Η Κρίση χρέους είναι εδώ -Η Ολλανδία δεν θέλει να στηρίξει Ελλάδα και Ιταλία

Η Ολλανδία απέστειλε προειδοποίηση προς την Ιταλία για το χρέος της, ζητώντας να αναλάβει τη διαχείριση του κόστους του κρατικού της χρέους στις χρηματοπιστωτικές αγορές. 


«Στον καταμερισμό των ενεργειών στο νομισματικό σύστημα και στη μείωση των spreads, η χώρα πρέπει να βεβαιωθεί ότι τα θεμελιώδη μεγέθη είναι εντάξει», δήλωσε ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε σε συνέντευξή του στις Βρυξέλλες μετά τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι παρατηρήσεις δείχνουν μια απροθυμία της Ολλανδίας να επεκταθεί η στήριξη για να αποτραπεί η διολίσθηση της Ιταλίας σε μια κρίση δημοσίου χρέους. Οι αποδόσεις των ομολόγων της χώρας έχουν ανέβει αισθητά τις τελευταίες εβδομάδες, μετά τις εξαγγελίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Διαβάστε επίσης
Elon Musk: Εξήγγειλε απολύσεις για το Twitter
Michael Burry: Ο άνθρωπος που προέβλεψε την κρίση του 2008 προειδοποιεί για τη μεγαλύτερη φούσκα όλων των εποχών
Πληθωρισμός και κατάρρευση των αγορών - Επαληθεύεται η «προφητεία» Roubini από το 2020

Η απόδοση του δεκαετούς ιταλικού κρατικού ομολόγου αναρριχήθηκε έως το 4%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2014. Για τον Ρούτε η κατάσταση είναι «ακόμα διαχειρίσιμη επί του παρόντος».

Η δεινή κατάσταση της Ιταλίας αλλά και της Ελλάδας, ανάγκασε την ΕΚΤ να δηλώσει ότι εξετάζει ένα νέο εργαλείο προκειμένου να αποτρέψει την αστάθεια στις αγορές ομολόγων καθώς έχει σηματοδοτήσει τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.

Ο Ρούτε σημείωσε ότι εναπόκειται στην ΕΚΤ να αποφασίσει εάν πρέπει να γίνουν περισσότερα για την Ιταλία, ωστόσο έχει εμπιστοσύνη στην «τεράστια αξιοπιστία» του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι για τη διαχείριση της κατάστασης. Ο Ντράγκι πρώην τραπεζίτης της ΕΚΤ και νυν πρωθυπουργός της Ιταλίας είναι εγγύηση ότι οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι.

«Ο Ντράγκι εφαρμόζει ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων που βασίζεται στο πρόγραμμα ανθεκτικότητας, το οποίο θα βοηθήσει στη βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών της ιταλικής οικονομίας», σημείωσε ο Ρούτε. Ο νεοφιλεύθερος τραπεζίτης Ντράγκι βοηθάει στην καταστροφή της ιταλικής οικονομίας προς όφελος των πλουσίων και των χωρών της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.

Η ολλανδική κυβέρνηση τάσσεται στο πλευρό των χωρών της βόρειας Ευρώπης και είναι επιφυλακτική για το ενδεχόμενο οικονομικής βοήθειας προς τις υπερχρεωμένες χώρες, καθώς ως «πρώην» αποικιοκράτης θέλει να εκμεταλλεύεται τις φτωχές χώρες της Ευρώπης αλλά και του υπόλοιπου κόσμου.

Πριν από δύο χρόνια, ήταν ο Ολλανδός πρωθυπουργός που πίεσε για «μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα χρήματα» σε μια σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές επιθυμούσε να συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης και τον πρόσφατο μηχανισμό μπορεί να σταματήσει τυχόν πληρωμές στις κυβερνήσεις που δεν ανταποκρίνονται στις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις.

Ο ίδιος δήλωσε πρόθυμος να ενεργοποιήσει αυτόν τον μηχανισμό εάν χρειαστεί. «Είναι εκεί για να χρησιμοποιηθεί εάν χρειαστεί. Είναι κάτι περισσότερο από φόβητρο», τόνισε.

Την ίδια ώρα είναι ιδιαίτερα θετικός στις κινήσεις καταστροφής της κοινωνίας και της οικονομίας που κάνει η Ιταλία υπό την ηγεσία του Μάριο Ντράγκι. 

«Είμαι πραγματικά ικανοποιημένος και θετικός από το γεγονός ότι τώρα βλέπουμε στην Ιταλία και σε άλλες χώρες να γίνονται μεταρρυθμίσεις, τις οποίες φοβόμουν ότι δεν θα τις έβλεπα ποτέ στη ζωή μου. Μας αρέσει η ιδέα ότι δίνουμε κάτι, ως αντάλλαγμα για τις μεταρρυθμίσεις», ανέφερε.

Παράλληλα δεν παρέλειψε να αποδώσει τα εύσημα στον αρχιτέκτονα των μεταρρυθμίσεων καταστροφής στην Ιταλία. «Το καλύτερο πράγμα που συνέβη στην Ιταλία τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν ο Μάριο Ντράγκι». 

Το καλύτερο πράγμα που συνέβη στην Ιταλία για τους πλούσιους της Ιταλίας και τις χώρες τις Βόρειας Ευρώπης. Ταυτόχρονα η Νότια Ιταλία φτωχαίνει καθημερινά και ερημώνει καθώς οι κάτοικοι φεύγουν μετανάστες. 

Όπως και η Ελλάδα.  

Οι αναρτήσεις μας μπορούν να δημοσιεύονται από οποιονδήποτε αρκεί να αναφέρεται εμφανώς ο ενεργός σύνδεσμος μας.

Δημοσίευση σχολίου

Επιτρέπονται σχόλια σε ότι γλώσσα θέλετε, φυσικά και σε greeklish.
ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ

Νεότερη Παλαιότερη

'