιωτικοποίησης πρέπει να τελειώνουμε», είπε ο κ. Πούτιν, εκτιμώντας ότι μόνον έτσι θα καταστεί φυσιολογικό το επενδυτικό κλίμα στη χώρα, όταν διακοπεί η δυνατότητα διεξόδου από τη φορολόγηση μέσω υπεράκτιων σχημάτων, πρώτα απ’ όλα για τομείς υποδομών της οικονομίας.

Τον στόχο αυτό ονόμασε ως προτεραιότητά του για την επικείμενη περίοδο ο κ. Πούτιν, ο οποίος αναμένεται να αναμετρηθεί στις 4 Μαρτίου με τους αντιπάλους του για τον προεδρικό θώκο, σε μια αναμέτρηση που, έως τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές τουλάχιστον, όπου το κυβερνών κόμμα της «Ενιαίας Ρωσίας» έχασε περί τις 15 μονάδες από το εκλογικό του μέγεθος, πέφτοντας στο 49,3 %, εθεωρείτο περίπατος προς την άνετη επικράτησή του.

Μάλιστα ο Ρώσος Πρωθυπουργός έθεσε προθεσμία δύο μηνών προς τα Υπουργεία Ενέργειας και Ανάπτυξης, καθώς και τις στρατηγικές εταιρείες φυσικού αερίου, πετρελαίου, ατομικής ενέργειας, διαχείρισης του εμπορικού στόλου, τους Ρωσικούς Σιδηροδρόμους και τις δύο κεντρικές κρατικές τράπεζες, να ερευνήσουν, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες ασφαλείας, την ύπαρξη διασύνδεσής τους με υπεράκτιους λογαριασμούς και τράπεζες.

Οπως είπε ο Ρώσος ηγέτης, ο νόμος δεν απαγορεύει σε όποιον το επιθυμεί να φυλάσσει τα κέρδη του στο εξωτερικό μετά την πληρωμή των φόρων στη Ρωσία, όμως «η απομάκρυνση χρηματικών πόρων από τον εταιρικό κύκλο εργασιών μέσω εικονικών εταιρειών είναι ανεπίτρεπτη».

Ο κ. Πούτιν απευθύνθηκε μάλιστα προσωπικά προς τον Υπουργό Ενέργειας Σεργκέι Σματκό, ζητώντας να εφαρμοσθεί αυστηρά ο νόμος και να υπάρξουν συνέπειες και μετακινήσεις για τους παραβάτες του, ανακοινώνοντας ότι, σύμφωνα με έρευνα του ίδιου Υπουργείου, «από τους 352 επικεφαλής ενεργειακών εταιρειών, οι 162, δηλαδή πρακτικά οι μισοί, βρέθηκαν συνδεδεμένοι με 385 εμπορικές εταιρείες», μέσω των οποίων υλοποιούνται σχήματα αποφυγής φόρων και «ξεπλύματος» χρήματος.

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο Ρώσος Πρωθυπουργός και για το γεγονός ότι ολόκληρα ενεργειακά συστήματα περιφερειών της Ρωσίας βρέθηκαν υπό τον έλεγχο «οικογενειακών ομάδων», όπως για παράδειγμα συμβαίνει σε πολλές περιοχές του Β. Καυκάσου, της Δ. Σιβηρίας και των Ουραλίων.

Οπως είπε ο εκπρόσωπος του Ρώσου Πρωθυπουργού, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο κ. Πούτιν έδωσε εντολή να δηλωθεί άμεσα το πόθεν έσχες των υψηλόβαθμων στελεχών των ενεργειακών εταιρειών και των άμεσων συγγενών τους, αλλά και να παρακολουθηθεί όλη η αλυσίδα των σχημάτων και εμβασμάτων των κρατικών εταιρειών από την αρμόδια υπηρεσία «Ροσφινμόνιτορινγκ».

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του Υπουργείου Οικονομικών της χώρας, η καθαρή διαρροή κεφαλαίων από τη Ρωσία το 2011 θα ξεπεράσει τα 62 δισ. ευρώ, γεγονός που έχει αυξήσει τις ανησυχίες της κεντρικής κυβέρνησης, σε μια κρίσιμη μάλιστα από πολιτική άποψη εκλογική χρονιά.

Οπως σημειώνει η ρωσική υπηρεσία του BBC, επικαλούμενο στοιχεία της ρωσικής Στατιστικής Υπηρεσίας, «οι βασικότερες επενδύσεις στη Ρωσία προέρχονται από την Κύπρο, όπου έχουν την έδρα τους οι ιδιοκτήτες της πλειονότητας των ρωσικών βιομηχανικών ομίλων και εταιρειών, και έφθασαν στα τέλη Σεπτεμβρίου τα 53,1 δισ. ευρώ", ενώ "στη δεύτερη και τρίτη θέση των εισροών στη ρωσική οικονομία βρίσκεται η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο με 35,6 δισ. και 27 δισ. ευρώ αντιστοίχως».
http://www.maxhnews.com/content/8991

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'