Περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΟΛΕΘΡΟΥ: ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ;
Απαρχή δεινών όχι μόνο για την παγκόσμια οικονομία, αλλά και για την ειρήνη αποτελεί η κρίση χρέους των χωρών της Ευρώπης, που σύντομα θα περάσει τον Ατλαντικό και θα επεκταθεί και στον Ειρηνικό.
Αν όντως βρισκόμαστε προ της κατάρρευσης παγκοσμιοποιημένων δομών, με το κέντρο βάρους της ισχύος να μετατοπίζεται από τη Δύση στην Ανατολή και στο Νότο, από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη στη Βραζιλία, την Κίνα και την Ινδία, τότε είναι πολύ πιθανό οι δυτικές οικονομίες να μπαίνουν σε μια σκοτεινή περίοδο, η οποία δεν αποκλείεται να έχει αναλογίες με όσα προηγήθηκαν των πιο τραγικών περιόδων του 20ού αιώνα.
ΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Θέμα συνολικής αναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου θέτει η ελληνική κυβέρνηση στην Ευρώπη, με στόχο, εκτός από την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δις ευρώ που είναι επίσημα «στο τραπέζι», να μειωθεί σημαντικά το επιτόκιο του δανείου, ώστε να διευκολυνθεί η επιστροφή στην ανάπτυξη. Έστω και καθυστερημένα, η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι δεν υπήρξε ουσιαστικά διαπραγμάτευση κατά την υπογραφή του Μνημονίου τον περασμένο Μάιο, προφανώς από τη σπουδή που υπήρξε τότε να διασφαλιστεί το δάνειο για να αποφευχθεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ: Η ΜΕΡΚΕΛ ΧΡΩΣΤΑΕΙ 162 ΔΙΣ. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!
Εξήντα πέντε χρόνια μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου η νικήτρια Ελλάδα καλείται να πληρώσει με ληστρικό επιτόκιο το δάνειο της σωτηρίας της. Υποχρεώνεται να αλλάξει εν μία νυκτί όσα άλλες χώρες άλλαζαν σταδιακά και σε βάθος χρόνου χωρίς να διαταράσσουν τον κοινωνικό τους ιστό. Εκχώρησε μέρος της εθνικής της κυριαρχίας σε όσους την πλήγωσαν και την κατέστρεψαν με τη συναίνεση και την προτροπή των συμμάχων της. Η Ελλάδα δεν έλαβε αλλά και δεν διεκδίκησε ποτέ τις πολεμικές αποζημιώσεις. Σήμερα πληρώνουμε τη σωτηρία μας σε αυτούς που μας χρωστάνε. Τα «Επίκαιρα» ξεκινούν εκστρατεία για να μην «χαθούν» οι γερμανικές αποζημιώσεις.

Η ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ
Σε κοινή θέα θα είναι στο μέλλον όλα τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, από τις καταναλωτικές συνήθειες, τη φορολογική δεινότητα αλλά και το ιατρικό απόρρητο, καθώς οι δύο κάρτες που θα μας συνοδεύουν, η φοροκάρτα και η κάρτα του πολίτη, θα αποτελούν τα μάτια του «μεγάλου αδελφού» για όλες μας τις δραστηριότητες. Πολλοί κρούουν τον κώδωνα κινδύνου για τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονούν τέτοιου είδους «εφαρμογές», αφού τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα θα είναι με ιδιαίτερη ευκολία προς δημόσια θέα και γίνονται βορά σε hackers, τρομοκρατικές οργανώσεις, μυστικές υπηρεσίες και όχι μόνο.

