Τεχνητή βροχή με σπορά νεφών -Ναι μας ψεκάζουν (ΒΙΝΤΕΟ)

Ως το 2025 τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν ελλείψεις νερού. Από τη ρύθμιση του καιρού ως την υγροποίηση νερού από τον αέρα, χρησιμοποιείται πρωτοπόρα τεχνολογία για να βοηθήσει να βρεθεί βιώσιμη ποσότητα πόσιμου νερού για όλο τον κόσμο.


Το Ντουμπάι βρίσκεται σε μια από τις πιο άνυδρες τοποθεσίες του κόσμου. Ο αυξανόμενος πληθυσμός της πόλης μεγαλώνει τις ανάγκες για νερό και τροφοδοτεί τις τεχνολογίες πηγών νερού. 

Μια από τις πιο μοναδικές μορφές τεχνολογίας που αναπτύσσεται είναι η λεγόμενη σπορά νεφών, η τεχνητή βροχή. Τι είναι όμως η σπορά νεφών;

Η σπορά νεφών είναι μια τεχνική τροποποίησης του καιρού που βελτιώνει την ικάντητα των νεφών να παράγουν βροχή. Είναι η λεγόμενη τεχνητή βροχή. Πριν απογειωθεί το αεροπλάνο, οι μετεωρολόγοι πρέπει να επιλέξουν τα σωστά σύννεφα για τη σπορά. Η διαδικασία αυτή δουλεύει μόνο με παχιά σύννεφα, τους λεγόμενους σωρείτες, εξαιτίας των ανοδικών ρευμάτων τους. Οι πιλότοι φέρνουν τα αεροπλάνα τους στο κάτω μέρος του ρεύματος των νεφών και ρίχνουν φωτοβολίδες με γόμωση υγροσκοπικών σωματιδίων αλατιού. Καθώς τα σωατίδια χλωριούχου νατρίου και χλωριούχου καλίου ανεβαίνουν στο σώμα του νέφους, προσελκύουν μικρές σταγόνες νερού. Αυτές οι σταγόνες εννώνονται και μεγαλώνουν σε μέγεθος, προκαλώντας την πτώση τους από τον ουρανό λόγω του βάρους τους.

Δείτε επίσης:

Είναι μια πολύτιμη πηγή νερού με μικρό ενεργειακό κόστος, ειδικά για περιοχές που έχουν μικρή ετήσια βροχόπτωση. Μια ώρα σποράς νεφών μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα 100.000 κυβικά μέτρα νερό. Αυτή τη στιγμή περισσότερες από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο τεχνητής βροχής. 

Αυτή η μέθοδος δεν χρησιμοποιείται μόνο για την δημιουργία βροχής αλλά και για να ελαττώσει το μέγεθος του χαλαζιού σε πιο κρύες περιοχές. Δεν είναι τυχαίο ότι πλέον δεν βλέπουμε χαλάζι σαν παγάκια ή ρεβύθια αλλά χαλάζι σε μέγεθος στραγαλιού ή μικρότερο. Η ελάττωση του μεγέθους του χαλαζιού μειώνει σημαντικά τις ζημιές από τις καταιγίδες. 

Στην Ελλάδα ψεκάζουν τα σύννεφα στη Θεσσαλία τουλάχιστον από το 2001 όπως βλέπουμε στο δημοσίευμα των Νέων.



Η μετατροπή του θαλασσινού νερού σε πόσιμο 

Στα ερημικά τοπία με ελάχιστες λίμνες ή ποτάμια, οι κάτοικοι χρησιμοποιούν τη θάλασσα ως πηγή νερού.

Αυτή τη στιγμή η παραθαλάσσια πόλη του Ντουμπάι παίρνει το πόσιμο νερό της από τη θάλασσα σε ποσοστό 90%.

Χρησιμοποιώντας τακτικές όπως η ανάποδη ώσμωση, μεγάλες εγκατστάσεις αφαλάτωσης παράγουν μεγάλες ποσότητες πόσιμου νερού.

Παραγωγή νερού από τον αέρα
Ηλιακοί συλλέκτες ενρού μπορούν να παράγουν νερό από την υγρασία του αέρα. Εργοστάσια παραγωγής νερού χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο που δεν απαιτεί ενέργεια.

Αόρατα Γεγονότα

Δείτε περισσότερα στο βίντεο του Euronews:



Παραπομπές:
  1. https://hellenicweather.com/prostasia-apo-xalazi-me-spora-nefon-kai-antixalazika-dixtya/
  2. https://www.meteorologiaenred.com/el/%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%AE-%CE%B2%CF%81%CE%BF%CF%87%CE%AE.html
  3. https://www.tanea.gr/2001/05/17/greece/etoimazoyn-texniti-broxi-apo-tin-1i-ioynioy/
Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'