245 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ «ΠΥΡΗΝΕΣ»… ΤΕΛΟΣ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΤΑ ΜΗΝΕΣ


"Βαριές" ποινές, που ξεπερνούν τα 245 χρόνια (πριν από τη συγχώνευσή τους), επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε επτά από τα εννέα άτομα που "μοιράστηκαν" το εδώλιο για την υπόθεση της οργάνωσης "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς". Παράλληλα, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, οι "φυσικοί αυτουργοί" των εκρήξεων της οργάνωσης παραμένουν άγνωστοι. Γι' αυτό και οι δικαστές όσον αφορά το αδίκημα των "εκρήξεων" προχώρησαν σε ενοχές κατηγορουμένων (κατά περίπτωση), που αφορούσαν μόνο σε "ηθική αυτουργία" ή σε "άμεση συνδρομή". Το ίδιο δικαστήριο αθώωσε από κάθε κατηγορία τους Ερρίκο Ράλλη και Νίκο Βογιατζάκη λόγω αμφιβολιών.


Η αυλαία της δίκης έκλεισε μετά από περίπου επτά μήνες, με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να μπαίνουν στη δικαστική αίθουσα και να δημιουργείται "εκρηκτική" ατμόσφαιρα. Αφορμή γι' αυτή την κατάσταση ήταν μια ανθρώπινη στιγμή. Οι γονείς της 20χρονης Κων/νας Καρακατσάνη, όταν οι αστυνομικοί της φρουράς έπαιρναν την κόρη τους με χειροπέδες από την αίθουσα, ζήτησαν να της μιλήσουν. Η έκκλησή τους έπεσε στο κενό. Η μητέρα της κλαίγοντας έσπευσε να παρακαλέσει την πρόεδρο του δικαστηρίου, όμως δεν πρόλαβε γιατί αστυνομικές δυνάμεις την έριξαν στο έδαφος, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πανδαιμόνιο από τις διαμαρτυρίες των παρευρισκομένων κ.λπ.

Πιο επιεικής από το δικαστήριο ήταν ο εισαγγελέας της έδρας κ. Δημ. Δασούλας, ο οποίος στην αγόρευσή του, αφού είχε προτείνει πλήρη απαλλαγή για τρεις (και για τον Γιόσπα που καταδικάστηκε τελικά), είχε τονίσει ότι η συμμετοχή στην οργάνωση δεν σηματοδοτεί απαραίτητα και ενοχή για κάθε εκρηκτικό μηχανισμό που έχει κατασκευάσει και τοποθετήσει η οργάνωση.

Ο ίδιος είχε επισημάνει ότι ούτε η ανάληψη πολιτικής ευθύνης αποτελεί ασφαλές κριτήριο για καταδίκη.

Η απόφαση
Οι ποινές για τους επτά καταδικασθέντες
Σε γενικές γραμμές οι ποινές που επέβαλε το δικαστήριο (έεπιτα από 46 συνεδριάσεις πολλές από τις οποίες έγιναν σε ηλεκτρισμένο κλίμα) ήταν πιο αυστηρές ακόμη και από αυτές που είχε προτείνει ο εισαγγελέας της έδρας κ. Δημ. Δασούλας. Οι επιβαλλόμενες ποινές των περίπου 245 ετών, με τη συγχώνευσή τους, κατέβηκαν στα 130 έτη. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο, η ανώτατη εκτιτέα ποινή για κατηγορούμενο δεν μπορεί να υπερβεί τα 25 έτη.Στη βάση της "πυραμίδας" των ποινών βρίσκονται οι δύο κατηγορούμενοι που είχαν αναλάβει την πολιτική ευθύνη της συμμετοχής τους στην οργάνωση. Πρόκειται για τον Χάρη Χατζημιχελάκη και Παν. Αργυρού στους οποίους επιβλήθηκε (κατά συγχώνευση) η ποινή των 37 ετών στον καθένα. Οι Χατζημιχελάκης και Αργυρού κρίθηκαν ένοχοι για "συγκρότηση και ένταξη" σε τρομοκρατική οργάνωση και "ηθική αυτουργία" στις εκρήξεις στις οικίες των κ. Παναγιώτη Χηνοφώτη και Λούκας Κατσέλη καθώς και στο υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης.

Με την ίδια απόφαση καταδικάστηκαν: ο Γιώργος Καραγιαννίδης σε ποινή 20 ετών, ο Παναγιώτης Μασούρας σε 11 χρόνια και έξι μήνες, ενώ στην 20χρονη Κωνσταντίνα Καρακατσάνη και στον Αλέξανδρο Μητρούσια επιβλήθηκαν η ποινή των 11 ετών στον καθένα. Οι τέσσερις κρίθηκαν ένοχοι για "ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση" καθώς επίσης και για "απλή συνδρομή" στην έκρηξη που σημειώθηκε στην οικία της κ. Λούκας Κατσέλη, αλλά και για την κατοχή και την κατασκευή του εκρηκτικού μηχανισμού που τοποθετήθηκε εκεί. Ωστόσο οι τέσσερις κρίθηκαν αθώοι για τις δύο άλλες εκρήξεις που τους αποδίδονταν (στο προαύλιο του υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης καθώς και στην οικία του κ. Π. Χηνοφώτη. Επειτα από σχετικά αιτήματα της υπεράσπισης στους Γιόσπα, Μητρούσια και Καρακατσάνη, το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.

Υπενθυμίζεται ότι σχεδόν από την αρχή της δίκης οι κατηγορούμενοι Χάρης Χατζημιχελάκης, Γιώργος Καραγιαννίδης και Παναγιώτης Αργυρού απουσίαζαν από τη διαδικασία, παραμένοντας στα κελιά τους επειδή δεν αποδέχονταν την όλη διαδικασία. Παράλληλα το δικαστήριο επέβαλε ποινή δύο ετών και εννέα μηνών (με τριετή αναστολή) στον Μανώλη Γιόσπα, ο οποίος καταδικάστηκε τελικώς για τρία πλημμελήματα (όπως κλοπές και πλαστογραφία) που δεν συνδέονται με την οργάνωση.

Οι συνήγοροι της Κων/νας Καρακατσάνη (Νίκος Κωνσταντόπουλος και Ζωή Κωνσταντοπούλου) ζήτησαν από τους δικαστές αναστολή εκτέλεσης της ποινής "για να μην αποθηκευτούν στη φυλακή τα καλύτερά της χρόνια", όπως είπαν. Ωστόσο το αίτημά τους απορρίφθηκε (το ίδιο και για τον Μασούρα).

ΓΚΕΛΥ ΑΛΜΑΛΙΩΤΟΥ - ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗ

ΠΡΕΖΑ TV
20-7-2011

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'