ΑΝΑΛΥΣΗ: ΠΑΘΗΜΑΤΑ (ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ) ΣΤΟ ΕΡΖΕΡΟΥΜ
Σε αναπροσαρμογή του σχεδιασμού και του χρονοδιαγράμματος που είχε διαμορφωθεί για τα Ελληνοτουρκικά οδηγούν η «εμπειρία» του Ερζερούμ αλλά και το διαφαινόμενο αδιέξοδο στο Κυπριακό και κατ' επέκταση στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Παρά τους επιφανειακούς και αφελείς πανηγυρισμούς ορισμένων ΜΜΕ στην Αθήνα για την «ηρωική» στάση του Γιώργου Παπανδρέου στην τρίτη συνάντηση των Τούρκων πρέσβεων, η παρουσία του στο Ερζερούμ έκρυβε πολλά «παθήματα» που μένει να αποδειχτεί αν γίνονται και «μαθήματα». Τι κέρδισε και τι έχασε η Ελλάδα από την πρόσφατη επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στην Τουρκία.

ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΜΙΣΘΩΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Ο πρόσφατος νόμος για την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας λειτουργεί σαν το δόρυ της τρόικας για την άλωση της αγοράς εργασίας από τις επιχειρήσεις, καθώς πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα επιχειρηματιών που μειώνουν μισθούς, χωρίς πράγματι να κινδυνεύουν οι εταιρείες τους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΓΣΕΕ, οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα προσλάβουν το προσεχές διάστημα τη μορφή «τσουνάμι». Ακόμη μεγαλύτερη διάσταση, όμως, φοβάται το Επιστημονικό Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ ότι θα πάρει το φαινόμενο των ατομικών συμβάσεων εργασίας στο μέλλον.

«ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ» ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗ. ΝΔ
Η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ είχε προωθήσει μια σειρά από μέτρα μετά το ξέσπασμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, τα οποία συνάντησαν την κατηγορηματική άρνηση του ΠΑΣΟΚ που ήταν τότε στην αντιπολίτευση. Τους τελευταίους μήνες το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση επαναφέρει -πλήρως ή με κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις- τα μέτρα που είχε επικρίνει με σφοδρότητα. Το γεγονός αυτό δείχνει πόσα προβλήματα δημιουργεί η εύκολη στάση των κομμάτων να απορρίπτουν όταν βρίσκονται στην αντιπολίτευση προτάσεις που είναι χρήσιμες για την οικονομία και τη χώρα ή ενδεχομένως αναπόφευκτες.

ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΕΡΙΑ ΤΑ ΦΩΣΦΟΡΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ
Σε ελληνικά χέρια έμειναν τελικά τα ELFE - Ελληνικά Λιπάσματα (πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων), μετά τη μεταβίβαση της εταιρείας στον Γιώργο Κυριακίδη. Παρά τις έξωθεν πιέσεις και τις προσφορές εξαγοράς από πολυεθνικές εταιρείες του χώρου, ο Γιώργος Κυριακίδης επέμεινε και εξαγόρασε το 100% των μετοχών της ελληνικής βιομηχανίας. Ο Γιώργος Κυριακίδης εξηγεί στα «Επίκαιρα» γιατί προχώρησε στη συγκεκριμένη επένδυση, θέτοντας ως πρώτους στόχους τον εξορθολογισμό της οργάνωσης της εταιρείας και τη βελτίωση της παραγωγικότητας μέσω της νέας τεχνολογίας και της επιστημονικής έρευνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
ΔΙΟΔΙΑ Οι πολίτες ρίχνουν τα. σύνορα των εταιρειών
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Κραυγή αγωνίας από τους επαγγελματίες του χώρου
ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ Πώς τις χρησιμοποιεί το σύγχρονο μάρκετινγκ
«ΤΣΑΜΗΔΕΣ» Ονειρεύονται γιορτή μίσους στην Ηγουμενίτσα

Την επικαιρότητα σχολιάζουν οι: Σταύρος Λυγερός, Νίκος Κοτζιάς, Ζέζα Ζήκου, Μιχάλης Ιγνατίου, Γιώργος Δελαστίκ, Μενέλαος Γκίβαλος, Γιώργος Κουβαράς, Αλέξης Μητρόπουλος, Ανδρέας Ανδριανόπουλος, Στρατής Λιαρέλλης, Σεραφείμ Φυντανίδης, Κώστας Βεργόπουλος, Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'