New York Times: Οι Γερμανοί καλοβλέπουν την έξοδο της Ελλάδας



Την άποψη ότι στη γερμανική κοινή γνώμη αρχίζει να κερδίζει έδαφος η ιδέα της απομάκρυνσης της Ελλάδας από το ευρώ, υποστηρίζει άρθρο των New York Times, o συντάκτης του οποίου φιλοξενεί σχετικές εκτιμήσεις κορυφαίων γερμανών οικονομολόγων και περιγράφει Ελληνες και Γερμανούς ως "μπουχτισμένους" ο ένας με τον άλλον...
"Εάν η ευρωπαϊκή κρίση χρέους ήταν παλιομοδίτικο θρίλερ επιβίωσης, θα υπήρχε σε αυτό μια σκηνή όπου οι επιβαίνοντες στη σωστική λέμβο συνειδητοποιούν ότι η τροφή και το νερό δεν φθάνουν πια για όλους. Τότε αρχίζουν να σκέφτονται ότι κάποιος πρέπει να πέσει στο νερό... Και μετά όλα τα βλέμματα πέφτουν στην Ελλάδα".
Αυτή είναι η αίσθηση, υποστηρίζει το δημοσίευμα των New York Times, από την οποία εσχάτως διακατέχονται όλο και περισσότεροι έγκυροι οικονομολόγοι καθώς και άλλοι σχολιαστές, ιδίως στη Γερμανία.
"Η Ελλάδα, λένε, θα έπρεπε να εγκαταλείψει την ευρωζώνη για το καλό το δικό της αλλά και της ευρωπαϊκής ηπείρου.
Μερικοί γερμανοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ακόμη ότι την δεκαεπταμελή νομισματική ένωση θα πρέπει να εγκαταλείψουν κι άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, ίσως ακόμη κι η Ιταλία.
Θα ήταν καλύτερο, για όλους τους εμπλεκόμενους, εάν η Ελλάδα έφευγε, προσωρινώς, από το ευρώ, έγραψε προ δύο εβδομάδων ο Χανς Βέρνερ Ζιν, πρόεδρος του Ifo, oικονομικού Ινστιτούτου με ιδιαίτερη επιρροή.
Το να συνεχίζει να ρίχνει κανείς χρήμα στην Ελλάδα, απλώς μειώνει το κίνητρο της χώρας να ξανακτίσει την οικονομία της, ενώ μετατρέπει την Ευρώπη σε μια Ενωση μεταφοράς κεφαλαίων, όπου οι ισχυρές χώρες προσφέρουν δεκανίκια στις ασθενέστερες (...) Πρόβλεψη εξόδου ενός μέλους δεν υπάρχει στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, σύμφωνα με τους ειδικούς. Η Ελλάδα θα έπρεπε να αποχωρήσει οικειοθελώς. Αλλά εάν άλλες χώρες τής κόψουν τη βοήθεια, τότε εκείνη λίγες επιλογές θα είχε.
Μια σκληρή κι απάνθρωπη ιδέα
Στους εκτός Γερμανίας οικονομολόγους, η ιδέα του να εξαναγκάσεις μία χώρα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, θεωρείται σκληρή κι απάνθρωπη. Οι ελληνικές τράπεζες θα κατέρρεαν, η χώρα θα έπαυε να εξυπηρετεί το χρέος της και θα στερείτο ενός αξιόπιστου νομίσματος ώστε να αγοράζει τα στοιχειώδη εισαγόμενα αγαθά –τρόφιμα και πετρέλαιο. Και τότε όλη η ευρωζώνη θα υπέφερε καθώς οι επενδυτές θα φοβόταν την αποδόμηση της Νομισματικής Ενωσης ίσως δε και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

"Είναι πολύ επικίνδυνο", λέει ο Σίλβιο Περούτζο, οικονομολόγος της Royal Bank of Scotland. "Θα δημιουργούσε προηγούμενο και για την αποχώρηση άλλων κρατών. Και η αγορά θ΄άρχιζε να φλερτάρει με την ιδέα ότι το ευρώ, συνολικά, δεν έχει νόημα".

Ομως στη Γερμανία της εμπεδωμένης φοβίας απέναντι στον πληθωρισμό και της εμμένουσας ιδέας ότι τα άτομα πρέπει να υφίστανται τις συνέπειες των πράξεών τους, η άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει, κερδίζει έδαφος ακόμη και στους κύκλους της γερμανικής ελίτ.
Οι Ελληνες μπούχτισαν με τους Γερμανούς (και τούμπαλιν)
Ο Οτμαρ Ισσινγκ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ και εκ των αρχιτεκτόνων του κοινού νομίσματος, έχει κι αυτός υπονοήσει την έξοδο της Ελλάδας. Ερωτηθείς μέσω e-mail, ο κ. Ισσινγκ απάντησε εμμέσως, λέγοντας ότι χώρες που παραβαίνουν τους κανόνες της Νομισματικής Ενωσης -όπως η Ελλάδα έπραξε- πρέπει να τιμωρηθούν.
Αν μια χώρα δεν συμμορφώνεται με τους όρους που συμφώνησε, δεν θα πρέπει να λάβει περαιτέρω βοήθεια. Και μια χώρα που παύει να λαμβάνει βοήθεια πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει", λέει ο Ισσινγκ.
Ισσινγκ και Ζιν διατηρούν αμφότεροι εξαιρετική επιρροή, η δε σκέψη τους προσφέρει τη βάση των επιχειρημάτων που διαμορφώνουν γνώμες στους απλούς γερμανούς πολίτες (...)
Οι Ελληνες έχουν μπουχτίσει με τους Γερμανούς κι οι Γερμανοί με τους Ελληνες. Μέσα από τα καπνογόνα που πλημμύριζαν την Αθήνα τον περασμένο Ιούνιο, υπήρχαν πολλοί διαδηλωτές που ζητούσαν πίσω τη δραχμή", υποστηρίζει το δημοσίευμα που παραθέτει ακολούθως σχετικές γνώμες διαδηλωτών...
Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'